Ιδιαίτερη έμφαση στην επέκταση των δυνατοτήτων για τη διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Δεσμεύτηκε για άμεσες ενέργειες και συγκεριμένα τόνισε ότι στις αρχές εβδομάδας που έρχεται «αναρτούμε σε δημόσια διαβούλευση νόμο με ένα άρθρο που θα καταργεί όλα τα εμπόδια για την ψήφο του Απόδημου Ελληνισμού».

Με τη νομική αυτή ρύθμιση, ανοίγει ο δρόμος ώστε όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να μπορούν να μετέχουν στην εκλογική διαδικασία απ’ όπου και αν κατοικούν.

«Ο πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός υπερβαίνει τα εθνικά σύνορα» σημείωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Σήμερα ήρθε η ώρα να δούμε πόση συνέπεια έχουμε μεταξύ λόγων και πράξεων και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να ψηφιστεί από 300 βουλευτές».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε «συνέπεια και προσήλωση στο καθήκον μου θα ζητήσω από τους πολίτες να είναι συνοδοιπόροι στο ταξίδι αναγέννησης της πατρίδας».

«Τώρα είναι η ώρα της δουλειάς. Οι πολίτες εναπόθεσαν βαριά ευθύνη στις πλάτες μας. Οφείλουμε να ανταποκριθούμε με την εμπιστοσύνη που μας έδωσαν οι πολίτες» πρόσθεσε.

«Η ευθύνη πρωτίστως βαραίνει την κυβέρνηση ένα μέρος όμως αναλογεί και στην αντιπολίτευση που δεν πρέπει να είναι δημοκρατικά παράφωνη. Προφανώς θα διαφωνήσουμε αλλά δεν μπορεί να διαφωνούμε πάντα και σε όλα» τόνισε ακόμη.

Η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, μίλησε, από την πλευρά της, για «ιστορική ευκαιρία ».

Η ανάρτηση της υπουργού Εσωτερικών: «Την ερχόμενη εβδομάδα θέτουμε σε δημόσια διαβούλευση νέο νόμο για να μπορούν όλοι οι απόδημοι Έλληνες πολίτες ΧΩΡΙΣ περιορισμούς να ασκούν το δικαίωμα της ψήφου από όπου και αν βρίσκονται. Ιστορική η ευκαιρία και η ευθύνη όλων των Βουλευτών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2021 η ρύθμιση για την πλήρη διευκόλυνση όλων των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους είχε συγκεντρώσει 190 θετικές ψήφους από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση και απορρίφθηκε καθώς για την τροποποίηση του σχετικού νόμου απαιτείται πλειοψηφία τουλάχιστον 200 βουλευτών.

Σήμερα ωστόσο οι τρεις κοινοβουλευτικές ομάδες αθροίζουν 202 βουλευτές.

Με την έγκριση του νέου νόμου, όσοι έχουν το δικαίωμα ψήφου, θα μπορούν να εγγράφονται στους καταλόγους εξωτερικού και να ψηφίζουν σε πρεσβείες και προξενεία.

Διαβάστε ακόμη

Το παράδοξο με τη Louis Vuitton: Γιατί προσελκύει περισσότερα «πράσινα» κεφάλαια από την Tesla

Γιάννης Φράγκος: Το «ναυάγιο» ενός εφοπλιστή που έπεσε σε ξέρα (pics)

Χρυσές λίρες: Σε υψηλό εξαετίας οι αγορές – Οι λόγοι πίσω από το «φρένο» στις πωλήσεις (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ