Ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και συζήτηση με την Άγκυρα στη βάση μιας θετικής ατζέντας -και υπό προϋποθέσεις- επιδιώκει η Αθήνα εν΄ όψει και του αυριανού κρίσιμου τετ-α-τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, στο φινάλε της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Είναι η πρώτη φορά που ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος Πρόεδρος θα έχουν την ευκαιρία για μια κατ’ ιδίαν συνάντηση παρότι στις Βρυξέλλες θα βρίσκονται οι υπουργοί και οι στενοί τους συνεργάτες.

Ο κ. Μητσοτάκης -που θα μεταβεί στη Σύνοδο συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, την διπλωματική σύμβουλο του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή και πιθανότατα τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Θάνο Ντόκο (από το ΕΛΙΑΜΕΠ)- σκοπεύει να αξιοποιήσει την ευκαιρία για να ξεκινήσει εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών στο κορυφαίο επίπεδο.

Η συνθήκη αυτή άλλωστε θα συμβάλει στην αποτροπή ενός ακόμη «θερμού» καλοκαιριού, όπως του περσινού, με την έξοδο του «Ορούτς Ρέις» συνοδεία πολεμικών σκαφών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης πρόκειται να ξεκαθαρίσει ότι δεν νοείται εποικοδομητικός διάλογος χωρίς σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Γι’ αυτό και αποφάσισε -τρία 24ωρα πριν την μετάβασή του στο ΝΑΤΟ- να στείλει συγκεκριμένα μηνύματα προς τον Πρόεδρο Ερντογάν. Με αφορμή την ομιλία του στη συνάντηση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων από επτά μεσογειακές χώρες- τον «προθάλαμο» της Συνόδου των ηγετών της MED7 στην Κρήτη τον Σεπτέμβρη- ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμήνυσε προς τον κ. Ερντογάν (και όχι μόνο) ότι ο διάλογος στη βάση μιας θετικής ατζέντας μπορεί να γίνει «υπό την προϋπόθεση ότι η τρέχουσα αποκλιμάκωση θα διατηρηθεί και ότι η Τουρκία θα συμμετάσχει με εποικοδομητικό τρόπο και θα σεβαστεί τους όρους που θέτει η ΕΕ, πάντα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)».

Μάλιστα υπενθύμισε με νόημα φράσεις που περιλαμβάνονται στο κείμενο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Μάρτη για να υπογραμμίσει: «Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε μια θετική ατζέντα, αλλά κατά τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο».

Όσον αφορά στην Κύπρο, ο κ. Μητσοτάκης παρεμβαίνοντας την Παρασκευή στην συνάντηση των υπουργών από τον ευρωπαϊκό Νότο στο Καβούρι,  επαναδιατύπωσε την ισχυρή δέσμευση της χώρας μας για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας- πάντα σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που είναι απολύτως δεσμευτικά για όλες τις πλευρές και απόλυτα ευθυγραμμισμένα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

«Συζήτηση για λύση δύο κρατών δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει όχι μόνο από την Κύπρο ή την Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη, αλλά και από κάθε μέλος της ΕΕ, διότι παραβιάζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός προσθέτοντας δε ότι  «κανείς δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει μια εποικοδομητική συζήτηση επί του θέματος εάν η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι ξεκινήσουν από αυτή την θέση για λύση δύο κρατών».

Η συνάντηση των δύο πλευρών στο ανώτατο επίπεδο, κατά το πέρας των εργασιών της Συνόδου στο ΝΑΤΟ στις 5 το απόγευμα, εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσει ως ένα επιπλέον βήμα στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας. «Ελπίζουμε ότι θα το καταλάβει και η Τουρκία», έσπευσε πάντως να επισημάνει προχθές η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη αναλαμβάνοντας να «φρεσκάρει» το μήνυμα και τις προϋποθέσεις αλλά και το ότι «η ένταση δεν είναι προς όφελος κανενός».

Η Ελλάδα- σύμφωνα με την κυρία Πελώνη- είναι διατεθειμένη να στηρίξει μια θετική ατζέντα τόσο στις ελληνοτουρκικές, όσο και στις ευρωτουρκικές σχέσεις, ωστόσο, η πρόοδος περνά μέσα από τη συμπεριφορά της Τουρκίας, τόσο έναντι της Ελλάδας όσο και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Αθήνα πιστεύει ότι διαφορετικές θέσεις σε σχέση με την Τουρκία, υπήρχαν και υπάρχουν, μάλιστα  σε πολλά ζητήματα είναι διαμετρικά αντίθετες, αλλά αυτός δεν είναι λόγος να μην γίνεται συζήτηση. «Η Ελλάδα επαναλαμβάνει με ειλικρίνεια τις πάγιες θέσεις της για όλα τα ζητήματα, σε κάθε ευκαιρία και σε όλα τα επίπεδα. Το ίδιο θα κάνει και τώρα», εξηγεί η κυρία Πελώνη αναφερόμενη στην κατ’ ιδίαν συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν που θα γίνει πιθανότατα μετά το τετ-α-τετ του Τούρκου Προέδρου με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάϊντεν (που έχει ήδη στείλει σαφές σήμα προς την Άγκυρα για την στάση της στην Ανατολική Μεσόγειο).

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον. Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζεται και το ότι οι υπουργοί των μεσογειακών χωρών (Ισπανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας, Κύπρου, Μάλτας και της Ελλάδας φυσικά) ενέταξαν στα συμπεράσματα του Συνεδρίου στο Καβούρι ειδική αναφορά αναφορά για το πλαίσιο ενός ασφαλούς περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Τείνουμε χείρα συνεργασίας σε όλες τις γειτονικές χώρες, αλλά τις καλούμε να σέβονται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών της Ε.Ε, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας. Η Τουρκία καλείται ρητά να εφαρμόσει αυτές τις αρχές καλής γειτονίας. Στήριξη στη λύση του Κυπριακού ζητήματος στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».

Διαβάστε ακόμη:

Ρύθμιση οφειλών: Αυτοί είναι οι όροι για 240 και 420 δόσεις για χρέη

Bitcoin – Ελ Σαλβαδόρ: Το ισχυρότερο κρυπτονόμισμα, μια μικρή χώρα και ένας μεγάλος… χαμός

Πλήρωσε 28 εκατ. δολάρια για να ταξιδέψει με τον Μπέζος στο Διάστημα