Η διερεύνηση σε βάθος χρόνου των επισυνδέσεων έφερε στην επιφάνεια μια υπόθεση με έντονο παρασκήνιο, μεγάλο πολιτικό αλλά και επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Το θέμα προέκυψε από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες στις οποίες άρχισαν να συζητιούνται οι δραστηριότητες της ΕΥΠ την τελευταία δεκαετία, με αφορμή βέβαια την παρακολούθηση του τηλεφώνου του κ. Νίκου Ανδρουλάκη.

Απ’ όσα κατέθεσε ο διοικητής της Υπηρεσίας κατά την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΓιάννης Ρουμπάτης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ανακύπτουν τεράστια ερωτήματα για ποιον λόγο και με ποια νομιμοποιητική διαδικασία παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ το πρώτο δίμηνο του 2016 για την υπόθεση της καταριανής επένδυσης στο Ναυάγιο της Ζακύνθου δύο πρόσωπα: ο τότε πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ και μετέπειτα αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας και ο δικηγόρος Σπύρος Σαγιάς, ο οποίος λίγους μήνες πριν είχε διατελέσει στην πρώτη κυβέρνηση του κ. Αλέξη Τσίπρα γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, θέση-κλειδί για κάθε πρωθυπουργό.

sagias_pitsiorlas_in__1_
Ο Στέργιος Πιτσιόρλας, πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ το 2016 και μετέπειτα αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης
sagias_pitsiorlas_in__4_
Ο Σπύρος Σαγιάς είχε διατελέσει στην πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου

Το να παρακολουθούνται άνθρωποι μιας κυβέρνησης ουσιαστικά, από την… ίδια την κυβέρνηση, αν μη τι άλλο, μπορεί να δώσει και έμπνευση σε ταινίες κατασκοπευτικού μυστηρίου και σίγουρα δεν είναι το πιο συνηθισμένο πράγμα στον κόσμο – στον σημερινό κόσμο, όχι εκείνον του Ψυχρού Πολέμου. Εστω κι αν ο κ. Σαγιάς δεν ήταν πια πολιτικό πρόσωπο, παρέμενε ένας εκ των ανθρώπων που ο κ. Τσίπρας εμπιστεύτηκε στον χειρισμό των κρίσιμων κυβερνητικών θεμάτων από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2015. Και φυσικά, ο κ. Πιτσιόρλας διαχειριζόταν το εξαιρετικά κρίσιμο για την τύχη της δημόσιας περιουσίας έργο του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ λίγο αργότερα αναβαθμίστηκε αναλαμβάνοντας τον Νοέμβριο του 2016 υφυπουργός Ανάπτυξης και τον Αύγουστο του 2018 αναπληρωτής υπουργός – όπερ σημαίνει ότι δεν προέκυψε το παραμικρό επιβαρυντικό στοιχείο για τις κινήσεις του.

Το κατά πόσο ο κ. Τσίπρας γνώριζε σε βάθος για την παρακολούθηση του πρώην συνεργάτη του, αλλά και του κ. Πιτσιόρλα ή απλώς το πληροφορήθηκε αργότερα, ενδεχομένως και σχετικά πρόσφατα, είναι ένα ζητούμενο. Οπως ζητούμενο είναι και αν η απόφαση για εκείνη την παρακολούθηση ελήφθη στην πραγματικότητα μόνο από τον κ. Ρουμπάτη, με άγνωστο το γιατί η Υπηρεσία έψαχνε μια υπόθεση αστικής διαφοράς μεταξύ του κράτους του Κατάρ και εκκλησιαστικών ή τοπικών κύκλων για μια έκταση στη Ζάκυνθο. Το ότι υπήρχε παρακολούθηση αποκαλύφθηκε αρχικά και εν μέρει ήδη από το 2020, καθώς περιλαμβανόταν σε δικογραφία για τη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά ουδείς μπορούσε να δει τότε τις προεκτάσεις και τη σημασία του θέματος, που πλέον υπό το πρίσμα όλων των τελευταίων εξελίξεων αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Δεν φάνηκαν πειστικές οι εξηγήσεις Ρουμπάτη

Εγκυρες πηγές σημειώνουν ότι οι βουλευτές της Ν.Δ. που μετέχουν στην επιτροπή σκέφτονται πλέον να ζητήσουν διεύρυνση του αντικειμένου της εξεταστικής επιτροπής, που θα συγκροτηθεί αυτή την εβδομάδα, με κύριο, αλλά όχι μοναδικό θέμα την περίπτωση Ανδρουλάκη ώστε να φωτιστεί και αυτή η εξόχως περίεργη ιστορία.

Και αυτό διότι οι εξηγήσεις που προσπάθησε να δώσει ο κ. Ρουμπάτης δεν φάνηκαν πειστικές. Αρχικά συνέδεσε την υπόθεση του Ναυαγίου με εκείνη της νησίδας Οξυά, για την οποία η ΕΥΠ είχε κάνει μόνο μία επισύνδεση το 2014, κατόπιν αιτήματος της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και δεν αφορούσε όμως τον κ. Σαγιά και τον κ. Πιτσιόρλα, όπως ξεκαθάρισε ο προκάτοχος του κ. Ρουμπάτη, κατά την περίοδο της διακυβέρνησης Σαμαρά, Θεόδωρος Δραβίλλας. Ούτε η επίμαχη παρακολούθηση του 2016 ήταν καθ’ οιονδήποτε τρόπο συνέχεια αυτής του 2014.

Η διαβεβαίωση δε του κ. Ρουμπάτη ότι το 2016 δεν παρακολουθούνταν ευθέως οι κύριοι Πιτσιόρλας και Σαγιάς, αλλά καταγράφηκαν απλώς συνομιλίες που είχαν με άλλα πρόσωπα τα οποία εμπλέκονταν στην υπόθεση και βρίσκονταν στο στόχαστρο της Υπηρεσίας άφησε κενά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην διοικητής επί ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝ.ΕΛ. υπέπεσε σε αντιφάσεις, διότι επικαλέστηκε ανάμεσα στα άλλα και έναν διάλογο των κυρίων Πιτσιόρλα – Σαγιά που κατέγραψε η ΕΥΠ, κάτι που οδήγησε έναν βουλευτή μέλος της Επιτροπής να επισημάνει ότι διάλογο μεταξύ των δύο δεν θα μπορούσε να διαθέτει η Υπηρεσία, εκτός αν τους παρακολουθούσε ευθέως – ή έστω έναν εξ αυτών! Ο κ. Ρουμπάτης διευκρίνισε ότι δεν θυμάται το υλικό, αλλά είναι πρόθυμος να ερευνηθούν τα σχετικά αρχεία.

Διαβάστε περισσότερα: protothema.gr