Αποφασισμένος να περιγράψει με καθαρό, ειλικρινή και ευθύβολο λόγο τις διαχρονικές κρατικές παθογένειες, που οδήγησαν στο δυστύχημα των Τεμπών, αλλά και το σχέδιό του για τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, είναι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως και μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2021, έτσι και τώρα ο κ. Μητσοτάκης δεν αποφεύγει να ζητήσει συγγνώμη, αναγνωρίζει λάθη, παραλείψεις ή καθυστερήσεις της κρατικής μηχανής– απευθυνόμενος επιπλέον, στους συγγενείς των θυμάτων και στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών, παρουσιάζει τις «εγγυήσεις» του για την ασφαλή απάντηση στις χρονίζουσες αγκυλώσεις, στη βάση ενός στιβαρού εθνικού σχεδίου. Με τη δε ανάρτησή του, σήμερα το πρωί, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προϊδεάζει για τις πρώτες κινήσεις του και καλεί τις ηγεσίες των άλλων κομμάτων να «συνυπογράψουν» τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής που θα διερευνήσει μετά τις εκλογές την «πονεμένη ιστορία των ελληνικών σιδηροδρόμων όλη την τελευταία εικοσαετία».

Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός δεν σκοπεύει να κηρύξει την επίσημη έναρξη του προεκλογικού αγώνα χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο, όσον αφορά τις πρωτοβουλίες που θα λάβει για το ξερίζωμα των παθογενειών σε «πρώτο» και «δεύτερο» χρόνο. Είχε άλλωστε εδώ και καιρό επισημάνει ότι η προεκλογική του «γραμμή» βασίζεται όχι τόσο στη «σύγκρουση» με τους πολιτικούς του αντιπάλους, αλλά στη σύγκριση των δύο διαφορετικών μοντέλων διακυβέρνησης, των δύο «διαφορετικών κόσμων».

Πεποίθησή του είναι ότι οι πολίτες θυμούνται και αντιλαμβάνονται τις επικίνδυνες στροφές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ κι ότι οι δικές του κυβερνητικές επιλογές «ταυτίζονται» με συγκεκριμένες εγγυήσεις για τη διαμόρφωση μιας ασφαλούς επόμενης μέρας για όλους τους Έλληνες πολίτες. Κυβερνητικά στελέχη συμπληρώνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν φοβάται να ζητήσει συγγνώμη, ούτε και να αναλάβει πρωτοβουλίες που έχουν ενδεχομένως πολιτικό κόστος. Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι η ανθρώπινη προσέγγιση της τραγωδίας σε συνδυασμό με γρήγορες αλλά και στέρεες αποφάσεις δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να δουν τη «μεγάλη εικόνα» και να κρίνουν- «εμείς δεν βάζουμε τίποτα κάτω από το χαλί, αντιθέτως βλέπουμε το πρόβλημα και κάνουμε τα πάντα για να μην επαναληφθεί», υπογραμμίζουν επίσης.

Με τη σημερινή του ανάρτηση ο πρωθυπουργός προσδιόρισε το πλάνο των ενεργειών, ξεκινώντας από τα «αυτονόητα», όπως είπε: «Ως πρωθυπουργός, οφείλω σε όλους, αλλά πάνω από όλα στους συγγενείς των θυμάτων, μια μεγάλη ΣΥΓΓΝΩΜΗ. Τόσο προσωπική, όσο και στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα εδώ και χρόνια. Γιατί, πράγματι, στην Ελλάδα του 2023, δεν γίνεται δυο τρένα να κινούνται αντίθετα στην ίδια γραμμή και να μην το έχει αντιληφθεί κανείς. Δεν μπορούμε, δεν θέλουμε και δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από το ανθρώπινο σφάλμα. Αν το έργο της Τηλεδιοίκησης είχε ολοκληρωθεί, αυτό το δυστύχημα θα ήταν πρακτικά αδύνατο να είχε συμβεί. Το γεγονός ότι το Ψηφιακό Σύστημα Ελέγχου θα λειτουργεί πλήρως μέσα στους επόμενους μήνες δεν είναι δικαιολογία. Το αντίθετο. Κάνει τον πόνο μου ακόμα μεγαλύτερο που δεν προφτάσαμε να το ολοκληρώσουμε πριν συμβεί το κακό».

Στη συνέχεια εξήγησε ότι είναι η Δικαιοσύνη που «θα ερευνήσει ταχύτατα τη τραγωδία και θα αποδώσει ευθύνες», ενώ τις επόμενες μέρες ο αρμόδιος υπουργός θα ανακοινώσει παρεμβάσεις άμεσης βελτίωσης της ασφάλειας των σιδηροδρόμων μέχρι να ολοκληρωθεί το Ηλεκτρονικό Σύστημα Διοίκησης. «Τώρα, έχουμε χρέος να σταθούμε δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων, αναγνωρίζοντας με θάρρος τα σφάλματα του κράτους», διευκρίνισε ο πρωθυπουργός ανακοινώνοντας πάντως ότι θα ζητήσει αμέσως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από φίλες χώρες τη συνδρομή τους σε τεχνογνωσία. Στόχος του είναι να αποκτήσει, επιτέλους, η χώρα, σύγχρονα τρένα αλλά και πρόσθετη κοινοτική χρηματοδότηση, προκειμένου να συντηρηθεί και να αναβαθμιστεί γρήγορα το υφιστάμενο δίκτυο.

Η επιλογή συμπυκνώνεται στη φράση του πρωθυπουργού: «Όσα δεν έγιναν τόσα χρόνια πρέπει να τα κάνουμε τώρα και γρήγορα». Και στη δέσμευση, την οποία και θα επαναλάβει κατά την προεκλογική περίοδο ότι: «Προσωπικά είμαι στην πολιτική για να αλλάξω αυτή την «κακιά την χώρα», αυτήν την παλαιά Ελλάδα που μας πληγώνει. Γι’ αυτό προσπαθώ, κάθε μέρα. Άλλοτε τα καταφέρνω και άλλοτε όχι. Ξέρω καλά, ωστόσο, πόσο καλύτερη μπορούμε να κάνουμε την πατρίδα μας αν σαρώσουμε τα απομεινάρια του παρελθόντος που μας κρατάνε πίσω. Και για αυτήν την Ελλάδα που μας αξίζει θα συνεχίσω να αγωνίζομαι».

Αλλάζει το πλάνο και το χρονοδιάγραμμα των εκλογών, η τραγωδία των Τεμπών που «πάγωσε» αναπόδραστα τους σχεδιασμούς και των κομμάτων της αντιπολίτευσης; Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε κάθε σχετική συζήτηση με τους συνεργάτες του τουλάχιστον τις ημέρες του εθνικού πένθους- τους ζήτησε αντιθέτως να κινηθούν γρήγορα και αποκλειστικά, αποδεικνύοντας ότι όπως και από την πρώτη στιγμή του δυστυχήματος ο κυβερνητικός μηχανισμός συνεχίζει να κάνει το καλύτερο δυνατό. Δεν ήταν τυχαία η λεπτομερής αναφορά του στη συμβολή βασικών πυλώνων της δημόσιας διοίκησης: στους πυροσβέστες, στους διασώστες και στο ΕΚΑΒ, στους γιατρούς και υγειονομικούς που οργάνωσαν αμέσως την περίθαλψη των τραυματιών, στον Στρατό, αλλά και στους ειδικούς της Αστυνομίας που διεκπεραίωσαν με ταχύτατα την οδυνηρή αποστολή της ταυτοποίησης των σορών, ώστε να επιστραφούν στις οικογένειές τους για να πενθήσουν.

Σε κάθε περίπτωση η ημερομηνία των εκλογών αποτελεί ένα ερώτημα που θα απαντηθεί σε άμεσο χρόνο, είτε οι κάλπες στηθούν στις 9 Απρίλη ή αργότερα. Αρκετά κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές υπολογίζουν ότι η τελική επιλογή θα ανακοινωθεί όχι αργότερα από τις 19 Μάρτη- που σημαίνει ότι η βουλή θα παραμείνει ανοιχτή και την επόμενη εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμη  

Η ιστορία της Hermès: Πώς η οικογένεια Ντουμάς έγινε μία από τις πλουσιότερες οικογένειες στον κόσμο (pics)    

Οι κρουαζιέρες πολυτελείας και τα «κρυμμένα διαμάντια» της Ελλάδας (pic)   

Επενδυτικό μπαράζ από το Κατάρ στην Αθηναϊκή Ριβιέρα – Ποια project υλοποιούν (pics)