Ενεργό ρόλο στην αποτροπή του δεύτερου κύματος διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ διαδραματίζει πλέον ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βγήκε χθες μπροστά, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων, με σκοπό να αποτρέψει την «διάλυση εν κινήσει» της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με ένα μπαράζ ραντεβού στο νέο πολιτικό του γραφείο, στη Λεωφόρο Αμαλίας, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης στο κόμμα, αφού προηγουμένως προσέτρεξε σε εκείνον ο διάδοχός τουΣτέφανος Κασσελάκης, με διακύβευμα την ενότητα.

Επιβεβαιώνοντας την συνάντηση του νυν με τον πρώην πρόεδρο του κόμματος, πηγές προσκείμενες στον Αλέξη Τσίπρα μετέδωσαν για δεύτερη φορά – μετά το «τελεσίγραφο» των «προεδρικών» πριν την Κεντρική Επιτροπή- πως ο πρώην πρωθυπουργός ανησυχεί σχετικά με όσα τεκταίνονται στο εσωτερικό του κόμματός του, επιλέγοντας να στείλει «διπλό μήνυμα» στους άμεσα ενδιαφερόμενους.

Στο μήνυμά του, ο κ. Τσίπρας έθεσε τρία ζητούμενα προς την πλευρά Κασσελάκη, σε μια μορφή ντιρεκτίβας, δηλαδή:

· Πιστή τήρηση του καταστατικού, «δείχνοντας» προς την αποφυγή αιφνιδιασμών, όπως το δημοψήφισμα
· χάραξη πολιτικού σχεδιασμού εξωστρέφειας από τα όργανα του κόμματος
· και λειτουργία των κομματικών οργάνων χωρίς αποκλεισμούς και με συμπεριληπτική για όλες τις απόψεις διάθεση.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, πρόβαλλε την ανάγκη διαφύλαξης της ενότητας και ενόψει των Ευρωεκλογών ως ορόσημο, απευθυνόμενος έτσι στην Έφη Αχτσιόγλου και τα στελέχη της.

Κατόπιν αυτών, στα ζητούμενα της επόμενης ημέρας είναι αν η πλευρά Κασσελάκη θα αποδεχθεί την παρέμβαση Τσίπρα με κάποιας μορφής «διευθυντήριο», αλλά και ανασχηματισμό στα κομματικά όργανα, ώστε να δώσει «ενωτικά» δείγματα γραφής προς το εσωτερικό του κόμματος.

Προϋπόθεση των «εγγυήσεων» της ενότητας είναι, ωστόσο, να αποδεχθούν την πρόταση τόσο η Έφη Αχτσιόγλου, όσο και τα στελέχη που την πλαισιώνουν, με αποτέλεσμα τις πύλες του γραφείου του κ. Τσίπρα να περάσουν χθες ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Διονύσης Τεμπονέρας. Μολονότι το περιεχόμενο των συνομιλιών τους με τον Αλέξη Τσίπρα παραμένει κρυφό, εντούτοις το εμπόδιο στην διατήρηση της ενότητας του κόμματος δεν μοιάζει άλλο από το έλλειμμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr