(upd 16.00) Απαντήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων, τα οποία αφορούν τις πολιτικές εξελίξεις, την οικονομία, την ενεργειακή κρίση, τα ελληνοτουρκικά κι άλλα κρίσιμα ζητήματα έδωσε το μεσημέρι της 11ης Σεπτεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Μεταξύ άλλων, ο Έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, ενώ είπε «όχι» στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ή ανασχηματισμού της κυβέρνησης. Αποκάλεσε δε, ως «πολιτική τερατογένεση» μια ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία των κ.κ. Τσίπρα, Ανδρουλάκη, Βαρουφάκη και Κουτσούμπα.

Αντίθετα, έκλεισε την πόρτα πιθανής συνεργασίας Ν.Δ. – Ελληνικής Λύσης και επανέλαβε ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος θα πρέπει να είναι και πρωθυπουργός. Χαρακτήρισε, επίσης, ως νόμιμη και τεκμηριωμένη την επισύνδεση του κ. Ανδρουλάκη, παρότι παραδέχθηκε ότι δεν είναι σωστό να παρακολουθείται ο αρχηγός ενός κόμματος.

Ειδική αναφορά έκανε και στα ελληνοτουρκικά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διατήρησης του διαύλου επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα. Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι δεν πρόκειται να αφήσει τη χώρα στα «χέρια» μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης εν μέσω της τουρκικής προκλητικότητας και της ενεργειακής κρίσης.

Για την τελευταία (κρίση στην ενέργεια), ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε «σημαντική στήριξη για κάθε νοικοκυριό», ενώ επιβεβαίωσε ότι εξετάζονται κίνητρα για τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος. «Έχουμε κάνει ό,τι χρειάζεται» για την ενεργειακή επάρκεια του χειμώνα, συμπλήρωσε, καλώντας τους πολίτες να επιλέξουν το πετρέλαιο ως μέσο θέρμανσης. 

Πιο αναλυτικά,

«Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος»

«Δεν είμαι “κωλοτούμπας”. Έχω ισχυριστεί ότι οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί και δεν νοείται να αλλάζουν λίγους μήνες πριν τις εκλογές. Θα πορευτούμε στις εκλογές με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Και πρόσθεσε: «Ο νόμος αυτός δίνει bonus με πιο κλιμακωτό τρόπο και θέτει τον πήχη στο 37% με 38%. Θα ήταν ανεύθυνο να πω ότι αλλάζω τον νόμο και κατεβάζω τον πήχη»   

«Δεν τίθεται κανένα ζήτημα αλλαγής εκλογικού νόμου εκτός από μία περίπτωση» συνέχισε, προτού προσθέτει: «Εάν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεχθεί ότι η κάλπη της απλής αναλογικής είναι βόμβα στα θεμέλια της χώρας και δεχθεί από κοινού να αλλάξουμε τον νόμο. Εκτιμώ ότι αυτό δεν θα συμβεί. Είμαι περίπου βέβαιος ότι θα πορευτούμε στις ερχόμενες εκλογές με τον υφιστάμενο νόμο, χωρίς να κάνουμε αλλαγή ή προσαρμογή». Ξεκαθάρισε δε, «η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τον εκλογικό κύκλο», ενώ απέκλεισε το σενάριο του ανασχηματισμού.

«Καταστροφική η απλή αναλογική»

Σε δεύτερη ερώτηση για τον εκλογικό νόμο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η απλή αναλογική είναι ένα καταστροφικό σύστημα, το οποίο οδηγεί σε ετερόκλητες συμμαχίες ειδικά σε μια εποχή που η χώρα πρέπει να παίρνει γρήγορες αποφάσεις». «Η εκτίμησή μου ότι θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές προκύπτει από τα απλά μαθηματικά της απλής αναλογικής» συμπλήρωσε και προειδοποίησε ότι «θεωρητικά υπάρχει η δυνατότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα».

«Ακόμη κι αν η Ν.Δ. έχει μεγάλη διαφορά από το δεύτερο κόμμα, οι κ.κ. Τσίπρας, Ανδρουλάκης, Βαρουφάκης και Κουτσούμπας θα έχουν τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Θα συνιστά πολιτική τερατογένεση αυτό. Και γι’ αυτό η πρώτη κάλπη έχει εξαιρετική σημασία» δήλωσε, με έμφαση. «Θα πρέπει να είναι σκαλοπάτι για να διεκδικήσουμε την αυτοδυναμία και να εξηγήσουμε γιατί μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, που δεν είναι κατ’ ανάγκη μονοκομματική, μπορεί να οδηγήσει τη χώρα με σταθερότητα και ασφάλεια». Επανερχόμενος στον κ. Ανδρουλάκη, εκτίμησε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι εξαιρετικά κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τους ισχυρισμούς περί ίσων αποστάσεων.

«Ξετυλίγοντας» περαιτέρω τη στρατηγική του, έσπευσε να θέσει το δίλημμα «δεύτερη εντολή προόδου ή δεύτερη φορά στη συμφορά», τονίζοντας ότι αυτό αλλά και η τελική επιλογή του πρωθυπουργού θα είναι το ζητούμενο των επόμενων εκλογών. «Εάν όχι εμείς, ποιοι; Ποια είναι η εναλλακτική πρόταση; Δεν την έχω ακούσει. Το δίλημμα “Μητσοτάκης ή Τσίπρας” το καταλαβαίνει ο πολίτης». 

Για τη μεσαία τάξη

Την επιστροφή στη μεσαία τάξη “όλων όσων της πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ” υποσχέθηκε από τη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί σε μεγάλο βαθμό στις προσδοκίες της.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη μείωση της φορολόγησης και τόνισε την ανάγκη διαρκών κινήσεων για την στήριξη της μεσαίας τάξης.

«Όχι» σε υπηρεσιακή κυβέρνηση 

Υπογράμμισε, δε, ότι η κυβέρνηση οφείλει να εξαντλήσει τον εκλογικό κύκλο, εγκαλώντας για ανευθυνότητα την αντιπολίτευση, η οποία «έχει βαλθεί να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές». Διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι δεν σκοπεύει να αφήσει τη χώρα στα χέρια υπηρεσιακής κυβέρνησης εν μέσω των τουρκικών προκλήσεων, αλλά και του δύσκολου χειμώνα για την κοινωνία. 

«Δεν είμαστε κοντά με τον κ. Βελόπουλο» 

Ταυτόχρονα, ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε κάθε σενάριο συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας με την Ελληνική Λύση. Στο ερώτημα, συγκεκριμένα, για το αν βρίσκεται κοντά στον κ. Βελόπουλο, απάντησε ορθά – κοφτά: «Καθόλου!». Και συνέχισε, υπενθυμίζοντας ότι παρά την ισχυρή αυτοδύναμη εικόνα της Ν.Δ., ο ίδιος επέλεξε να στελεχώσει την κυβέρνηση με στελέχη, τα οποία δεν προέρχονται μόνο από την κεντροδεξιά παράταξη. 

«Δεν είναι σωστό να παρακολουθείται ο αρχηγός ενός κόμματος

Απαντώντας στην ερώτηση του «Πρώτου Θέματος» για την υπόθεση παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι ασφαλώς και δεν είναι σωστό να παρακολουθείται ο αρχηγός ενός κόμματος. Εξήγησε, ωστόσο, ότι η παρακολούθηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ ήταν και νόμιμη και τεκμηριωμένη, παρότι θα περίμενε περισσότερη πολιτική ευαισθησία. Απαντώντας, δε, στο αν αυτή η υπόθεση «τορπιλίζει» μια ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία της Ν.Δ. με το ΚΙΝΑΛ, σχολίασε ότι η υπόθεση της επισύνδεσης ήταν «βούτυρο στο ψωμί» του κ. Ανδρουλάκη, προκειμένου να εφαρμόσει μια πολιτική ρήξης με τη Ν.Δ., την οποία είχε ήδη αποφασίσει. «Καμία διάθεση για συγκάλυψη δεν υπάρχει» επανέλαβε, επιπρόσθετα, προτείνοντας εκ νέου στον κ. Ανδρουλάκη να αξιοποιήσει τη δυνατότητα απευθείας ενημέρωσης από τον επικεφαλής της ΕΥΠ.

«Σέβομαι τον κ. Βενιζέλο, αλλά δεν συμφωνώ πάντα μαζί του»

Ξεχωριστή μνεία έκανε στον Ευάγγελο Βενιζέλο. «Σέβομαι τον κ. Βενιζέλο, αλλά δεν συμφωνώ πάντα μαζί του. Η ερμηνεία που έδωσε για τη δυνατότητα παρακολούθησης πολιτικών δεν με βρίσκει σύμφωνο. Αλλά αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Ο κ. Βενιζέλος κρεμάστηκε στα μανταλάκια από τον ΣΥΡΙΖΑ στη σκευωρία Novartis». 

«Να μείνει ανοιχτός ο δίαυλος με την Τουρκία» 

Κληθείς να σχολιάσει το κρεσέντο προκλήσεων από την Τουρκία, υποστήριξε ότι αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα ενισχύεται και θωρακίζεται αμυντικά, ενώ επέμεινε στην ανάγκη να μείνει ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα. «Τον Ερντογάν δεν μπορώ να τον πιάσω από τον λαιμό και να τον πείσω. Αλλά είμαι πάντα ανοιχτός, το έχω πει και το ξαναλέω. Εάν το κάνουμε, θα μιλήσουμε ανοιχτά, θα αναλύσω γιατί η στάση της Τουρκίας είναι προκλητική». 

«Δεν είπα εγώ Ερντογάν γιοκ» ανέφερε, επίσης, τονίζοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος ήταν αυτός που «ανατίναξε» τις γέφυρες επικοινωνίας με την Ελλάδα. «Eίναι εξαιρετικά προβληματική η διαρκής επιθετικότητα όλου του τουρκικού πολιτικού κατεστημένου» συνέχισε, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την Τουρκία στο μπαράζ προκλητικών δηλώσεων, θα ήταν ανεύθυνο και δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα μου».

 «Δεν μπορώ να διανοηθώ μία σύρραξη Ελλάδας – Τουρκίας, ότι η Τουρκία θα επιτεθεί» ξεκαθάρισε εκ νέου. «Εάν γίνει», συνέχισε, «η Τουρκία θα πάρει καταλυτική απάντηση. Η επάρκεια του στρατού είναι δεδομένη. Η στάση μας στην Ουκρανία δεν αποσκοπεί μόνο στη στήριξή μας, είναι στάση που θέτει διαχωριστική γραμμή μεταξύ των χωρών που σέβονται τα σύνορα και σ’ αυτές που βάζουν μπροστά τον νόμο του ισχυρού. Έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα η στήριξη. Ο βήχας, άρα, πρέπει να κοπεί σε όσους έχουν τέτοια σχέδια».

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη για να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση» ανέφερε, επίσης, για το μεταναστευτικό. «Έχουμε αποδείξει ότι φυλάμε τα σύνορα με αποτελεσματικότητα και σεβασμό. Ευχαριστώ το λιμενικό, την αστυνομία και τον στρατό. Οι πρόσφυγες πέφτουν θύματα εργαλειοποίησης από χώρες και διακινητές. Συνεχίζουμε την πολιτική μας, όπως την ξέρετε. Θα εξακολουθούμε να στέλνουμε το μήνυμα της ενεργητικής αποτροπής. Εκτιμώ τον ρόλο των περισσότερων ΜΚΟ, δεν είναι όμως όλες αξιόπιστες. Υπάρχουν κάποιες που κάνουν μπίζνα με το μεταναστευτικό. Ξέρουμε ποιες είναι οι προβληματικές. Ενισχύουμε και τις δομές προσφύγων». 

Τη Δευτέρα η επεξήγηση των μέτρων στήριξης

Ερωτηθείς για τα όσα ανακοινώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι «είμαστε απολύτως συνεπείς στο ότι έχουμε εξαγγείλει», διαβεβαιώνοντας ότι το πακέτο μέτρων που ανακοινώσαμε χθες θα υλοποιηθεί πλήρως». «Μπορούμε να επιτυγχάνουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να στηρίζουμε την κοινωνία. Τα μέτρα που λαμβάνουμε έρχονται σε απόλυτη εναρμόνιση με τους στόχους του προϋπολογισμού» σχολίασε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι η επεξήγησή τους θα γίνει τη Δευτέρα από τους συναρμόδιους υπουργούς.

Κίνητρα για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας  

Όσον αφορά το ακανθώδες ζήτημα της ενέργειας, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «εξετάζουμε τρόπο στήριξης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να δίνουμε κίνητρα στους πολίτες για να εξοικονομούν ενέργεια. Θέλουμε και να χαμηλώσουμε την κατανάλωση, όχι μόνο τις τιμές». Βέβαια, διαβεβαίωσε ότι «κάθε νοικοκυριό θα λάβει σημαντική στήριξη, ασχέτως κατανάλωσης». Επανέλαβε, επιπλέον, ότι η Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες τιμές ρεύματος στην Ευρώπη. «Υπάρχει διαστροφή της πραγματικότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι έχουμε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη, κάτι που αποτελεί ψέμα». 

Ειδικά για το φυσικό αέριο, ανέφερε ότι θα υπάρξει παρέμβαση εκεί όπου οι τιμές είναι δέκα φορές πάνω, ενώ θα υπάρξει και γενναία επιδότηση στην τιμή του. «Προσβλέπουμε και στις ευρωπαϊκές αποφάσεις» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που εισηγήθηκε πλαφόν συνολικά στην τιμή του φυσικού αερίου (στα συμβόλαια TTF του Χρηματιστηρίου Ενέργειας του Άμστερνταμ). 

«Όσοι μπορούν, ας επιστρέψουν στο πετρέλαιο»

Στο ίδιο πλαίσιο, συνέστησε σε όσους έχουν τη δυνατότητα, να επιστρέψουν στο πετρέλαιο, ως μέσο θέρμανσης, καθώς η τιμή του θα είναι πιο φθηνή. Ωστόσο, επανέλαβε ότι θα υπάρξει στήριξη και σε εκείνους, οι οποίοι χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο. Όσον αφορά την επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων, τόνισε ότι πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο, το οποίο θα ισχύσει για όσο διάστημα οι τιμές του αερίου παραμένουν σε εξωφρενικά σημεία.  

Ενεργειακή επάρκεια εν όψει του χειμώνα

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι χρειάζεται» για την εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας εν όψει του δύσκολου χειμώνα. Όπως εξήγησε, η ενεργειακή επάρκεια αφορά την τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο, τη δέσμευση επαρκών φορτίων, τον διπλασιασμό του αναγκαίου χώρου αποθήκευσης στη Ρεβυθούσα. Πρόσθεσε ακόμη, ότι σε εξέλιξη βρίσκονται πρωτοβουλίες για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, με την ταυτόχρονη αύξηση της ηλεκτρικής παραγωγής από λιγνίτη για δύο χρόνια. 

Χαμηλότοκα δάνεια για τους νέους  

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ερωτήθηκε και το πρόβλημα στέγασης. «Η υπέρβαση στόχων του προϋπολογισμού μάς κάνει να αισθανόμαστε πιο άνετα. Το πρόγραμμα για τη στέγη θα αναλυθεί από τους υπουργούς. Κινείται σε πολλούς και διαφορετικούς άξονες. Οι νέοι θα παίρνουν δάνεια σε εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο. Θα υπάρξει και αύξηση του ορίου στη Golden Visa». Και συνέχισε: «Οι φοιτητικές εστίες μας απασχολούν εντόνως. Δεν υπάρχει μόνο η λύση της επιδότησης ενοικίων. Τα πανεπιστήμια έχουν τους χώρους και μπορούν να χτίσουν εστίες. Έχει πολύ μεγάλη αξία και η κοινωνική αντιπαροχή. Υπάρχουν αδιάθετα κτήρια πάρα πολλά» τόνισε.

«Η ανεργία είναι η μεγαλύτερη ανισότητα»

«Μεγαλύτερη ανισότητα είναι η ανεργία» σημείωσε, ακόμη. «Κατά συνέπεια, η πολιτική που μειώνει την ανεργία είναι η καλύτερη πολιτική. Έχουμε πολύ γρήγορη αποκλιμάκωση της ανεργίας, αλλά δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Θα συνεχίσουμε λοιπόν. Εμείς είμαστε η κυβέρνηση που μείωσε τους φόρους και αύξησε τον κατώτατο μισθό.  Στηρίζουμε αποτελεσματικά τους πιο αδύναμους, διπλασιάσαμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Θέλουμε ανάπτυξη που θα μειώνει τις ανισότητες, στο μέτρο του δυνατού».

Σε όλη την κοινωνία τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης

Για τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι προβλέπονται σημαντικοί πόροι για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίοι σε συνδυασμό με το ΕΣΠΑ δίνουν ένα πλαίσιο στήριξης. «Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν σχεδιαστεί για να διατεθούν σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και οικονομία».  

Επενδυτική βαθμίδα το 2023

Εμμένοντας στον τομέα της οικονομίας, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως εφικτό στόχο την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023. Ως προϋπόθεση, βέβαια, έθεσε το κλίμα πολιτικής σταθερότητας, καθώς η όποια καθυστέρηση θα οφείλεται σε πιθανή δημιουργία κλίματος πολιτικής αστάθειας λόγω της «εκκρεμότητας» του εκλογικού αποτελέσματος. 

«Πολύ σοβαρή πρόκληση το δημογραφικό»

Απαντώντας σε ερώτηση για το δημογραφικό, ανέφερε ότι «είναι πολύ σοβαρή πρόκληση για τη χώρα, ίσως η πιο σοβαρή», παρατηρώντας ότι το πρόβλημα έχει εθνικά χαρακτηριστικά. «Η δική μας κυβέρνηση έδωσε 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα. Ενισχύσαμε τον αριθμό των παιδιών που μπαίνουν σε παιδικούς σταθμούς. Προσπαθούμε συνέχεια να στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Το δημογραφικό δεν έχει μία και μόνο αντιμετώπιση. Θα άξιζε τον κόπο να υπηρετήσουμε μία μακροχρόνια πολιτική με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση». 

«Ναι» στον όρο γυναικοκτονία

Την ίδια στιγμή, ο κ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε ότι «αποδέχομαι τον όρο της “γυναικοκτονία“». «Θέλω να προσδιορίσω ότι αυτά τα εγκλήματα, αυτά που τα κρύβαμε κάτω από το χαλί, πρέπει να αποκτήσουν ιδιαίτερο χαρακτηρισμό. Αλλά δεν πρέπει να αποκτήσει ιδιαίτερη και ξεχωριστή νομική κατοχύρωση. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι μία γυναικοκτονία είναι πιο απεχθής από δολοφονία ενός παιδιού ή ηλικιωμένου. Ναι, να χρησιμοποιούμε τον όρο γιατί αυτό επιβάλλει το σπάσιμο της σιωπής γύρω από εγκλήματα που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά». 

Επιμένοντας στο ζήτημα των δικαιωμάτων, αναφέρθηκε και στην κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ+. «Για πρώτη φορά η χώρα μας έχει εθνική στρατηγική. Έχουμε τα πρώτα απτά αποτελέσματα. Καταργήθηκε, για παράδειγμα, η απαγόρευση αιμοδοσίας, καταργήσαμε θεραπείες μεταστροφής, ρυθμίστηκε το ζήτημα των επεμβάσεων σε intersex βρέφη. Για πρώτη φορά άτομα που ανοικτά είναι ομοφυλόφιλα, συμμετέχουν σε ελληνική κυβέρνηση. Είναι σημαντικό ότι αυτό γίνεται από μια κεντροδεξιά κυβέρνηση. Υπάρχει ήδη νομική κατοχύρωση του συμφώνου συμβίωσης. Για τον πολιτικό γάμο, κάθε πράγμα στον καιρό του.» 

«Πολλά άβατα έχουν ξεριζωθεί» 

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου, ο πρωθυπουργός εστίασε στην ασφάλεια των πολιτών και την πανεπιστημιακή αστυνομία. «Έχει γίνει πολύ σημαντική πρόοδος. Τα περιστατικά βίας μονοπωλούν τις εκπομπές και δίνεται εικόνα, που δεν είναι πραγματική. Πολλά άβατα έχουν ξεριζωθεί, δεν υπάρχει άβατο των Εξαρχείων». «Προχωράμε με δυσκολίες για την εφαρμογή του νόμου για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Δεν θα ανεχθούμε άλλες εντάσεις και ανομία. Τα φαινόμενα βίας πρέπει να εξαλειφθούν, κανείς δεν διαφωνεί. Είμαστε αντιμέτωποι με νέες μορφές βίας, όπως η εφηβική».

Απάντηση στην κριτική των ξένων media

«Δεν έχει αλλάξει η εικόνα της χώρας. Η δουλειά του Τύπου είναι να ελέγχει την εξουσία. Το επίπεδο της ελευθερίας του Τύπου δεν έχει σχέση με εκθέσεις αριστερόστροφων ΜΚΟ. Και η γνώμη είναι καλοδεχούμενη και η κριτική, αλλά δεν είναι αποδεκτή η διαστρέβλωση των στοιχείων» απάντησε ο πρωθυπουργός, σε ερώτηση για τα τελευταία αρνητικά δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπου. Έφερε ως παράδειγμα το περιστατικό με τους 38 μετανάστες στον Έβρο. «Αμφισβητείται σοβαρά ότι υπήρξε νεκρός. Μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται. Δεν είδα να ανασκευάζουν. Καμία αμφισβήτηση των δημοκρατικών διαπιστευτηρίων αυτής της κυβέρνησης» 

«Δεν θα σταλούν τεθωρακισμένα στην Ουκρανία»

Για την αποστολή τεθωρακισμένων οχημάτων στην Ουκρανία, όπως και πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας τύπου S-300, ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός, διαμηνύοντας ότι δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα. Η όποια στήριξη στην Ουκρανία δεν θα γίνει εις βάρος της άμυνας της χώρας, συνέχισε.

Διαβάστε ακόμη:

Αποκάλυψη: Φορτιστές made in Greece – Κατασκευάζονται στη Μάνδρα Αττικής  

Οικογένεια Αγούδημου: Άλλαξε χέρια η μεζονέτα στη Βουλιαγμένη – Ποια ακίνητα ακολουθούν   

Οι ξένες αεροπορικές – εκτός Ryanair – επενδύουν στον προορισμό Αθήνα