Πολιτική

Μητσοτάκης προς Γκουρία: Πώς η συνεργασία με ΟΟΣΑ θα φέρει τολμηρές αλλαγές στη χώρα

  • Φώφη Γιωτάκη


Ο Πρωθυπουργός κατά την ψηφιακή συζήτηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ και την Πρωθυπουργό της Ισλανδίας, πρότεινε τη διεύρυνση της συνεργασίας σε δύο κρίσιμους τομείς

Τη διεύρυνση της συνεργασίας με τα στελέχη του ΟΟΣΑ σε δύο κρίσιμους τομείς, τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την εξελισσόμενη αγορά εργασίας και την καταπολέμηση των ανισοτήτων, πρότεινε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ψηφιακή συζήτηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία και την Πρωθυπουργό της Ισλανδίας Katrín Jakobsdóttir.

Επιμένοντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης στον στόχο να αλλάξει το αναπτυξιακό μοντέλο και να «ταυτιστεί» η κυβέρνησή του με την εφαρμογή τολμηρών αλλαγών και όχι μικρών και σταδιακών, ο κ. Μητσοτάκης ανέλυσε τις βασικές πτυχές του σχεδίου και μίλησε για τη συνεργασία με τον ΟΟΣΑ. «Θα προσέθετα δύο θεματικές ενότητες όπου θα επιθυμούσα να παράγει ακόμα περισσότερο έργο ο ΟΟΣΑ -έχει ήδη δουλέψει πολύ συστηματικά αλλά πρόκειται για θεματικές που είναι πολύ σημαντικές για εμάς: Η πρώτη είναι η διασύνδεση της εκπαίδευσης, δεξιοτήτων, με την ψηφιακή οικονομία και η δεύτερη είναι πώς θα μειωθούν οι ανισότητες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος εξήρε το έργο του ΟΟΣΑ και τη βοήθεια που έχει προσφέρει στην Ελλάδα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός που έχει συνεργαστεί μαζί με τον κ. Γκουρία και ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης «υπενθύμισε» ότι ένα από τα project σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ ήταν η συστηματική αξιολόγηση των διοικητικών βαρών που έπρεπε να εξαλείψει η Ελλάδα με στόχο να καταστεί η οικονομία της πιο ανταγωνιστική και η δημόσια διοίκηση πιο αποτελεσματική. «Και αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα του έργου που φέραμε εις πέρας σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ τα τελευταία δέκα χρόνια», είπε απευθυνόμενος στους συνομιλητές του με την επισήμανση ότι η τελευταία δεκαετία δεν ήταν μια περίοδος που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερες επιτυχίες για τη χώρα.

Δύο είναι σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη πάντως τα αξιοσημείωτα παραδείγματα του έργου της κυβέρνησης με τον ΟΟΣΑ: «Το πρώτο σχετίζεται με το άνοιγμα των αγορών προϊόντων και πως θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Το δεύτερο παράδειγμα, που είναι ιδιαίτερης σημασίας, σχετίζεται με την προώθηση διαφάνειας και λογοδοσίας από την διακυβέρνηση. Θεσπίσαμε μία Εθνική Αρχή Διαφάνειας, της οποίας -και αυτό έχει ενδιαφέρον- ο πρώτος Διευθυντής είναι ένας Έλληνας δημόσιος υπάλληλος ο οποίος εκπαιδεύτηκε από τον ΟΟΣΑ και έτρεξε πολλά προγράμματα τέτοιου είδους και σε πολλές άλλες χώρες. Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα του πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία του ΟΟΣΑ στο πλαίσιο των δικών μας διοικητικών προτεραιοτήτων».

Στο ερώτημα που του ετέθη για το τι θα μπορούσε να κάνει καλύτερα ο ΟΟΣΑ, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε επαναλαμβάνοντας τα όσα είπε η Πρωθυπουργός της Ισλανδίας. «Η ανασύνταξη με στόχο να δημιουργηθεί κάτι καλύτερο (Build Back Better) σημαίνει ότι δρούμε διαφορετικά. Στην εποχή μετά την πανδημία του Covid ίσως κάποιες από τις κατεστημένες αντιλήψεις, κάποιες δεδομένες ιδέες στον τρόπο λειτουργίας του ΟΟΣΑ πρέπει να επανεκτιμηθούν», εξήγησε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας την ανάγκη να διασφαλιστούν σωστές και δίκαιες αμοιβές για τα χαμηλά αμειβόμενα επαγγέλματα- κάτι που έγινε κατανοητό κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Στην ίδια τηλεδιάσκεψη ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και σε άλλα δύο ερωτήματα – το πρώτο αφορούσε το βασικό συστατικό της συμβολής του ΟΟΣΑ:

«Ο ΟΟΣΑ ήταν και θα συνεχίσει να είναι ένα τεράστιο αποθετήριο δεδομένων, βέλτιστων πρακτικών. Ως κυβέρνηση η οποία στοχεύει στην εφαρμογή τολμηρών αλλαγών που φέρνουν συνολικό μετασχηματισμό, παρά σε μικρές σταδιακές αλλαγές, μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι βέλτιστες πρακτικές που μπορούν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο της στρατηγικής καλύτερης ανασύνταξης. Για ένα εντελώς διαφορετικό μέλλον και μια νέα αναπτυξιακή πορεία. Συμφωνώ απολύτως με αυτά που είπε ο Γενικός Γραμματέας, δεν μπορούμε πλέον να βασιζόμαστε σε τόσο μεγάλο βαθμό στην κατανάλωση. Οι δίδυμες προτεραιότητες του Πράσινου και Ψηφιακού Μετασχηματισμού αποτελούν, φυσικά, αναπόσπαστο μέρος της εντολής που έχει λάβει αυτή η κυβέρνηση. Πλέον διαθέτουμε το επιπρόσθετο πλεονέκτημα πρόσβασης σε σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να στηρίξουμε αυτές τις πολιτικές. Επομένως, όσο πιο τολμηρά τα παραδείγματα και οι βέλτιστες πρακτικές που μοιράζεται μαζί μας ο ΟΟΣΑ, τόσο μεγαλύτερο το ενδιαφέρον από την πλευρά μας».

Το έτερο ερώτημα είχε στόχο την περιγραφή των απόψεων και των προτάσεών του για τα δύο φύλα και την ισότητα, που σχολίασε και η Πρωθυπουργός Katrín Jakobsdóttir:

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ειλικρινά όμως δεν έχουμε σημειώσει την πρόοδο που θα ήθελα στο συγκεκριμένο μέτωπο. Πρόκειται για μια μάχη που είναι σε εξέλιξη. Η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό είναι ακόμα σχετικά χαμηλή. Είναι ζήτημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Ούτε η πολιτική εκπροσώπηση (των γυναικών) είναι όσο υψηλή θα ήθελα. Τα πράγματα αλλάζουν αλλά με αργούς ρυθμούς. Τουλάχιστον έχουμε την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Με μεγάλη υπερηφάνεια την πρότεινα και εξελέγη από το Κοινοβούλιο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι μεγάλες κοινωνικές αλλαγές συμπορεύονται με τις μεγάλες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που οραματιζόμαστε. Σίγουρα η πραγματική ισότητα των φύλων σε όλα τα μέτωπα είναι ζωτικής σημασίας. Κάποιες φορές οι μικρές αλλαγές είναι αυτές που τελικά κάνουν τη μεγαλύτερη διαφορά σε τέτοιες πολιτικές. Για παράδειγμα στην προσχολική εκπαίδευση, πώς μπορούμε να διευκολύνουμε γυναίκες που ασχολούνται με την ανατροφή μικρών παιδιών να βγουν στην αγορά εργασίας».

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Τεράστια επίθεση από χάκερ σε μεγάλες εταιρείες και στην κυβέρνηση

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για Βrexit: «Υπάρχει κινητικότητα, αυτό είναι καλό»