Ενα από τα πιο «δραστήρια» καλοκαίρια περνούν οι υποψήφιοι αρχηγοί και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, εν αναμονή των πιθανών νέων «αφίξεων» στην κούρσα για την ηγεσία και της τελικής αναμέτρησης των δύο γύρων τον προσεχή Οκτώβριο.

Οσο κι αν φαίνεται ότι έχει κοπάσει η ένταση των αντιπαραθέσεων, οι υποψήφιοι δρουν με ταχύτητα και «διαγκωνισμούς» για τη συγκρότηση συμμαχιών που αντέχουν στον χρόνο και στις πιέσεις, ενώ ταυτόχρονα «ζεσταίνουν» τα δίκτυα επαφών ανά την Ελλάδα, με στόχο τη συλλογή υπογραφών για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων τους.

Την ίδια ώρα βουλευτές και στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής «σκανάρουν» τις υποψηφιότητες και παίρνουν θέση υπέρ του ενός ή του άλλου «στρατοπέδου». Ειδικά οι βουλευτές κάνουν ό,τι έκαναν συνήθως σε προηγούμενες εσωκομματικές αναμετρήσεις οι συνάδελφοί τους: τεστάρουν διπλά και τριπλά την κάθε υποψηφιότητα σε σχέση με την προσωπική τους προοπτική, συνυπολογίζοντας και τις τάσεις που διαμορφώνονται στις εκλογικές τους περιφέρειες. Κανείς βουλευτής δεν θέλει να πάει κόντρα στις «υποδείξεις» των ψηφοφόρων του, διαψεύδοντας τις προσδοκίες τους και ρισκάροντας τη στήριξή τους στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Με δεδομένο δε ότι ο κατάλογος των υποψηφίων δεν έχει ακόμη κλείσει – τυπικά άλλωστε θα γίνει με την κατάθεση των υπογραφών – κοινοβουλευτικοί και κομματικοί παράγοντες αγοράζουν χρόνο και αναβάλουν να αποκαλύψουν το «στίγμα» τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ένα βήμα πιο κοντά στο να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι η πρώην υπουργός, Άννα Διαμαντοπούλου, συνεργάτες της οποίας έχουν αναλάβει να διερευνήσουν τα υπέρ και τα κατά για το ενδεχόμενο «επιστροφής» της στην κεντρική πολιτική σκηνή. Η πρώην υπουργός και επίτροπος στην Ε.Ε. αποχώρησε από την ενεργό κομματική δράση το 2012, όταν απέτυχε να εκλεγεί στην Α’ Αθήνας.

Ως επικεφαλής του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση κράτησε για αρκετά χρόνια αποστάσεις από τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, ωστόσο τονίζει ότι η εσωκομματική διαδικασία γίνεται στην πιο κρίσιμη στιγμή για την προοπτική της χώρας. Δηλώνει ότι θα είναι «παρούσα» και σκοπεύει σε άμεσο χρόνο να ανακοινώσει τις προσωπικές της αποφάσεις. Κάνει λόγο για τάσεις ρευστοποίησης του πολιτικού σκηνικού, αναλύει τις εξελίξεις στην Ευρώπη, μετά και τις βρετανικές και γαλλικές εκλογές, διαπιστώνει ότι «φαίνεται ότι κλείνει για τη Νέα Δημοκρατία ο πενταετής κύκλος σταθεροποίησης της χώρας, που είχε σε σημαντικό βαθμό και επικοινωνιακά χαρακτηριστικά».

«Ο αρχηγός που θα εκλεγεί θα έχει τον χρόνο να κάνει πράγματα και να αντιστρέψει πλήρως τα πράγματα στο πολιτικό σκηνικό», εκτιμά η κυρία Διαμαντοπούλου, ασκώντας αυστηρή κριτική στο Νίκο Ανδρουλάκη για τη λειτουργία του κόμματος όσον αφορά στην παραγωγή αποφάσεων. Τάχθηκε υπέρ της συλλογικής λειτουργίας και σημείωσε: «Ο κ. Ανδρουλάκης είχε ένα μικρό κόμμα με δύο απόψεις, προς τη ΝΔ και προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο αρχηγός πρέπει να πείθει πιο είναι το σωστό κάθε φορά, όχι να βγάζει το μέσο όρο, να συνθέτει και όχι απλώς να ανακοινώνει αποφάσεις», συνέχισε φέρνοντας το παράδειγμα της ψήφισης των νομοσχεδίων για τα μη κρατικά ΑΕΙ και την επιστολική ψήφο, όπου το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να ξεθολώσει το μήνυμά του.

Οι άσπονδοι φίλοι της στο ΠΑΣΟΚ την κατηγορούν ότι έκοψε για ένα μεγάλο διάστημα επαφές με τη Χαριλάου Τρικούπη, αν και διατήρησε κάποιες αλλά μόνο με το εκσυγχρονιστικό μπλοκ.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας στην πρεμιέρα συναντήσεών του με μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη.

Οι διοργανωτές της συνάντησης σε κεντρικό καφέ μπαρ είχαν κινηθεί αθόρυβα υπέρ της επιτυχίας της εκδήλωσης και χωριστά. Οι περισσότεροι εκ των διοργανωτών άλλωστε κάθονταν για πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι. Το 2021 άλλοι είχαν στηρίξει Παπανδρέου και άλλοι Ανδρουλάκη για την ηγεσία. «Στο πρόσωπο του Χάρη Δούκα αποδείχτηκε ότι ενώνονται διάφορες τάσεις», έλεγε το βράδυ της Πέμπτης στέλεχος της Θεσσαλονίκης, διαπιστώνοντας ότι η επιτυχημένη συνάντηση είχε την «υπογραφή» της ομάδας του Μανώλη Χριστοδουλάκη, της έμπειρης από εσωκομματικές μάχες Τόνιας Αντωνίου, του πρώην στενού πολιτικού φίλου του Ανδρουλάκη Αντώνη Σαουλίδη και διάφορων «πράσινων» αυτοδιοικητικών και συνδικαλιστικών παραγόντων της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Διαβάστε περισσότερα στο Protothema.gr