Πολιτική

Νίκος Παπαθανάσης: Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για τις στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεις  

  • Φώφη Γιωτάκη


Ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης για Θέματα Ιδιωτικών Επενδύσεων μίλησε στο newmoney με λεπτομέρειες σχετικά με την επένδυση στο Ελληνικό, για τις κορυφαίες εταιρίες που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας, το click away, τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας λόγω κορωνοϊού, έκρινε με σκληρά λόγια τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο της Ανάπτυξης και σχολίασε τα πρωτόγνωρα γεγονότα στις ΗΠΑ

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τις μεγάλες στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεις που εγκρίθηκαν πριν από λίγες ημέρες, τις κορυφαίες εταιρίες που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης επενδύοντας στην Ελλάδα, αλλά και τις μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν από την επιδημιολογική κρίση παρουσιάζει ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης για Θέματα Ιδιωτικών Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης.

Στην αποκαλυπτική και εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο newmoney.gr ο κ. Παπαθανάσης χαρακτηρίζει το click away μέτρο που «δουλεύει» στην αγορά και τονίζει ότι «παραμένει προτεραιότητά μας, έναντι των άλλων σχεδίων μας, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες». Ο υπουργός δηλώνει ότι «είμαστε έτοιμοι», επισημαίνει ποια είναι τα μέτρα στήριξης εφεξής που έχουν στο επίκεντρο τις μικρές επιχειρήσεις, προαναγγέλλει τα της πλατφόρμας της Επιστρεπτέας προκαταβολής και του 6ου κύκλου από τα μέσα Μάρτη. Επίσης, μιλά για τη λειτουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων από επιχειρήσεις, για το πρόγραμμα για την αγορά θερμαντικών σωμάτων, το e-shop και την αναδρομική κάλυψη, για τις νεοφυείς επιχειρήσεις και το κεφάλαιο κίνησης μέχρι 100 χιλιάδες ευρώ, αλλά και για την επιχείρηση ανάκτησης θέσεων εργασίας που χάθηκαν λόγω πανδημίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης περιγράφει με λεπτομέρειες τις εξελίξεις σχετικά με την επένδυση στο Ελληνικό, απαντά στο ερώτημα για το ποιο είναι το «αποτύπωμα» της πανδημίας στην οικονομία, αξιολογεί και κρίνει με σκληρά λόγια τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο της Ανάπτυξης και καταλήγει σχολιάζοντας τα πρωτόγνωρα γεγονότα στις ΗΠΑ και την επίδρασή τους στην παγκόσμια κοινότητα και τη χώρα μας.

Κύριε υπουργέ, ποιο είναι το αποτύπωμα της πανδημίας στην αγορά; Τα μέτρα ενίσχυσης του λιανεμπορίου κατά την εορταστική περίοδο, όπως το click away, λειτούργησαν; Είστε ικανοποιημένος;

-Το πλήρες αποτύπωμα της πανδημίας στην αγορά και γενικά στην οικονομία δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί στην παρούσα φάση. Γνωρίζουμε πολύ καλά τι συμβαίνει στην αγορά, ποιοι είναι οι κλάδοι που πλήττονται, ποιοι έχουν υποστεί και εξακολουθούν να υπόκεινται τις συνέπειες. Παρ’ όλα αυτά, όμως, θα πρέπει να αναμένουμε το τέλος της κρίσης της πανδημίας ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στον απολογισμό και αποτίμηση των συνεπειών. Φυσικά, θα φροντίσουμε στοχευμένα για την σωστή κατανομή των πόρων που διαθέτουμε στους κλάδους κατ’ αναλογία της ζημίας που υπέστησαν.

Ο Νίκος Παπαθανάσης

Σχετικά με το click away θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ήταν και εξακολουθεί να είναι ένα μέτρο που “δουλεύει” στην αγορά. Και αυτό φάνηκε κατά το πρόσφατο εορταστικό χρονικό διάστημα. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι λειτούργησε εξισορροπητικά όσον αφορά στις απώλειες που κατέγραψαν οι επιχειρήσεις. Παρ’ όλα αυτά λειτούργησε, απέδωσε και οι επιχειρήσεις ωφελήθηκαν. Με το click away αντιμετωπίστηκε εν μέρει και το πρόβλημα που προέκυψε με τις εταιρείες ταχυμεταφορών, οι οποίες δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν στην αυξημένη ζήτηση. Θα πρέπει να ξέρουμε ότι κατά τη διάρκεια όλου αυτού του περασμένου διαστήματος οι παραγγελίες του ηλεκτρονικού εμπορίου υπερδεκαπλασιάστηκαν.

Το click away παραμένει προτεραιότητά μας έναντι των άλλων σχεδίων μας, όταν φυσικά το επιτρέψουν και πάλι οι συνθήκες. Στην παρούσα φάση δεν το επέτρεψαν όπως διαπιστώσατε και από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Να είστε βέβαιη ότι αν τα επιδημιολογικά δεδομένα επιτρέψουν και τα μοντέλα που μετρούν τη διασπορά μπορέσουν να δεχθούν περαιτέρω κινητικότητα επομένως και άλλες εμπορικές δραστηριότητες, εμείς στο Υπουργείο Ανάπτυξης έχουμε τους κανόνες και τα μέτρα που μπορούν να λειτουργήσουν και θα το κάνουμε. Προέχει η δημόσια υγεία και όλα τα άλλα έπονται. Δεν θέλουμε κανένα συμπολίτη μας σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Είμαστε έτοιμοι πάντως κάθε φορά με σχέδιο για το τι μπορεί να ανοίξει, με ποιο τρόπο και τι κινητικότητα δημιουργεί.

Τα μέτρα στήριξης που έχουν ήδη ληφθεί πιστεύετε ότι εξασφαλίζουν ομπρέλα προστασίας για εργαζόμενους και επιχειρήσεις; Ποια είναι τα μέτρα στήριξης που ισχύουν τώρα;

-Ναι, βεβαίως και εξασφαλίζουν. Από την πρώτη στιγμή η Πολιτεία κινητοποιήθηκε και στάθηκε δίπλα σε όλους όσοι πλήττονταν οικονομικά από την πανδημία. Το 2020 από την στιγμή που άρχισε η πανδημία ενισχύσαμε την αγορά με 24 δισεκατομμύρια €, ενώ έχουμε προβλέψει ακόμα 7,5 δισεκατομμύρια € για το 2021 έως το τέλος της. Στο επίκεντρο όλων των προγραμμάτων ενισχύσεων βρέθηκαν κυρίως μικρές, πολύ μικρές επιχειρήσεις, ακόμα ατομικές, που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό τομέα.

Συνολικά, τους τελευταίους τέσσερις μήνες έχουν “τρέξει” πέντε προκηρύξεις του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016. Δύο που αφορούν τα Καθεστώτα Ενισχύσεων «Γενική Επιχειρηματικότητα» (5ος κύκλος) και «Πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις» (3ος κύκλος), συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. €. Και άλλες τρεις που αφορούν τα Καθεστώτα Ενισχύσεων «Πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις» (4ος κύκλος), «Γενική Επιχειρηματικότητα» (6ος κύκλος) και «Μηχανολογικός Εξοπλισμός» (4ος κύκλος), συνολικού προϋπολογισμού 525 εκατ. €.

Αυτές τις ημέρες και μέχρι τις 15 Ιανουαρίου θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα και του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, και αυτή με μη επιστρεπτέο το 50%. Μέσω αυτής θα κατευθυνθεί στην αγορά 1,5 δισ. €. ενώ προβλέπεται και 6ος κύκλος, κατά τα μέσα στον επόμενο Μάρτιο που θα λάβει υπόψη τον τζίρο του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου. Παράλληλα πρόκειται να ξεκινήσει και το πρόγραμμα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που επιθυμούν να λειτουργήσουν και ηλεκτρονικό κατάστημα. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι όπως με το πρόγραμμα που τρέχει για την αγορά θερμαντικών σωμάτων έως 5.000 €, το ίδιο και για το eshop μπορεί ο επαγγελματίας να υποβάλει και για δαπάνη που έγινε από την έναρξη της πανδημίας τον περασμένο Φεβρουάριο. Έχουμε δηλαδή αναδρομική κάλυψη δαπανών και στα δύο προγράμματα.

Ξαναγυρίζοντας στις επιστρεπτέες, θα πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο στο πλαίσιο του 4ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής έχουν καταβληθεί 2,16 δισ. ευρώ σε συνολικά 444.000 επιχειρήσεις και ότι όλα τα προγράμματα τα οποία “τρέχουν” συνοδεύονται από ρήτρες μη απόλυσης εργαζομένων.

Σχετικά με τη στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων, το υπουργείο μας έχει ανακοινώσει πρόσκληση ΕΣΠΑ, ύψους 60 εκατ. ευρώ, για χρηματοδότηση του κεφαλαίου κίνησης, με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης για όσες από αυτές έχουν εγγραφεί στο πρόγραμμα “Elevate Greece”. Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να λάβουν να λάβουν μη επιστρεπτέα χρηματοδότηση ύψους από 5.000 έως και 100.000 € ως κεφάλαιο κίνησης για την κάλυψη εξόδων τους σε αγορές εμπορευμάτων χρήσης, πρώτων υλών και υλικών χρήσης, του συνόλου των παροχών σε εργαζομένους και διάφορα λειτουργικά έξοδα. Είναι μία έμπρακτη απόδειξη της στήριξης που παρέχει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη νεοφυή επιχειρηματικότητα.

Αναφέρω επίσης, και τις μειώσεις των ενοικίων κατά 80% που αφορούν επαγγελματικές μισθώσεις στις οποίες οι επιχειρηματίες ενοικιαστές ανέστειλαν τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους με κρατική εντολή μέσα στον Νοέμβριο και στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου. Επίσης στη μείωση κατά 100% του ενοικίου του μηνός Ιανουαρίου και κατά 80% τον μήνα Φεβρουάριο για τις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές με 80% και 60% κάλυψη αντιστοίχως του ενοικίου από το κράτος.

Πότε θα ανοίξουν οι διάφοροι κλάδοι; Και έχετε σχέδιο για ένα παρατεταμένο απαγορευτικό μέχρι π.χ. τον Μάρτιο;

-Είναι αδιαμφισβήτητο ότι πρώτο μας μέλημα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, η προστασία του ύψιστου αγαθού της ανθρώπινης ζωής. Αυτό δεν μπορεί να συγκριθεί με οτιδήποτε άλλο ούτε και να μπει στη ζυγαριά. Φυσικά και έχουμε σχέδια και μάλιστα έχουμε και εναλλακτικά επιτελικά σενάρια ανάλογα με τις εξελίξεις. Δεν είναι φρόνιμο, ούτε και βοηθάει να κάνουμε προβλέψεις. Γνωρίζετε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά δυναμική κατάσταση η οποία μας αναγκάζει να αναπροσαρμόζουμε διαρκώς την αντιμετώπιση. Όλα εξαρτώνται από τους δείκτες της διασποράς του ιού, της κινητικότητας, πώς αυτοί θα διαμορφωθούν και ποιες θα είναι οι εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων που παρακολουθούν το φαινόμενο. Κατόπιν αυτών θα ληφθούν και οι σχετικές πολιτικές αποφάσεις.

Και τι σημαίνει αυτό για την ελληνική οικονομία;

-Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους έως το τέλος αυτής της περιπέτειας. Είναι αυτονόητο ότι δεν θέλουμε να κλείσουν επιχειρήσεις και ότι θέλουμε να ανακτήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας που χάθηκαν καθ’ όλη αυτή την περίοδο. Σύμφωνα με την έρευνα της Eurostat που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, η Ελλάδα ήταν μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που λειτούργησε αποτελεσματικά σχετικά με την στην προστασία των θέσεων εργασίας όταν η πανδημία προκάλεσε lockdowns ανά την ΕΕ. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας, η Ελλάδα ήταν από τις χώρες με τον μικρότερο αριθμό απώλειας θέσεων εργασίας. Αντίθετα χώρες όπως η Ισπανία με ισχυρή βιομηχανική βάση είχε σημαντικές απώλειες στις θέσεις εργασίας που απώλεσε που το 6,5%, ενώ στην Ιταλία κινήθηκε άνω του 3,5%.

Οι μεγάλες επενδύσεις φρέναραν λόγω της πανδημίας; Ποια είναι τα επενδυτικά σχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη εντός του 2021; Ποιες άλλες επενδύσεις, μετά τη Microsoft, δίνουν, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα;

-Μπορεί η πανδημία να ανέκοψε προσωρινά την ανάπτυξή μας αλλά όχι τις μεταρρυθμίσεις και τα επόμενα βήματα που έχουμε σχεδιάσει και τα οποία βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, όπως: Η στρατηγική επένδυση της κατασκευής τεσσάρων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) συνολικού προϋπολογισμού 2,02 δισ. €, τα οποία ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων στις 21 Δεκεμβρίου 2020. Η ίδια επιτροπή ενέκρινε, για πρώτη φορά, και τη νέα στρατηγική επένδυση της φαρμακευτικής βιομηχανίας «ELPEN A.E.», προϋπολογισμού 51 εκ. €. Η συγκεκριμένη επένδυση περιλαμβάνει τρία στάδια: Το αντικείμενο της επένδυσης περιλαμβάνει 3 δράσεις: Την έρευνα και την ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών μορφών υψηλής προστιθέμενης αξίας. Την κατασκευή νέου εργοστασίου στην ΒΙΟΠΑ Κερατέας για την παραγωγή και προώθηση των παραπάνω φαρμακευτικών μορφών. Την κατασκευή νέου πειραματικού εργαστηρίου Πειραματικής–Εφαρμοσμένης Βιοϊατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης στα Σπάτα.

Στο πεδίο των Συμπράξεων Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα (ΣΔΙΤ) σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τους τελευταίους μήνες -παρά την εξάπλωση και τις συνέπειες της πανδημίας- πολύ σημαντικά έργα. Ενδεικτικά σας αναφέρω: Το έργο της χρηματοδότησης, της κατασκευής και της τεχνικής διαχείρισης των 13 περιφερειακών επιχειρησιακών κέντρων πολιτικής προστασίας (Π.Ε.ΚΕ.Π.Π.), προϋπολογισμού 131,5 εκατ.€. Το έργο της κατασκευής εγκαταστάσεων φοιτητικών εστιών Πανεπιστημίου Κρήτης, με κόστος επένδυσης 200 εκατ. € του οποίου ολοκληρώθηκε η Α’ φάση του διαγωνισμού. Την έγκριση των δύο νέων έργων διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Αττικής, συνολικού προϋπολογισμού 640 εκατ. €. Την έναρξη της αξιολόγησης στην Α΄ Φάση του διαγωνισμού του έργου της αναβάθμισης της ανατολικής εσωτερικής περιφερειακής οδού της Θεσσαλονίκης. Την κατασκευή Κέντρου Καινοτομίας στα κτίρια της παλαιάς ΧΡΩΠΕΙ.

Είναι ήδη γνωστό ότι ψήφο εμπιστοσύνης με την υλοποίηση σημαντικών επενδυτικών σχεδίων έχουν δώσει στην Ελλάδα και άλλες κορυφαίες εταιρίες του εξωτερικού, όπως η Pfizer, η Teamviewer, η Digital Realty, η Cisco, η Beat, η Sparkle.

Το σχέδιο για το Ελληνικό προχωρά σύμφωνα με τους προσδοκώμενους ρυθμούς;

-Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι τόσο με τους χρόνους εξέλιξης του έργου του Ελληνικού, όσο και με τον τρόπο που όλοι οι εμπλεκόμενοι το έχουν προσεγγίσει (συναρμόδια Υπουργεία, ΤΑΙΠΕΔ, Ελληνικό ΑΕ, ΕΕΕΠ και επενδυτής). Όπως όλοι γνωρίζουν πρόκειται για ένα εξαιρετικά πολύπλοκο εγχείρημα, η ομαλή πρόοδος του οποίου εξακολουθεί να «τρέχει» υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, εξαιτίας και των μέτρων που επιβάλλονται και επαναπροσδιορίζονται συνεχώς λόγω της πανδημίας.

Το έργο προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς και αναμένεται εντός του Ιανουαρίου η υπογραφή της σύμβασης διανομής, και στην συνέχεια η κύρωση αυτής με νόμο. Την υπογραφή της σύμβασης, προϊόν πολύμηνων διεργασιών των συναρμόδιων φορέων, θα ακολουθήσει η εισφορά στην “Ελληνικό Α.Ε.” των σχετικών εμπραγμάτων δικαιωμάτων και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα να έχει ολοκληρωθεί η σχετική μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών της “Ελληνικό ΑΕ” στον επενδυτή. Επιπλέον, αναμένεται στο αμέσως προσεχές διάστημα η τελική ανακήρυξη της κοινοπραξίας Mohegan – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ως οριστικού αναδόχου για το καζίνο.

Ως αρμόδιος υπουργός για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις ΣΔΙΤ ποιον στόχο ξεχωρίζετε;

-Τα σχέδιά μας προβλέπουν να “τρέξουμε” όλα τα επενδυτικά πλάνα, κάτι που είναι μονόδρομος στην προοπτική ανάπτυξης, βλέποντας, πάντα, στην επόμενη ημέρα της πανδημίας. Σε αυτήν την κατεύθυνση, ετοιμάζουμε νομοσχέδιο το οποίο θα αφορά στους τομείς των Ιδιωτικών και Στρατηγικών Επενδύσεων και θα περιλαμβάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις με σκοπό τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και την επιτάχυνση των διαδικασιών. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στις Ιδιωτικές Επενδύσεις περιλαμβάνονται ρυθμίσεις με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών και κυρίως την αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων τόσο από τις κεντρικές Υπηρεσίες όσο και από την Περιφέρεια. Θέλουμε να επιταχύνουμε όλες τις διαδικασίες για να κάνουμε τη ζωή των επενδυτών ευκολότερη. Συνεχίζουμε με την εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να κάνουμε την Ελλάδα τον πιο φιλικό προορισμό για επενδύσεις στην Ευρώπη. Οι αγορές έχουν λάβει το μήνυμα γι αυτό και το επενδυτικό ενδιαφέρον βρίσκεται πολύ ψηλά. Θέλουμε να επανέλθουμε γρήγορα μετά την κρίση στο σημείο που ξεκίνησε η πανδημία όταν η οικονομία μας ήταν σε επιτάχυνση και άμεσα να βρεθούμε σε αναπτυξιακή πορεία.

Επιδιώκουμε, επίσης, σε ό, τι αφορά τις ρυθμίσεις σχετικά με τα Κεφάλαια Εξωτερικού, να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες και να προσαρμόσουμε τις διατάξεις στις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες της αγοράς. Συνεχίζοντας ως προς τις Στρατηγικές Επενδύσεις επιδιώκουμε την ταχύτερη και απλουστευμένη διαδικασία αδειοδότησης.

Με τις ρυθμίσεις αυτές επιδιώκεται η προσέλκυση περισσότερων στρατηγικών επενδύσεων, η ενίσχυση των επενδύσεων σε τομείς αιχμής όπως η έρευνα, η καινοτομία, η τεχνολογία, η ρομποτική, με στόχο την αύξηση της απασχόλησης, την εξοικονόμηση φυσικών πόρων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας σε διεθνές επίπεδο.

Οι προσδοκίες για την απορρόφηση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης πόσο συμβατές είναι με την πραγματικότητα του 2021, του δεύτερου έτους της επιδημιολογικής κρίσης;

-Κατά τη διάρκεια του 2020 καταγράφηκε σημαντική πρόοδος στην υλοποίηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014 – 2020. Η συνολική απορρόφηση ανέρχεται σε 62% με το σύνολο των δαπανών να βρίσκεται στα 11,6 δισ. €. Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην 6η θέση της σχετικής λίστας των 28 χωρών της Ευρώπης, από την 12η που βρισκόταν τον Ιούλιο του 2019.

-Ποια είναι η άποψή σας για την κριτική της αντιπολίτευσης; Για παράδειγμα, για ποιο θέμα, η κριτική της μπορεί να χαρακτηριστεί δίκαιη;

-Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εμφανίζεται να ζει σε άλλες εποχές χωρίς να μπορεί να συντονιστεί με ό,τι επιτάσσουν οι σημερινοί καιροί τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Η κριτική που ασκεί στερείται κάθε σύγχρονου εργαλείου επεξεργασίας, ανάλυσης και προτάσεων που δίνει διεξόδους στα σημερινά προβλήματα σε πλήρη αντίθεση με τις προοπτικές που έχει ανάγκη η χώρα ώστε να ανταποκριθεί στις σύγχρονες οικονομικές και κοινωνικές απαιτήσεις.

Νίκος Παπαθανάσης

Η αντιπολίτευση και συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ, ασκεί κριτική στην κυβέρνηση σχετικά με τις επιδόσεις της στη διαχείριση της πανδημίας πέφτοντας βεβαίως σε κραυγαλέες αντιφάσεις στην επιχειρηματολογία του. Μιλά για καθυστερήσεις και έλλειψη σχεδιασμού στις περιπτώσεις που λαμβάνουμε μέτρα όταν διαφαίνεται η τάση για αύξηση των κρουσμάτων χωρίς κάποια εναλλακτική πρόταση. Στη συνέχεια ζητεί τη λήψη νέων μέτρων στις περιπτώσεις όπου οι ειδικοί κρίνουν ότι δεν χρειάζεται άμεση επέμβαση. Ξεχνούν ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά δυναμικά εξελισσόμενο φαινόμενο, κάτι που καλούνται όλες οι χώρες να αντιμετωπίσουν. Τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάζουν ώρα με την ώρα ,μέρα με τη μέρα. Η πρόκληση όλων μας είναι το πόσο γρήγορα μπορούμε να προσαρμόζουμε τη λήψη αλλά και την εφαρμογή των μέτρων στις αλλαγές αυτές. Η κυβέρνηση πέτυχε στην ταχύτητα λήψης των αποφάσεων και στη διαχείριση της κρίσης όταν πανίσχυρες χώρες της Ευρώπης με ισχυρότατα συστήματα υγείας δυσκολεύτηκαν. Δυστυχώς, θα περιμέναμε μια περισσότερο σοβαρή και υπεύθυνη στάση από την αντιπολίτευση.

Διαβλέπετε -και σε ποιον βαθμό- επιδράσεις στην ελληνική οικονομία των εξελίξεων στις ΗΠΑ;

-Δεν μπορώ να πω κάτι τέτοιο. Οι ΗΠΑ διαθέτουν μία από τις πιο δυνατές δημοκρατίες στον κόσμο. Αναμφισβήτητα αυτό που συνέβη είναι ένα πλήγμα που όλοι ξέρουμε ποιες συνθήκες το δημιούργησαν. Οι ΗΠΑ, όμως, θα καταφέρουν να ξεπεράσουν και αυτήν κρίση και ήδη έχουν κάνει τα βήματα ομαλοποίησης. Είναι ισχυρός σύμμαχος της χώρας μας , οι διμερείς μας σχέσεις είναι στο ανώτατο επίπεδο και το επενδυτικό ενδιαφέρον αποδεικνύει ότι πιστεύουν στην Ελλάδα της πολιτικής σταθερότητας, της γεωπολιτικής σημασίας και αξίας καθώς και της ανάπτυξης.