Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, με έμφαση στην αμφισβήτηση των συνόρων μέσα από τις αναθεωρητικού τύπου ανυπόστατες θεωρίες για τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου αναμένεται να θέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνέρχεται σήμερα, Πέμπτη, και αύριο, Παρασκευή, στις Βρυξέλλες.

Η ελληνική διπλωματία έχει προλειάνει το έδαφος και ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται, όπως μεταδίδουν συνεργάτες του, να συναντήσει θετικό κλίμα στις επισημάνσεις και τις καταγγελίες που σχεδιάζει καθώς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου είναι ήδη ενήμερα για την κατάσταση που δημιουργείται στην Ανατολική Μεσόγειο και τις ευθείες απειλές που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και η Κύπρος και οι οποίες δεν απέχουν καθόλου από τη συμπεριφορά της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας.

Σε αυτό το πλαίσιο διπλωματικές πηγές θεωρούν ότι το Συμβούλιο των «27» θα σταθεί αλληλέγγυο με την Ελλάδα και στο κείμενο των συμπερασμάτων το οποίο θα επικυρωθεί στο τέλος της Συνόδου θα εκφράζεται η στήριξη προς την Ελλάδα. Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι στο προσχέδιο των συμπερασμάτων επαναλαμβάνεται η αυστηρή προειδοποίηση την οποία είχαν απευθύνει οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις 25 Μαρτίου.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να εκφράζει «βαθιά ανησυχία για τις επανειλημμένες πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας». Και γι΄ αυτό θα καλεί την Άγκυρα «να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ».

Επιπλέον θα ζητά από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το Διεθνές Δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr