search icon

Πολιτική

Σχέδιο Πισσαρίδη: Οι τρεις στόχοι και όλες οι αλλαγές για την ελληνική οικονομία

Οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της οικονομίας που προβλέπει για να διευκολυνθεί η παραγωγική δραστηριότητα - Τι προβλέπεται για τις υποδομές και τους επιμέρους κλάδους της οικονομίας

(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Κ) συμμετέχει σε τηλεδιάσκεψη για την παρουσίαση του Σχεδίου Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία, από την Επιτροπή Πισσαρίδη, Αθήνα, Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020. Η Επιτροπή Πισσαρίδη παρέδωσε την τελική της Έκθεση στην κυβέρνηση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Η Επιτροπή συγκροτήθηκε με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου να εκπονήσει μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή μελέτη της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια. Η Επιτροπή είναι ανεξάρτητη και οι προτάσεις της δεν αποτελούν κυβερνητικές αποφάσεις. Η τελική Έκθεση της Επιτροπής περιλαμβάνει ανάλυση σε περιοχές που δεν κάλυπτε η ενδιάμεση Έκθεση και εξειδικεύει την ανάλυση σε περιοχές που προηγουμένως καλύπτονταν, λαμβάνοντας υπόψιν προτάσεις και παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν στον δημόσιο διάλογο. Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο κάτοχος του βραβείου Νόμπελ, καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης. Αναπληρωτής πρόεδρος είναι ο Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ & καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ τα υπόλοιπα μέλη είναι

Μπορεί οι προτάσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη να μην αποτελούν κυβερνητικές αποφάσεις, ωστόσο αρκετά δομικά στοιχεία της Έκθεσης φαίνεται ότι έχουν ήδη καταλάβει «χώρο» στο Ελληνικό Σχέδιο για την απορρόφηση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης από το 2021.

Η Έκθεση Πισσαρίδη που παρουσιάστηκε από τους συγγραφείς της πριν από λίγο- παρουσία του πρωθυπουργού- σε ειδική εκδήλωση-τηλεδιάσκεψη παραπέμπει σε μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή μελέτη της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια. Εισηγείται κατευθύνσεις στα κρίσιμα πεδία της οικονομίας και της ανάπτυξης και συντάχθηκε από τους «πρωταγωνιστές» της με στόχο να τροφοδοτήσει με ιδέες τον δημόσιο διάλογο εν’ όψει και της μεθαυριανής παρουσίασης από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκη του Ελληνικού Σχεδίου που η κυβέρνηση κατέθεσε προς έγκριση στην Κομισιόν προ ολίγων ημερών.

Ο κ. Μητσοτάκης στην αποψινή εκδήλωση μίλησε για την απόφασή του να συγκροτηθεί η ανεξάρτητη Επιτροπή και ξεκίνησε ευχαριστώντας το ισχυρό επιστημονικό τιμ που ολοκλήρωσε και παρέδωσε την έκθεση στα χέρια της κυβέρνησης: τον πρόεδρο της Επιτροπής και κάτοχο του βραβείου Νόμπελ, καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη, τον αναπληρωτή πρόεδρο, γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ και καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκο Βέττα, τον Δημήτρη Βαγιανό, καθηγητή χρηματοοικονομικών στο πανεπιστήμιο LSE στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον Κώστας Μεγήρ, καθηγητή οικονομικών στο πανεπιστήμιο Yale στις ΗΠΑ και όλοι όσοι συμμετείχαν με συμβουλευτικό ρόλο στην εκπόνηση της μελέτης.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε με αφορμή την Έκθεση την κυβερνητική αντίληψη για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και την αναπτυξιακή προοπτική: «Υπάρχουν δύο δρόμοι για να γίνει διεθνώς ανταγωνιστική και ελκυστική στους επενδυτές μια χώρα. Η Ελλάδα δεν πρόκειται και δεν πρέπει ποτέ να γίνει ένας επενδυτικός προορισμός χαμηλού κόστους. Θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί ως προς τη φορολογία, την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού μας, τη λειτουργία του κράτους, τη διαφάνεια, την ανεξαρτησία των θεσμών. Όχι, όμως, ως προς το κόστος εργασίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του τελικού κειμένου. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε με την τοποθέτησή του επίσης ότι: «Η έκθεση δεν διακατέχεται από κάποια στοιχεία καλλωπισμού ή εξιδανίκευσης της κατάστασης –όπως συμβαίνει αρκετά συχνά σε τέτοια κείμενα- δεν “μασάει”, δηλαδή, τα λόγια της για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τις προκλήσεις που προκαλεί η νέα παγκόσμια ύφεση, αλλά και τις προκλήσεις που μας κληροδότησε η κρίση χρέους της τελευταίας 10ετίας».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ανάλυση του κ. Βέττα ο οποίος θέλησε να εστιάσει σε τρία κεντρικά σημεία της προσέγγισης, λέγοντας: « Πως, χωρίς τις απαραίτητες δομικές παρεμβάσεις, η ανάκαμψη της οικονομίας μετά τη λήξη της τρέχουσας πρωτοφανούς κρίσης δεν θα έχει την απαραίτητη διάρκεια και ένταση για πραγματική σύγκλιση με τις άλλες οικονομίες της Ευρώπης. Πως μέτρα που βελτιώνουν την αποτελεσματική λειτουργία του δημόσιου τομέα και των αγορών, ενισχύουν και την κοινωνική συνοχή και ιδίως τα πιο αδύναμα νοικοκυριά – αυτό ισχύει και για τμήματα του πληθυσμού που σήμερα βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, όπως οι νέοι και οι γυναίκες και που χωρίς την πληρέστερη ενσωμάτωσή τους στην οικονομία, ισχυρή ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα δεν θα είναι εφικτή. Και πως ο ρόλος του ανθρώπινου κεφαλαίου είναι κομβικός και θα επιτρέψει και την αύξηση του περιεχομένου της παραγωγής σε τεχνολογία».

Τι «λέει» η Επιτροπή Πισσαρίδη;

Ένα πρώτο σύνολο δράσεων που αποτυπώνεται στην Έκθεση αφορά αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της οικονομίας, ώστε να διευκολυνθεί η παραγωγική δραστηριότητα. Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν τη μείωση του βάρους στην επίσημη εργασία από φόρους και εισφορές. Περιλαμβάνουν επίσης τη μείωση του ρυθμιστικού και διοικητικού βάρους, το οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πολυπλοκότητα και έλλειψη διαφάνειας του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου.

Ένα τρίτο σύνολο δράσεων αφορά τη βελτίωση των υποδομών, μέσω δημόσιων επενδύσεων και κινητοποίησης ιδιωτικών.

Ένα τέταρτο σύνολο δράσεων αφορά επιμέρους τομείς και κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Οι δράσεις αυτές εξειδικεύουν κάποιες από αυτές που αναφέρονται παραπάνω, αναγνωρίζοντας όμως ότι οι προτεραιότητες σε διαφορετικούς τομείς διαφέρουν.

Διαβάστε περισσότερα:

Χρήστος Μεγάλου: Έτσι θα ενισχύσουμε την κεφαλαιακή μας θέση

Μύκονος: Ο businessman πίσω από τη νέα μαρίνα στον Πλατύ Γιαλό

Norwegian: Η αεροπορική εταιρεία που πέταξε πολύ κοντά στον ήλιο

Exit mobile version