Με στρατηγικό στόχο να κερδίσει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινείται πλέον το ΠΑΣΟΚ: Στη Χαριλάου Τρικούπη ετοιμάζονται για «πανστρατιά» στις κάλπες του Ιουνίου, ενώ στρώνουν χαλί για την επιστροφή και άλλων ψηφοφόρων από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, ξεκαθαρίζουν τη θέση τους ως προς τη συνεργασία με τη Ν.Δ., προκειμένου να αποφύγουν τις βολές που ήδη εξαπολύει ο Αλέξης Τσίπρας για «δεκανίκι της συντηρητικής παράταξης».

Σε πρώτη φάση, ο Νίκος Ανδρουλάκης διεκδικεί αισθητή συρρίκνωση της διαφοράς που χωρίζει το ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Διαπιστώνει ωστόσο ότι το πρόβλημα του κόμματος παραμένει μεγάλο σε όλη την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, όπου οι διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατευθύνθηκαν σε αξιόλογο βαθμό προς το κόμμα του.

Παράλληλα, η Χαριλάου Τρικούπη διαπιστώνει μία σημαντική αλλαγή στο προφίλ της εκλογικής της βάσης: όπως έγινε σαφές από το αποτέλεσμα της σταυροδοσίας, για παράδειγμα στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας, όπου ήταν υποψήφιος ο Ανδρέας Λοβέρδος, από τα κατεξοχήν «κεντρώα» στελέχη του ΠΑΣΟΚ, οι ψηφοφόροι με κεντρώο προφίλ, που τον είχαν αναδείξει πρώτο σε ολόκληρη την Αττική στις εσωκομματικές εκλογές του κόμματος, επέλεξαν σε μεγάλο βαθμό τη Ν.Δ. στις εθνικές εκλογές.

Αυτό σημαίνει ότι η σημερινή εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ κινείται πιο «αριστερά», καθώς, όπως είναι φανερό από την άνοδο των ποσοστών του κόμματος, οι εισροές από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ μεγαλύτερες από τις διαρροές προς τη Ν.Δ.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ανδρουλάκης πιστεύει ότι τα γκάλοπ προ της 21ης Μαΐου έδιναν την αίσθηση σε αρκετούς ψηφοφόρους ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν πιο πιθανό να κρατηθεί σε μονοψήφιο ποσοστό, αλλά τελικά κατάφερε να διεγείρει με τα μηνύματά του το «διψήφιο» ενδιαφέρον των κεντροαριστερών που έφτασαν στην κάλπη.

Αναλύοντας τα ευρήματα του εκλογικού χάρτη, ανακαλύπτουν ότι μέσα στην τετραετία, που ξεκίνησε με την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά στο τιμόνι και συνεχίστηκε με τον Νίκο Ανδρουλάκη, το ΠΑΣΟΚ είδε να αλλάζει σταδιακά η σύνθεση των ψηφοφόρων του· να κερδίζει εκεί όπου πριν σημείωνε μεγάλες απώλειες, να χάνει σε ηλικιακές ομάδες που αντιμετώπιζε ως δεδομένες. Η κυριότερη όμως αλλαγή στο προφίλ του «πράσινου» εκλογικού σώματος και των δυνητικών ψηφοφόρων έχει να κάνει με την αργή αλλά σταθερή στροφή προς τ’ αριστερά.

Στη Χαριλάου Τρικούπη συγκρίνουν όλα τα στοιχεία και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το «απόσταγμα» της κάλπης στο κομμάτι που τους ενδιαφέρει δείχνει ότι το περίπου 11,5% οφείλεται κυρίως στο πρώτο κύμα ψηφοφόρων που εγκατέλειψαν την Κουμουνδούρου -κατά περίπου 4 μονάδες- και λιγότερο στους κεντρώους που αμφιταλαντεύονταν μέχρι το τελευταίο λεπτό μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.

Άλλωστε «είδαν» από τις αναλύσεις τους σχετικά με τις προεκλογικές διακυμάνσεις και την κάλπη να εγκαταλείπει τη Χαριλάου Τρικούπη για την Πειραιώς ένας πυρήνας της τάξεως του 1,5%. Το συμπέρασμα επ’ αυτών, από στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, είναι ότι προσέρχεται «αριστερόστροφος» κόσμος, ενώ συνεχίζουν να αποδίδουν αρκετά τα διλήμματα που θέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο κεντρώο ακροατήριο.

Διαβάστε περισσότερα στο Protothema.gr