Μεγαλύτερη ώθηση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, είτε με την πειθώ περισσότερων πολιτών να κάνουν το αποφασιστικό βήμα για την πρώτη δόση, είτε με την ενθάρρυνση όσων έχουν εμβολιαστεί να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό στην τρίτη δόση, επεχείρησε να δώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με το νέο τηλεοπτικό μήνυμα που απηύθυνε προς τους πολίτες το απόγευμα της Πέμπτης.

Κάνοντας λόγο για «επιλογές ενθαρρυντικές και όχι κατασταλτικές», ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πέντε συμπληρωματικά μέτρα που, σύμφωνα με τη δική του, φρασεολογία, στοχεύουν στην πειθώ και όχι στην αντιπαράθεση με τους ανεμβολίαστους συμπολίτες. Όπως επεσήμανε, «χρειαζόμαστε καθαρό μυαλό και ενότητα», «όχι εργαλειοποίηση του πόνου και διγλωσσία», «αλλά συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις».

Χωρίς να χρησιμοποιήσει ιδιαιτέρως υψηλούς τόνους, εξήγησε ότι η Ελλάδα θρηνεί αχρείαστες απώλειες γιατί δεν έχει τα ποσοστά εμβολιασμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών. «Γυρίστε την πλάτη στον φόβο και σε κάθε τσαρλατάνο που, για τη δική του δημοσιότητα και προβολή, εμπορεύεται την άγνοια», είπε μιλώντας ευθέως προς όσους εξακολουθούν να διστάζουν να εμβολιαστούν. «Εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε», προέτρεψε τους πολίτες με τον πλέον εμφαντικό τρόπο.

«Αν το σύνολο των μεγάλων ηλικιών εμβολιαστεί, ο κορωνοϊός θα μετατραπεί σε ένα είδος εποχικής γρίπης. Και αν όλοι τηρήσουμε τους κανόνες ατομικής υγιεινής, τότε ίσως εξαφανιστεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας το σχέδιο που κατήρτισε η κυβέρνησή του για το επόμενο δίμηνο, έτσι ώστε, όπως είπε, «να έχουμε φέτος καλύτερα Χριστούγεννα από πέρυσι».

Πέντε συμπληρωματικά μέτρα

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τα εξής μέτρα:

*Πρώτον, από την επόμενη Δευτέρα όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες. Ούτε και με την επίδειξη τεστ. Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια, για παράδειγμα. Είναι μία άμεση ενέργεια προστασίας και, ασφαλώς, μία έμμεση προτροπή να εμβολιαστούν. Όσον αφορά τις λειτουργίες στις εκκλησίες, επαναλαμβάνω ότι οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ. Αυτό, άλλωστε, προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία.

*Δεύτερον, το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες -επαναλαμβάνω, επτά μήνες- από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Και αυτό γιατί τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου.

*Τρίτον, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο. Ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Βεβαίως, με ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους με παιδιά στο σχολείο.

*Τέταρτον, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά. Δεν υπάρχουν «κορόιδα» και «έξυπνοι» σε μία εθνική μάχη. Και σε αυτήν πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις.

*Και πέμπτον, αλλά πρώτης σημασίας, ενισχύεται κι άλλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αξιοποιούνται, ήδη, ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών. Σήμερα, μάλιστα, υπέγραψα και τη σχετική διάταξη. Ενώ γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr