Σε δύο παράλληλους άξονες αναμένεται να κινηθεί στην μετά τη διάσπαση εποχή η Κουμουνδούρου, ευελπιστώντας ότι το κύμα των αποχωρήσεων θα εκτονωθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Αφενός στην εξωστρέφεια, με τον πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη να πυκνώνει τα τελευταία εικοσιτετράωρα τις θεσμικές επαφές του, ξεκινώντας από τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνη και φτάνοντας μέχρι κοινωνικές εκδηλώσεις. Και αφετέρου, στη «βουτιά» στον εσωκομματικό… βυθό, από όπου αναδύονται νέες τάσεις και κόντρες.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Κασσελάκης ξεκίνησε την εβδομάδα τηρώντας κατά γράμμα την κομματική «ορθοδοξία», καθώς παρακολούθησε τις συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών για την οικονομία και τα «κόκκινα δάνεια», συγκάλεσε για σήμερα στις 15:30 την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, ενώ όρισε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για αύριο, Πέμπτη, σε μια προσπάθεια να ελέγξει πρώτα τα του οίκου του. Άλλωστε, οι απώλειες σε όλα τα επίπεδα μετά τη διάσπαση, αλλά και ο πολιτικός τους απόηχος απαιτούν χειρουργικούς χειρισμούς, προκειμένου να παρουσιαστούν νέες αρρυθμίες εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πρωτοκαθεδρία θέλουν οι «νεοπροεδρικοί»

Ήδη, τα πρώτα σύννεφα έχουν διαφανεί στον κομματικό ορίζοντα με φόντο το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, που είχε αρχικά οριστεί για τις 23-25 Φεβρουαρίου. Τόσο το αίτημα του Διονύση Τεμπονέρα να πραγματοποιηθεί μέχρι τα τέλη Γενάρη, όσο και οι νέες αναβολές που υπαινίσσονται οι «νεοπροεδρικοί», ανοίγοντας παράθυρο για τη διεξαγωγή του μετά τις Ευρωεκλογές, έχουν τεντώσει το εύθραυστο εσωκομματικό σχοινί, ακόμη και εντός του στρατοπέδου της πλειοψηφίας. Και αυτό, γιατί οι «νεοπροεδρικοί» (Παύλος Πολάκης, Γιώργος Τσίπρας, Θεοδώρα Τζάκρη κά) φαίνεται να επιθυμούν την απόλυτη υπεροχή τους στα νέα κομματικά όργανα, αλλά και στους συσχετισμούς του Συνεδρίου, όπως διαφάνηκε από την προσπάθειά τους να δημιουργήσουν αυτόνομη τάση, με σχετικές συναντήσεις να λαμβάνουν χώρα πρόσφατα στον Πειραιά. Η ανάπτυξη μιας ισχυρής «νεοπροεδρικής» τάσης θα μπορούσε να λειτουργήσει αριθμητικά ως ανάχωμα στους «προεδρικούς» (Αλέκο Φλαμπουράρη, Όλγα Γεροβασίλη, Γιάννη Ραγκούση, Θανάση Θεοχαρόπουλο, Κώστα Ζαχαριάδη κά), αλλά και προς την «ομάδα Παππά», δηλαδή τα στελέχη που πρόσκεινται στον Νίκο Παππά και διατηρούν μια υποστηρικτική, αλλά διακριτική στάση απέναντι στην νέα ηγεσία.

Συνωστισμός στη Θεσσαλονίκη

Στο πλαίσιο αυτό, πυρήνες των «Νεοπροεδρικών» εμφανίστηκαν, κατά πληροφορίες, σε κατά τόπους Νομαρχιακές Οργανώσεις, στον απόηχο του κειμένου που εισηγούνταν τη δημιουργία νέας τάσης, φίλα προσκείμενης στον νέο πρόεδρο του κόμματος. Παράλληλα, δομές στήνονται και πέραν της Κουμουνδούρου, όπως το γραφείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, σηκώνοντας πολύ εσωκομματική σκόνη. Κυρίως, γιατί εκτός από τις Κατερίνα Νοτοπούλου και Ράνια Θρασκιά, στα κομματικά πηγαδάκια έχουν «φουντώσει» τα σενάρια για μετακόμιση στην Α΄ Θεσσαλονίκης της Δώρας Αυγέρη και της Θεοδώρας Τζάκρη, καθώς σε περίπτωση περαιτέρω εκλογικής συρρίκνωσης του κόμματος, τα περιθώρια εκλογής σε περιφερειακές έδρες θα είναι εξαιρετικά δύσκολα.

Υπό αυτό το πρίσμα, στους διαδρόμους συζητείται και το ενδεχόμενο μετακόμισης του Παύλου Πολάκη από τα Χανιά, αλλά και η υψηλή ζήτηση για το ευρωψηφοδέλτιο.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr