Με έξι άρθρα στο Κείμενο Συμπερασμάτων της χθεσινής Συνόδου Κορυφής των ηγετών των κρατών – μελών της ΕΕ, τα οποία περιλαμβάνουν είτε άμεσες, είτε έμμεσες αναφορές στα ελληνικά αιτήματα (σε σύνολο 29 άρθρων) αποχώρησε από τις Βρυξέλλες η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, έχοντας αποσπάσει ένα ισχυρό, ευρωπαϊκό μήνυμα προς την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, στο Άρθρο 18 των Συμπερασμάτων αναφέρεται ρητά πως «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να διασφαλίσει την πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016 και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας», με τις Βρυξέλλες να φέρνουν την Άγκυρα προ των ευθυνών της ως προς τα συμφωνηθέντα για τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, τραβώντας μια γραμμή με την πρακτική της σιωπηρής ανοχής των όποιων τουρκικών παρατυπιών, όπως στην περίπτωση των επαναπροωθήσεων, αλλά και της ανεξέλεγκτης δράσης των διακινητών.

Εξίσου κατηγορηματικά στο επόμενο άρθρο (19ο) επισημαίνεται πως «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θα δεχθεί καμία απόπειρα τρίτων χωρών να εργαλειοποιήσουν τους μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς. Καταδικάζει όλες τις υβριδικές επιθέσεις στα σύνορα της ΕΕ και θα αντιδράσει καταλλήλως» με φόντο τα γεγονότα στη Λευκορωσία, ανακαλώντας μνήμες από την ασύμμετρη απειλή στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020, η οποία -όπως φαίνεται- αποτέλεσε μόνο την αρχή για την εκδήλωση αντίστοιχων «ασύμμετρων απειλών» απέναντι στην ευρωπαϊκή κυριαρχία.

Ταυτόχρονα, η απόλυτη -από ευρωπαϊκής σκοπιάς- καταδίκη της «εργαλειοποίησης» του μεταναστευτικού/προσφυγικού δεν είναι η μόνη ευνοϊκή για την Αθήνα διατύπωση, καθώς στο Άρθρο 23 υπογραμμίζεται ότι «η ΕΕ παραμένει αποφασισμένη να εγγυηθεί τον αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών της συνόρων», με πρώτο φυσικό σύνορο τον ποταμό Έβρο.

Ενέργεια ως εγγύηση ασφάλειας

Η σύμπνοια απόψεων στους κόλπους των ηγετών της ΕΕ απέναντι στις «υβριδικές επιθέσεις» και την ανάγκη θωράκισης στα γεωγραφικά της όρια ικανοποίησε υπέρ το δέον την ελληνική ατζέντα, σε μια περίοδο έξαρσης της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η τελευταία αποτέλεσε βασικό διαπραγματευτικό εργαλείο για τον Έλληνα Πρωθυπουργό, καθώς η ενεργειακή κρίση που μαστίζει την Ευρώπη βρίσκει μια πιθανή διέξοδο στην πρόταση που κατέθεσε προς τους ομολόγους του ο κ. Μητσοτάκης ως προς τη διασύνδεση της ηλεκτρικής ενέργειας της Βόρειας Αφρικής (μέσω της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ελλάδας), όπως και του φυσικού αερίου με τα υφιστάμενα ευρωπαϊκά δίκτυα.

«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω και για τις πρόσφατες πρωτοβουλίες μας και για την τριμερή σύνοδο και για τον τρόπο με τον οποίο το φυσικό αέριο μπορεί να φτάνει είτε μέσω αγωγού, είτε μέσω υγροποίησης από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, να επαναεριοποιείται και από εκεί να μπορεί να καλύψει εθνικές και ευρωπαϊκές ανάγκες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, συνδέοντας την ενεργειακή διάσταση με τα ζητήματα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

«Ήταν μια χρήσιμη συζήτηση για να αναδείξουμε ότι αυτά που συμβαίνουν στην ανατολική Μεσόγειο δεν αφορούν μόνο την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος και της Κύπρου αλλά έχουν ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία για την ΕΕ συνολικά» επισήμανε στην ίδια κατεύθυνση ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η πρότασή του «δεν αφορά μόνο την ενεργειακή αυτονομία της πατρίδας μας αλλά προσθέτει μία ποσότητα, όση έχει τη δυνατότητα να παράγει η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να διοχετευθεί στο ευρωπαϊκό σύστημα φυσικού αερίου και το ίδιο ισχύει και για το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης».

Η Τουρκία στη γωνία

Την όποια ευφορία στην ελληνική αποστολή πυροδότησε η σαφής απεύθυνση των Βρυξελλών προς την Άγκυρα ως προς τη συμπεριφορά της στην ευρωτουρκική συμφωνία του 2016, αναφορά που προέκυψε κατόπιν διαβουλεύσεων και μετά το αρχικό προσχέδιο, όπως αποκάλυψε ο Πρωθυπουργός. Ο ίδιος εξήγησε πως στα Συμπεράσματα «υπάρχει ρητή αναφορά, επίκληση στην Τουρκία να τηρήσει τη συμφωνία του 2016 με την ΕΕ, κάτι που δεν ήταν στο αρχικό κείμενο».

«Επίσης υπάρχει ρητή αναφορά για μη αποδοχή της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού για άλλους σκοπούς, κάτι που αφορά και την Τουρκία και τη Λευκορωσία, «η οποία μέσα από απαράδεκτες πρακτικές εργαλειοποίησης απελπισμένων ανθρώπων ασκεί πίεση στις βαλτικές χώρες και στην Πολωνία» παρατήρησε ο κ. Μητσοτάκης, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για την αποφασιστική διάθεση που καταγράφηκε μεταξύ των 27 κρατών – μελών ως προς τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema