Tην σκληρή ταυτόχρονη μάχη σε δύο επίπεδα για την αναχαίτιση της πανδημίας και την πρεμιέρα του εμβολιασμού στην χώρα σηματοδοτεί η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κεντρική Μακεδονία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την επίσκεψή του σε μια περιοχή, με αναμμένο το σήμα κινδύνου λόγω της διαρκούς ανησυχίας από την διασπορά των κρουσμάτων στην κοινότητα, θέλει να στείλει το μήνυμα πανελλαδικά ότι η μάχη συνεχίζεται, ότι θα διαφυλαχθεί η τήρηση των μέτρων κι ότι στην «γέφυρα» προς τον εμβολιασμό δεν επιτρέπεται η συνθήκη της «χαλάρωσης». Η αυστηροποίηση του απαγορευτικού σε περισσότερες περιοχές της χώρας παραμένει στο πλάνο και θα εφαρμόζεται αναλόγως της τάσης των κρίσιμων επιδημιολογικών δεικτών και των πιέσεων που δέχεται το Σύστημα Υγείας. Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν την καθοριστικής σημασίας «αντίδραση» του πληθυσμού κατά τις γιορτινές μέρες, καθώς η παραμικρή υποχώρηση όσον αφορά στην τήρηση των μέτρων μπορεί να ανοίξει την πόρτα σε ένα τρίτο και πιο ανθεκτικό κύμα της πανδημίας. Και μπορεί η κυβέρνηση να έχει ήδη περιγράψει το πλαίσιο των μέτρων για τις ημέρες των Χριστουγέννων, ωστόσο αρμόδια κυβερνητικά στελέχη προειδοποιούν ότι δεν αποκλείονται να προστεθούν αυστηρότεροι κανόνες ακόμη αν η κατάσταση το επιβάλλει. Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν το κλείσιμο περισσότερων κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων στην Ιταλία μέσα στα Χριστούγεννα και τα σκληρά lockdown στη Γερμανία και τη Γαλλία.

Στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην Κεντρική Μακεδονία συμπεριλαμβάνονται επισκέψεις σε νοσοκομεία και δομές. Θα ξεκινήσει από το Ορφανοτροφείο Θηλέων «η Μέλισσα» στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης και θα συνεχίσει με την επίσκεψη στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών, στο Κέντρο Υγείας Γιαννιτσών όπου θα λειτουργήσει ως Εμβολιαστικό Κέντρο και θα κλείσει με την μετάβασή του στο Νοσοκομείο Έδεσσας και Βέροιας.

Με την επίσκεψή του στο Κέντρο Εμβολιασμού θα τονίσει την ανάγκη της ασφαλούς μετάβασης στην επόμενη μέρα και θα επαναλάβει επί της ουσίας το μήνυμα  της εισαγωγικής τοποθέτησής του στη χθεσινή σύσκεψη εργασίας για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού, που πραγματοποιήθηκε στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. «Ο εμβολιασμός, όταν με το καλό ολοκληρωθεί, θα γράψει τις τελευταίες γραμμές στον επίλογο αυτής της μεγάλης μάχης κατά της πανδημίας και θα είναι και ο πρόλογος μιας νέας εποχής ασφάλειας και ευημερίας, που είμαι σίγουρος ότι θα ξημερώσει όταν με το καλό αφήσουμε πίσω μας αυτήν την πρωτοφανή περιπέτεια. Όπως έχουμε πει θα φέρει, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος του σχεδίου, θα φέρει περισσότερη ελευθερία».

Την ίδια ώρα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας έχει προγραμματίσει επίσκεψη στην Ελευσίνα, όπου θα συναντηθεί με τον Δήμαρχο της πόλης, Αργύρη Οικονόμου και θα έχει σύσκεψη με τους εκπροσώπους του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ελευσίνας-Δυτικής Αττικής. Συνεχίζοντας τις σφοδρές επιθέσεις στην κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι με άλλοθι το εμβόλιο αφήνει την πανδημία εκτός ελέγχου κι ότι χαμηλώνει τις προσδοκίες που ο ίδιος δημιούργησε.

«Τόσους μήνες κορόιδευε πως ο ίδιος εξασφαλίζει το εμβόλιο για τη χώρα μας, τώρα τα ρίχνει στη διαπραγμάτευση της ΕΕ για το φιάσκο. Αντί για 2.000.000 εμβόλια το μήνα που υποσχόταν, τελικά περιμένουμε ως πρώτη δόση 300.000 που αντιστοιχούν σε δύο δόσεις για 150.000 συμπολίτες μας», υποστηρίζουν στελέχη της Κουμουνδούρου εκτιμώντας ότι η διαδικασία εμβολιασμού του πληθυσμού θα είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και δύσκολη.

Αυτό που κυρίως υπογραμμίζουν κατά τις επιθέσεις τους τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και που θα επαναλάβει σήμερα από την Ελευσίνα ο κ. Τσίπρας είναι ότι η κυβέρνηση ακόμα και τώρα αρνείται:

– την μαζική συνταγογράφηση των τεστ,

– την ενίσχυση του ΕΣΥ με προσλήψεις μόνιμων γιατρών

– την έγκαιρη παροχή επιδημιολογικών στοιχείων ανά περιφέρεια στην Επιτροπή,

– την επίταξη ιδιωτικών κλινικών όπου αυτό απαιτείται,

– αυστηρά μέτρα και ελέγχους σε μεγάλους εργασιακούς χώρους, εργοστάσια και ομάδες υψηλής ευαλωτότητας.

– ουσιαστικά μέτρα στήριξης εργαζόμενων και επιχειρήσεων.