Πολιτική

Σαμαράς για Novartis: Ήταν μία σύμπραξη συνωμοτών και αθεράπευτα ανοήτων

  • Φώφη Γιωτάκη


Ο πρώην πρωθυπουργός, όπως και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, έστειλαν με τις παρεμβάσεις τους ισχυρά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Ανδρέα Λοβέρδου

«Καταρρίψαμε τη σκευωρία σε βάρος μας. Τώρα μένει να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Όλοι οι ένοχοι. Για να μην επαναληφθεί ποτέ τέτοια σκευωρία. Μέχρι τέλους». Με την φράση αυτή επέλεξε ο Αντώνης Σαμαράς να κλείσει την παρέμβασή του κατά την παρουσίαση κατά την διαδικτυακή παρουσίαση του βιβλίου του Ανδρέα Λοβέρδου «Απόπειρα δολοφονίας» με φόντο την υπόθεση Νοβάρτις.

Ο πρώην πρωθυπουργός, όπως και ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνέχεια, έστειλαν με τις παρεμβάσεις τους ισχυρά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, μίλησαν με αφορμή το βιβλίο για εκείνες τις ημέρες και τον κοινό αγώνα αποκάλυψης των «σκευωρών» και των «ηθικών αυτουργών» και ανέδειξαν τον στόχο για την πλήρη αποκάλυψη και την τιμωρία των ενόχων. «Υπάρχει ηθικός αυτουργός, αλλά και ο ηθικός αυτουργός του ηθικού αυτουργού!», είπε με νόημα ο Ευάγγελος Βενιζέλος για να τονίσει ότι πρόκειται, για «πρόσωπο και άλλα πρόσωπα, για ένα σύστημα, αλλά την ευθύνη την έχουν πρόσωπα».

Νωρίτερα ο κ. Σαμαράς είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση χωρίς να κατονομάζει πρόσωπα στην προηγούμενη κυβέρνηση και χωρίς να αποφεύγει σκληρούς χαρακτηρισμούς για τους υπεύθυνους. «Η συμμορία ξεκίνησε ως συμμορία με όμικρον – ως ομάδα συνωμοτών κατά του Πολιτεύματος. Και πολύ σύντομα κατέληξε συμμωρία με ωμέγα. Σύμπραξη μωρών, δηλαδή αθεράπευτα ανοήτων. Που όσο πήγαιναν να μπλέξουν τα θύματά τους, τόσο έμπλεκαν περισσότερο οι ίδιοι – και αποκάλυπταν μόνοι τους τα άνομα σχέδιά τους», υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός της ΝΔ, κ. Σαμαράς ο οποίος θέλησε να υπογραμμίσει την στέρεα συμμαχία που απέκτησε με δύο πολιτικούς, τους κ.κ Βενιζέλο και Λοβέρδο που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ:

«Δεν προερχόμαστε από τον ίδιο χώρο, αλλά στην πολιτική οι αληθινές και στέρεες συμμαχίες γίνονται ανάμεσα σε ανθρώπους που επιχειρούν τομές! Δύσκολες μεταρρυθμίσεις, με μεγάλες αντιστάσεις απέναντι. Ο κοινός αγώνας χτίζει συμμαχίες…. Κι αυτό αφορά και τον Ανδρέα Λοβέρδο, ασφαλώς, αλλά και τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Ήλθαμε κοντά, γιατί αγωνιστήκαμε από κοινού, για τον ίδιο σκοπό, ενάντια σε κοινούς αντιπάλους και μας έβαλαν στο ίδιο στόχαστρο οι ίδιοι σκευωροί».

Ο κ. Σαμαράς συμφώνησε μεταξύ άλλων με την συσχέτιση που κάνει ο κ. Λοβέρδος στο βιβλίο του ανάμεσα στη σκευωρία Novartis και την αντίστοιχη σκευωρία σε βάρος Παπασταύρου, Μυωνή, Μεταξά. «Που προηγήθηκε τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο του 2015. Και αποτέλεσε την “πρόβα τζενεράλε” για να στηθεί η πολύ μεγαλύτερη, για τη Novartis, δύο χρόνια αργότερα», υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός περιγράφοντας πτυχές του βιβλίου του πρώην υπουργού, ενός από τα θύματα, όπως επανέλαβε της σκευωρίας.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος παίρνοντας το λόγο δήλωσε με περιπαικτικό ύφος ότι «προσυπογράφω πλήρως όλα όσα είπε ο Αντώνης Σαμαράς καθώς θα μπορούσε να είναι η τοποθέτηση των Σαμαροβενιζέλων, αλλά έχω λίγο χρόνο να μιλήσω…». Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά ξεκινώντας την τοποθέτησή του στάθηκε στον τίτλο του βιβλίου για να πει ότι δεν πρόκειται για απόπειρα δολοφονίας χαρακτήρα αλλά για δολοφονία, τελεία! Γιατί, όπως συμπλήρωσε η απόπειρα εξόντωσης εν τέλει ήταν και σωματική.

Μιλώντας ειδικά για την υπόθεση Νοβάρτις ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για την πιο μεγάλη και πρόχειρη σκευωρία ταυτόχρονα, που έβαλε κατά της καρδιάς της Δημοκρατίας, με πρώτο θύμα την Δικαιοσύνη.

“Είναι μια τυπική περίπτωση εσχάτης προδοσίας και με τον παλαιό και με τον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα. Η σκευωρία Novartis είναι αυτό, κάποιοι σφετερίσθηκαν την ιδιότητά τους ως ασκούντων την εξουσία, ως μελών της κυβέρνησης, σε συνεργασία με κάποιους που σφετερίσθηκαν την ιδιότητά τους ως εισαγγελικών λειτουργών, αλλοίωσαν βασικούς θεσμούς του πολιτεύματός μας προσπαθώντας να αλλοιώσουν τους συσχετισμούς των δυνάμεων, δηλαδή να αλλάξουν την προοπτική της χώρας. Βεβαίως, ο κ. Παπαγγελόπουλος κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός, αυτό είναι δικονομικά τώρα το αντικείμενο της διερεύνησης, συμπεριλαμβανομένων και των συνεργών, άρα και όλων των δικογραφιών», υπογράμμισε και σημείωσε ο κ. Βενιζέλος ότι μέχρι τώρα παρότι έχουν ενεργοποιηθεί οι μηνύσεις κατά Παπαγγελόπουλου, δεν έχουν ενεργοποιηθεί κατά των «κουκουλοφόρων μαρτύρων». «Ευτυχώς άρχισε η ανάκριση», πρόσθεσε πάντως ο κ. Βενιζέλος ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει κανένα ίχνος εμμονής, εκδίκασης και ανταπόδοσης. «Πολιτικά μας ωφέλησε η επίθεση και η ιστορία μας έβγαλε νικητές» είπε ο κ. Βενιζέλος κλείνοντας συμβολικά με την εμβληματική φράση «ποτέ ξανά»

Στην ίδια διαδυκτιακή εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Ανδρέα Λοβέρδου «Απόπειρα δολοφονίας», εκδόσεις ΙΝΔΙΚΤΟΣ, μίλησαν επίσης ο συνταγματολόγος και στέλεχος του ΚΙΝΑΛ, Κώστας Μποτόπουλος και ο συγγραφέας Γιώργος Σκαρμπαδώνης.

Ο κ. Μποτόπουλος είδε πίσω από την στοχοποίηση των 10 ανθρώπων τον στόχο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ του εκλογικού κέρδους στις κάλπες ενώ χαρακτήρισε το βιβλίο του κ. Λοβέρδου μια κραυγή για να μην επαναληφθούν όλα όσα πλήγωσαν τα ίδια τα θύματα και την δημοκρατία. Ο συγγραφέας Γιώργος Σκαρμπαδώνης διαβάζοντας το βιβλίο και παρακολουθώντας όπως εξήγησε την υπόθεση ως δημοσιογράφος είδε «να βγαίνουν κάποιοι με σφενδόνες να σκοτώσουν λιοντάρια», χωρίς το παραμικρό στοιχείο, μόνο με τη λογική της εξόντωσης.

Για τον ίδιο τον συγγραφέα του βιβλίου και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κινήματος Αλλαγής, επρόκειτο για ένα κόλπο-γκρόσο: Ήθελαν με μια ενέργεια να πετύχουν πολλά, να εξοντώσουν πολιτικά, να οδηγήσουν κόμματα στα όρια της διάσπασης κα

Η τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά έχει αναλυτικά ως εξής:

«Το βιβλίου του φίλου, Ανδρέα Λοβέρδου, είναι ανατομία της κατάντιας μιας ολόκληρης εποχής! Είναι ένα πολιτικό θρίλερ, ένα δραματικό ψυχογράφημα, μια πραγματεία Δικαίου για τα αδιέξοδα της Δημοκρατίας και πώς αίρονται. Είναι μια προσωπική κατάθεση αγωνίας. Όλα αυτά μαζί…

Έντονα αφηγηματικό για να προσεγγίσει τον μέσο αναγνώστη σε προσωπικό επίπεδο…

Αλλά η αφήγηση μετατρέπεται σε ανάλυση του πολιτικού αδιεξόδου μπροστά στο οποίο βρέθηκε η χώρα. Που οδήγησε σε μια σκευωρία χωρίς προηγούμενο… Μια σκευωρία που ο ίδιος ο συγγραφέας υπήρξε ένα από τα βασικά θύματά της. Και η αφήγηση, βήμα-βήμα, μετατρέπεται σε ψυχογράφημα του εαυτού του. Όπου πέρα από τα γεγονότα που ξετυλίγονται και το θεσμικό πλαίσιο που αναλύεται, αναδεικνύονται και τα προσωπικά συναισθήματα:

Η έκπληξη αρχικά. Η άρνηση να πιστέψει το μέγεθος της σκευωρίας.

Η οργή, στη συνέχεια. Και η προσπάθεια να τιθασεύσει την οργή του.

Τέλος, η αποφασιστικότητα να αγωνιστεί για να ανατρέψει όσα στήθηκαν σε βάρος του. Οι απογοητεύσεις που δοκίμασε απ’ όσους τον πρόδωσαν. Οι ελπίδες που ένοιωσε απ’ όσους του στάθηκαν. Η ικανοποίηση για την κατάρρευση της σκευωρίας. Και η πικρή γεύση που μένει ακόμα, αφού η πλήρης δικαίωση πλησιάζει, αλλά ακόμα δεν έχει έλθει…

Τα γεγονότα που παρουσιάζονται είναι λίγο-πολύ γνωστά σε πολλούς. Και με το να παρουσιάζονται έτσι αναλυτικά σε ένα βιβλίο, βοηθάει να γίνουν κτήμα πολύ περισσοτέρων. Και να μη τα σκεπάσει η λήθη.

Το πλαίσιο – πολιτικό και θεσμικό – μέσα στο οποίο τοποθετούνται τα γεγονότα είναι εξαιρετικά διεισδυτικό. Για να καταλάβουν οι πάντες, όχι μόνο τι συνέβη, αλλά και γιατί.

Το ψυχογράφημα όμως, είναι κάτι που μπορούν να το αντιληφθούν πλήρως μόνον όσοι υπήρξαν και οι ίδιοι θύματα αυτής της σκευωρίας. Τα ίδια νοιώσαμε όλοι! Ίσως σε διαφορετικές στιγμές τα διαχειριστήκαμε κάπως διαφορικά, αλλά τις ίδιες πληγές μας άφησαν. Και την ίδια αποφασιστικότητα σφυρηλάτησαν στη συνείδηση μας. Να μην επιτρέψουμε κάτι τέτοιο, ποτέ ξανά! Όχι για μας – για τη χώρα!

Γιατί, για μας ειδικά, ισχύει το παλαιό εκείνο:

Ό,τι δεν σε σκοτώνει, σε κάνει δυνατότερο…

Από τα γεγονότα που καταθέτει ο Ανδρέας θα απομονώσω μόνο ένα: τη συσχέτιση που πολύ σωστά κάνει, ανάμεσα στη σκευωρία Novartis και την αντίστοιχη σκευωρία σε βάρος Παπασταύρου, Μυωνή, Μεταξά. Που προηγήθηκε τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο του 2015. Και αποτέλεσε την “πρόβα τζενεράλε” για να στηθεί η πολύ μεγαλύτερη, για τη Novartis, δύο χρόνια αργότερα…

Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε και στις δύο περιπτώσεις ανατριχιαστικά παρόμοια! Τα πρόσωπα που ανέλαβαν να τη φέρουν σε πέρας, τα ίδια ακριβώς!

Οι επιδιώξεις αντίστοιχες. Κι είναι σημαντικό που το καταθέτει αυτό – και το υπογραμμίζει συνεχώς – ένας πολιτικός που δεν προέρχεται από το Κόμμα μου…

Όταν άρχισαν να κατηγορούν τον Σταύρο Παπασταύρου, πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και αμέσως μετά, με ψευδείς κατηγορίες από τότε – αλλά χωρίς να έχει στηθεί ακόμα όλος αυτός ο παρακρατικός μηχανισμός, όλο αυτό το παρα-δικαστικό κύκλωμα – έσπευσα να τον στηρίξω πλήρως προσωπικά. Χωρίς μισόλογα…

–Μακάρι να είχα δέκα Παπασταύρου, είπα τότε στη Βουλή!

Πολλοί ξαφνιάστηκαν με εκείνη τη δήλωσή μου. Κανείς μας δεν ήξερε τότε τι θα ακολουθήσει. Κανείς δεν πίστευε ακόμα, τι θα στηθεί στη συνέχεια. Κανείς δεν γνώριζε ότι όλοι μας θα μπαίναμε στο στόχαστρο…

Αλλά όταν κάποιος πέφτει θύμα συκοφαντίας τον υπερασπίζεσαι! Γιατί αργότερα μπορεί να πέσεις κι εσύ ο ίδιος θύμα σκευωρίας!

Από τα συναισθήματα – για την ακρίβεια, από την ατέλειωτη εναλλαγή συναισθημάτων – που ξεδιπλώνονται, είναι δύσκολο να διαλέξει κανείς. Θα σταθώ μόνο στην έκπληξη που ομολογεί ο Ανδρέας. Στην αρχή αρνιόταν να πιστέψει και ο ίδιος τι στηνόταν εναντίον του. Εναντίον μας. Το ίδιο πάνω κάτω ισχύει για όλους μας…

Αν και ήταν πολλά τα “σημάδια” – για εκείνον και για όλους μας – ήταν αδύνατο να φανταστούμε τι σχεδίαζαν και τι εκτελούσαν.

Αδύνατο, γιατί κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν.

Αδύνατο, γιατί ήταν πέρα για πέρα παράλογο: Προσπαθούσαν να εμπλέξουν σε ένα σκάνδαλο με εταιρίες φαρμάκου, πολιτικούς που έκοψαν τη δημόσια σπατάλη στο φάρμακο! Και το προσπαθούσαν όσοι, τον καιρό που εμείς κόβαμε τη σπατάλη, εκείνοι στήριζαν τις εταιρίες φαρμάκου. Σαν να ήθελαν να μας “τιμωρήσουν” ακριβώς γι’ αυτό!

Αδύνατο, τέλος, γιατί ήταν τόσο κακοστημένο, τόσο βλακώδες, τόσο κατά παραβίαση και της Ποινικής Δικονομίας και του Συντάγματος! Η συμμορία ξεκίνησε ως συμμορία με όμικρον – ως ομάδα συνωμοτών κατά του Πολιτεύματος. Και πολύ σύντομα κατέληξε συμμωρία με ωμέγα. Σύμπραξη μωρών, δηλαδή αθεράπευτα ανοήτων. Που όσο πήγαιναν να μπλέξουν τα θύματά τους, τόσο έμπλεκαν περισσότερο οι ίδιοι – και αποκάλυπταν μόνοι τους τα άνομα σχέδιά τους…

Γιατί αυτό έχει τη σημασία του;

Γιατί απλούστατα κανείς μας δεν ξεκίνησε βλέποντας τους σκευωρούς ως “εχθρούς”. Πολιτικούς αντίπαλούς, ναι. Εχθρούς, όχι. Κι αν σήμερα θέλουμε την τιμωρία τους, είναι γιατί κι εμείς οι ίδιοι δεν πιστεύαμε αρχικά, ότι μπορούσε να στηθεί τέτοια σκευωρία κατά αθώων.

Για σκεφτείτε όμως τι περάσαμε: Να έχουμε κάνει τέτοιον αγώνα, σε πολύ δύσκολες συνθήκες για να σωθεί η χώρα από τα χειρότερα και για να περάσουν δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Και να έρχονται μετά άνθρωποι που μας αγαπάνε, από την οικογένειά μας, ή άνθρωποι που μας ξέρουν και μας εκτιμούν – από την Ελλάδα και το εξωτερικό – να μας ρωτάνε τι είναι αυτές οι κατηγορίες περί “διαφθοράς”. Και να πρέπει εμείς να τους εξηγήσουμε τα…απίστευτα.

Αυτά που κι εμείς οι ίδιοι δεν μπορούσαμε καλά-καλά να πιστέψουμε…

Για σκεφτείτε, τι περάσαμε…

Θέλω να ευχαριστήσω τον Ανδρέα Λοβέρδο γι’ αυτή του την κατάθεση. Για όσα έγραψε και για τον τρόπο που τα παρουσίασε…

Θέλω να τον ευχαριστήσω και για όσα είχε την καλοσύνη να γράψει για μένα.

Δεν προερχόμαστε από τον ίδιο χώρο, αλλά στην πολιτική οι αληθινές και στέρεες συμμαχίες γίνονται ανάμεσα σε ανθρώπους που επιχειρούν τομές! Δύσκολες μεταρρυθμίσεις, με μεγάλες αντιστάσεις απέναντι. Ο κοινός αγώνας χτίζει συμμαχίες….

Κι αυτό αφορά και τον Ανδρέα Λοβέρδο, ασφαλώς, αλλά και τον Βαγγέλη Βενιζέλο.

Ήλθαμε κοντά, γιατί αγωνιστήκαμε από κοινού, για τον ίδιο σκοπό, ενάντια σε κοινούς αντιπάλους και μας έβαλαν στο ίδιο στόχαστρο οι ίδιοι σκευωροί.

Καταρρίψαμε τη σκευωρία σε βάρος μας. Τώρα μένει να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Όλοι οι ένοχοι. Για να μην επαναληφθεί ποτέ τέτοια σκευωρία. Μέχρι τέλους.

Διαβάστε περισσότερα

Χατζηδάκης: Βγαίνει στον αέρα η πρόσκληση ενδιαφέροντος για το ΔΕΔΔΗΕ

Chateau Petrus: Ο μύθος της Βουργουνδίας, ο Ρώσος ολιγάρχης και η Sprite

Μητσοτάκης: Μείωση ενοικίου 80% στις πληττόμενες επιχειρήσεις για Γενάρη και Φλεβάρη