Οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν «ταβάνι» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς βούληση του πρωθυπουργού είναι με το πολιτικό ορόσημο που συνιστά η παρέμβασή του στη ΔΕΘ να σηματοδοτήσει την έναρξη διαρκών κινήσεων «πολυδύναμου εκσυγχρονισμού» με ορίζοντα πέραν του 2027.

Βαθιές μεταρρυθμίσεις σε όλα τα πεδία και ειδικά στο κράτος συμπεριλαμβάνονται, όπως εξηγούν κυβερνητικά στελέχη, στον σχεδιασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη νέα κυβερνητική θητεία και με στόχο να εισέλθει η χώρα σε μόνιμη αναπτυξιακή τροχιά. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αναφέροντας τον όρο «πολυδύναμος εκσυγχρονισμός» κατά τις προγραμματικές του δηλώσεις, προανήγγειλε το διευρυμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων και ταυτόχρονα προσδιόρισε το εύρος των παροχών που προωθήθηκαν εν πολλοίς στο πρώτο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τις προεκλογικές δεσμεύσεις. Βέβαια η συνθήκη με την υπεραπόδοση των εσόδων στον προϋπολογισμό δίνει τη δυνατότητα πρόσθετων παροχών, που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε κάποια επιπλέον ανακοίνωση- έκπληξη από τον κ. Μητσοτάκη με αφορμή την ομιλία του στη ΔΕΘ.

Το περιεχόμενο της γενικότερης παρέμβασής του κατά την έναρξη της φετινής ΔΕΘ στις 9 Σεπτέμβρη δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί, ωστόσο θεωρείται βέβαιη η επιλογή που δίνει έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, μετά και τη μεγάλη νίκη της ΝΔ στις πρόσφατες εθνικές κάλπες. Μόλις χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ τόνισε ότι η «γραμμή» Μητσοτάκη δεν είναι να υποθηκεύονται οι επόμενες γενιές για να εφαρμόζονται μαξιμαλιστικές πολιτικές. «Ήρθε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στην προηγούμενη τετραετία και σε αυτήν να αντιστρέψει αυτά τα δεδομένα. Να μην ασκεί οικονομική πολιτική σε βάρος των επόμενων γενεών και σε βάρος των Ελλήνων φορολογούμενων και αυτά τα οποία λέει, όχι μετά από κάποια χρόνια, ακριβώς μετά τις εκλογές, να τα κάνει πράξη», υπογράμμισε ο κ. Μαρινάκης ενώ σήμερα άλλες κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι το περιεχόμενο των όποιων μέτρων ανακοινωθούν θα είναι στο πλαίσιο των αντοχών της οικονομίας, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θα διαταράσσουν τη δημοσιονομική σταθερότητα, σε μια χρονιά μάλιστα που κορυφαία επιδίωξη είναι η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Είναι προφανές ότι το Μέγαρο Μαξίμου στις διαδοχικές συσκέψεις που ξεκινούν αυτή την εβδομάδα για την προετοιμασία της ΔΕΘ θα εξετάσει το πλάνο με τις αυξανόμενες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και ειδικά των ευάλωτων ομάδων που πλήττονται από τη συνεχιζόμενη ακρίβεια στα τρόφιμα. Οι τίτλοι όμως από την παρέμβαση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα γίνει προσπάθεια να μπουν από το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που θα εξαγγείλει. Είναι δε αυτονόητο ότι η περιγραφή του «Χάρτη» αρχίζει με την «υποσημείωση» ότι στις 8 Σεπτέμβρη -μία ημέρα πριν την ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ- ενδέχεται να συμβεί η αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου σε επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας από τον καναδικό οίκο αξιολόγησης DBRS, που προγραμματίζεται να δημοσιοποιήσει την έκθεση αξιολόγησης.

Πολύ πριν τις εκλογές άλλωστε ο πρωθυπουργός είχε επισημάνει στους στενούς του συνεργάτες την ανάγκη εκσυγχρονισμού της χώρας και είχε «κλειδώσει» τα πρώτα βήματα για την υλοποίηση του σχεδίου. Αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις, στις 16 Ιουλίου ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος που έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία συγκρότησης του Χάρτη ανέλαβε να περιγράψει με άρθρο του τις αναγκαίες και ουσιαστικές αλλαγές στην οικονομία, στην υγεία, στην παιδεία, στη δικαιοσύνη, στο κράτος, στην αγορά εργασίας, στην προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, στην ασφάλεια, ακόμη και στο θεσμικό πλαίσιο ενόψει των νέων προκλήσεων, όπως είναι η βιογενετική ή η τεχνητή νοημοσύνη.

«Η μεταρρύθμιση, δηλαδή η διαρκής προσαρμογή μας σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, οδηγεί σε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και συνοχή. Για την Ελλάδα που δίνει συνεχώς μάχες με την αδράνεια, μεταρρύθμιση είναι πολλές φορές η επανάσταση του αυτονόητου, η εισαγωγή μιας κρίσιμης καινοτομίας -οργανωτικής, ψηφιακής, διοικητικής- που απλοποιεί διαδικασίες, απελευθερώνει ανθρώπινους και υλικούς πόρους, μεγιστοποιεί την αποτελεσματικότητα της διοίκησης και κάνει ευκολότερη τη ζωή των πολιτών» σημείωνε ο κ. Σκέρτσος εστιάζοντας στις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που μπορούν – όπως επέμενε- να αλλάξουν ριζικά προς το καλύτερο τη χώρα μας στο τέλος της τρέχουσας τετραετίας:

1) Γενικευμένη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών, ψηφιακών ελέγχων και διασταυρώσεων, διασύνδεση ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ, ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής και τιμολόγιο. Στόχος η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η περαιτέρω μείωση συντελεστών στους φόρους, άμεσους και έμμεσους.

2) Ανασχεδιασμός του Χάρτη Υγείας με αιχμή την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Αναδιαμόρφωση των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ. Ψηφιοποίηση υπηρεσιών, ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των χειρουργείων. Σύνδεση των προσλήψεων ιατρών και νοσηλευτών με τις ανάγκες κάθε περιοχής. Συνέργειες κρατικού και ιδιωτικού τομέα χωρίς επιβάρυνση των ασφαλισμένων. Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση και δημιουργία δομών ψυχικής συμβουλευτικής και περίθαλψης σε όλη την επικράτεια.

3) Νέος Δικαστικός Χάρτης με ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού, εκσυγχρονισμό των υποδομών και ψηφιοποίηση διαδικασιών. Στόχος η επιτάχυνση απονομής του δικαίου ώστε να φτάσουμε στον μέσο ευρωπαϊκό χρόνο έκδοσης αποφάσεων έως το 2027.

4) Αξιολόγηση δομών, εκπαιδευτικών και αποτελεσμάτων στο δημόσιο σχολείο και πανεπιστημιο, σύνδεση χρηματοδότησης με ερευνητικά αποτελέσματα, εναρμόνιση της χώρας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και νομολογία για την αναγνώριση ακαδημαϊκών και επαγγελματικών δικαιωμάτων σε αποφοίτους μη κρατικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

5) Αξιολόγηση, στοχοθεσία, επιβράβευση με χρηματικά bonus και κατάρτιση 400.000 δημοσίων υπαλλήλων και εκπαιδευτικών, με αυστηροποίηση και επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών. Επιτάχυνση των προσλήψεων στο δημόσιο με αναδιοργάνωση ΑΣΕΠ. Η επαγγελματική συνάφεια και η εμπειρία μπαίνουν στην κορυφή των κριτηρίων για την επιλογή των διοικήσεων στους οργανισμούς του δημοσίου.

6) Καθολική χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας για έλεγχο της αδήλωτης και ημιδηλωμενης εργασίας. Ψηφιακή Διασύνδεση και διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων της Εργάνης, του eΕφκα, του ΟΠΕΚΑ, της ΗΔΙΚΑ, της ΔΥΠΑ και της ΑΑΔΕ για καλύτερους διασταυρωτικούς ελέγχους ως προς την αδήλωτη απασχόληση.

7) Ολοκλήρωση κτηματολογίου και ειδικών πολεοδομικών χωροταξικών σχεδίων σε όλη τη χώρα.

8) Αναμόρφωση του πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων με στόχο την επιτάχυνση στους διαγωνισμούς, μείωση των απευθείας αναθέσεων και την εξοικονόμηση πόρων από συμφωνίες πλαίσιο.

9) Σύγχρονα και ασφαλή μέσα μαζικής μεταφοράς με ψηφιακή διαχείριση στόλου, ευρωπαϊκό σιδηρόδρομο και αξιόπιστες αστικές συγκοινωνίες εντός της επόμενης τετραετίας με νέες γραμμές, συμπράξεις με ιδιώτες στην παροχή συγκοινωνιακού έργου και πρόσθετες δικλίδες ασφαλείας. Ανανέωση στόλου λεωφορείων με 650 νέα οχήματα μηδενικών ρύπων έως αρχές 2024 και άλλα 650 αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

10) Εθνική στρατηγική για τη στήριξη των νέων, της ελληνικής οικογένειας και των εργαζόμενων γονέων. Με Επέκταση του ωραρίου σχολείων και παιδικών σταθμών. Με αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας για κοινωνική πολιτική και προσιτή στέγη κυρίως για νέους και τα νέα ζευγάρια, για την κάλυψη αναγκών δημοσίων υπαλλήλων σε νησιά και ημιαστικές περιοχές. Επέκταση δικαιωμάτων μέσω της Στρατηγικής μας για την κοινότητα λοατκι+ και συνέχιση της στρατηγικής για αυτόνομη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία.

Διαβάστε ακόμη

Ποιοι παράγοντες θα καθορίσουν το πακέτο μέτρων της ΔΕΘ

Cruise: Γιατί προχωρά σε μείωση 50% των ρομποταξί στην Καλιφόρνια

Μαρκ Κιούμπαν: Σε ποια εταιρεία αρνήθηκε να επενδύσει – Τα $250.000 που θα άξιζαν σήμερα $2,3 δισ.

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ