Κυβερνητικοί παράγοντες επιχειρώντας να αναδείξουν το επικαιροποιημένο κυβερνητικό αφήγημα -μετά τον ανασχηματισμό – τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός θα αναλύσει από το βήμα της ΔΕΘ το σχέδιο για την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας και θα επιμείνει μεταξύ άλλων στην ανάγκη στήριξης της μεσαίας τάξης. Όπως θυμούνται συνεργάτες του, θέλοντας να επισημάνουν ότι ο πρωθυπουργός είναι προσηλωμένος στις στρατηγικές στοχεύσεις, ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει στο  Reuters από τον Απρίλιο του 2019, λίγο πριν τις εκλογές, ότι «θα επιστρέψω στη μεσαία τάξη όσα της πήρε ο Τσίπρας». Και αυτό -σύμφωνα με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού- τώρα θα δρομολογηθεί και θα φανεί σε όλες τις επόμενες κινήσεις.

Παρότι η «πανδημία είναι εδώ»- κάτι που έχει υπογραμμίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός- το Μέγαρο Μαξίμου έχει ευρύ σχέδιο προς παρουσίαση από τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ για την οικονομία και την αναπτυξιακή προοπτική. Το επιτελείο του δεν αποκλείει και «εκπλήξεις» οι οποίες και θα ανακοινωθούν, ωστόσο οι γνωρίζοντες επιμένουν ότι η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα είναι προσανατολισμένη στην μείωση φόρων και εισφορών. Οι πρώτες ελαφρύνσεις ήρθαν στην ΔΕΘ του 2019, πέρσι λόγω της συγκυρίας οι πρωθυπουργικές δηλώσεις ήταν επικεντρωμένες στην πανδημία και τα ελληνοτουρκικά, ενώ φέτος θα είναι εστιασμένες στην αναπτυξιακή προοπτική και στην μετάβαση από το μοντέλο της κατανάλωσης σε αυτό τω εξαγωγών. Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη είναι -όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη- βελτιωμένες: από το 3,6% η Κομισιόν προχωρά και δίνει πρόβλεψη για 4.3%, ενώ άλλοι, όπως η Εθνική Τράπεζα 5,7%. Η εξέλιξη αυτή, εφόσον ισχύσει, δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για μείωση φόρων και εισφορών, κάτι που θέλει να δρομολογήσει το πρωθυπουργικό επιτελείο, μαζί με την βελτίωση της σύνθεσης του ΑΕΠ. Στόχος του, είναι δε, η έξοδος από την ενισχυμένη επιτήρηση το 2022 και το μονοψήφιο ποσοστό στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Όπως και η επίτευξη των πρώτων πρωτογενών πλεονασμάτων το 2023, με την εκτίμηση ότι εάν το 2022 αποδειχθεί μια χρονιά ισχυρής ανάπτυξης, τότε θα επιτραπεί και η αύξηση των μισθών (το 2023), ώστε η ανάπτυξη να μεταφραστεί σε κοινωνική πολιτική.

«Με αυτήν την κυβέρνηση θα πάμε μέχρι το τέλος της τετραετίας», λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας ο οποίος με αφορμή την «ατμόσφαιρα» γύρω από τον πρόσφατο ανασχηματισμό προσπαθεί να εξηγήσει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνοντας αύριο την ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας θα προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση στα επόμενα κρίσιμα βήματα για την ισχυροποίηση της ελληνικής οικονομίας και της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών. Οι εξαγγελίες του στην ΔΕΘ το προσεχή Σάββατο θα έχουν οικονομικό πρόσημο, όπως επιμένουν οι του επιτελείου του, ενώ στην συνέντευξη τύπου που θα ακολουθήσει θα περιγράψει το πολιτικό αφήγημα της επόμενης περιόδου. Καταρχάς θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και σχετικά με την στάση του απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Κανένα περιθώριο με τον Τσίπρα και με αυτούς τους ανθρώπους συνολικά», δηλώνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικοί παράγοντες προϊδεάζοντας και για τις απαντήσεις του πρωθυπουργού σχετικά με τα ερωτήματα για την «περιπέτεια» με τον Ε. Αποστολάκη. Για τους κυβερνητικούς η επιλογή του ναυάρχου ήταν μία σκέψη για συναίνεση. Για την δημιουργία ενός τόπου συναίνεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά στο κρίσιμο ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας και της Κλιματικής Αλλαγής, μετά και τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές. Από εδώ και στο εξής το Μέγαρο Μαξίμου θα λειτουργεί θεσμικά αλλά χωρίς νέου τύπου κινήσεις συναίνεσης- επαναλαμβάνουν στελέχη της κυβέρνησης, συμπληρώνοντας ότι «προχωράμε κάνοντας πράξη τις δεσμεύσεις μας».

Διαβάστε ακόμη:

Για ποιους επώνυμους χτυπάει η καμπάνα του πλειστηριασμού τον Σεπτέμβριο (pics)

Φορολογικές δηλώσεις: Λήγει η προθεσμία για υποβολή – Ποιοι απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ (vid)

Συντάξεις Οκτωβρίου: Οι πιθανές ημερομηνίες πληρωμής ανά Ταμείο