Με ένταση και πολιτικές αντιπαραθέσεις ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση της αναμόρφωσης των Ποινικών Κωδίκων που προωθούν ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης και ο Υυφυπουργός Γιάννης Μπούγας για την αυστηροποίηση των ποινών και την επιτάχυνση έκδοσης δικαστικών αποφάσεων.

Ο κ. Φλωρίδης παρουσιάζοντας τις ρυθμίσεις τόνισε ότι το σχέδιο νόμου υπηρετεί τα δικαιώματα των θυμάτων, σημειώνοντας πως το ποινικό πλαίσιο που όρισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 οδήγησε στην ατιμωρησία της βαριάς εγκληματικότητας.

Από την άλλη πλευρά η αντιπολίτευση κάνει λόγο για «θυματοκεντρικό» νομοσχέδιο και υποστήριξε πως οι μικρομεσαίοι εγκληματίες θα μπαίνουν φυλακή «για το τίποτε».

 «Ακούμε από την αντιπολίτευση ειρωνικές προσεγγίσεις ότι δήθεν το νομοσχέδιο είναι θυματοκεντρικό. Όμως, ποιος θα έρθει στην θέση της μάνας που περιμένει το βράδυ το παιδί της να γυρίσει και της τηλεφωνούν για να της πουν ότι ένας μεθυσμένος πέρασε με κόκκινο φανάρι και το σκότωσε; Ποιος είναι στην θέση του θύματος που ξυλοκοπείται συκοφαντείται και ο θύτης δεν παθαίνει τίποτα με το ισχύον σύστημα; Ποιος έρχεται στη θέση του ιδιοκτήτη που βλέπει το σπίτι του λεηλατημένο;» ανταπάντησε ο κ. Φλωρίδης για να προσθέσει «Όταν λοιπόν μιλάμε για τα δικαιώματα των θυμάτων μιλάμε για τα δικαιώματα της ίδιας της κοινωνίας που δεν θέλει να την κλέβουν και να βιάζουν τα παιδιά της. Να βιάζουν τα παιδιά τους και με το υφιστάμενο πλαίσιο αυτός που το κάνει όποια καταδίκη και να υποστεί σε λίγο θα είναι έξω».

«Αυτό το νομοσχέδιο επιχειρεί επιτέλους να εκπέμψει το μήνυμα προς όλους όσοι παρανομούν ότι από εδώ και πέρα ο κίνδυνος να πάνε φυλακή είναι σοβαρός και πως θα εκτίσουν την ποινή τους. Όλη η κατεύθυνση και φιλοσοφία του νομοσχεδίου βρίσκεται στον αντίποδα όσων νομοθέτησε το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν κλείσει η Βουλή», είπε ο υπουργός σε άλλο σημείο. Παράλληλα, ο κ. Φλωρίδης άφησε βαρύτατες καταγγελίες για μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που συνέταξαν τους Ποινικούς Κώδικες της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ υποστηρίζοντας ότι νομοθέτησαν για να ευνοηθούν οι τότε πελάτες των δικηγορικών τους γραφείων.

Να σημειωθεί ότι η συζήτηση του σχεδίου νόμου ολοκληρώνεται σήμερα ενώ επί της αρχής ψηφίζουν θετικά οπή βουλευτές της πλειοψηφίας και καταψηφίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr