Παροπλισμένη από την επιλογή της Αθήνας να διεθνοποιήσει την πλήρη έκταση της τουρκικής προκλητικότητας εμφανίζεται η Άγκυρα, καθώς αποδυναμώνονται τα επιχειρήματά της, σε επίπεδο πολυμερούς διπλωματίας. Κινούμενη στο πλαίσιο της διεθνούς οργάνωσης, η ελληνική κυβέρνηση έχει επιλέξει σταθερά τη θεσμική οδό, αποδομώντας και γραπτώς, με επιστολή της στον ΟΗΕ χθες, τις έωλες τουρκικές αιτιάσεις. Η έκθεση των ελληνικών θέσεων, όπως και η τεκμηρίωσή τους με όρους Διεθνούς Δικαίου προκάλεσαν έντονο εκνευρισμό στη γειτονική χώρα, που επιστράτευσε στη συνέχεια την προβολή ως μηχανισμό άμυνας, κατηγορώντας δηλαδή την Αθήνα για προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, στο ανακοινωθέν της χθεσινής συνεδρίασης του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας υπό την Προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Ελλάδα εγκαλείται για πρόκληση εντάσεων στο Αιγαίο, μολονότι η Άγκυρα επιδίδεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε ένα μπαράζ υπερπτήσεων και παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου, αυξάνοντας παράλληλα τις μεταναστευτικές ροές στο αρχιπέλαγος.

Σύμφωνα με το τουρκικό ανακοινωθέν, χθες «εξετάστηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας οι εντεινόμενες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και τις Συνθήκες στις οποίες είναι συμβαλλόμενο μέρος (υπαινιγμός για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών), όπως εξετάστηκαν και οι προσπάθειες της Ελλάδας να καταχραστεί τις συμμαχίες στις οποίες είναι μέλος και στις οποίες θα πρέπει ουσιαστικά να συνεργάζεται», όπως αναφέρεται, με εμφανή την αιχμή ως προς το υψηλό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, μετά το πρόσφατο ταξίδι του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις ΗΠΑ. «Ξεκαθαρίσαμε ότι θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του έθνους μας» επισημαίνεται ακόμη από πλευράς του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, το οποίο συνεδρίασε χθες το απόγευμα και ενώ είχαν προηγηθεί νέες προκλητικές δηλώσεις δια στόματος του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Επιστρέφοντας από το Ισραήλ, με το οποίο η Άγκυρα επιχειρεί επανεκκίνηση των διπλωματικών τους σχέσεων, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε χαρακτηριστικά πως «δεν μπλοφάρουμε. Εάν η Αθήνα δεν συμμορφωθεί, θα πάμε τα πράγματα μπροστά», επαναφέροντας το αφήγημα περί «αποστρατικοποίησης των νησιών» του Αιγαίου.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr