Όπως η γενειάδα δεν κάνει τον φιλόσοφο ή το ράσο τον παπά έτσι και η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στις Σπέτσες δεν (επρόκειτο να) κάνει Μαντά τον Κασσελάκη. Και για τους απορούντες: Μαντάς είναι ο πολιτευτής τον οποίον υποδύεται ο Ανδρέας Μπάρκουλης στην ταινία «Τζένη Τζένη», η οποία γυρίστηκε στις Σπέτσες και τον οποίον ο εφοπλιστής θείος του Κασσανδρής (Λάμπρος Κωνσταντάρας) τον προόριζε για το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Το γεγονός ότι ο Κασσελάκης ενεφανίσθη στην αρχή ως εφοπλιστής και -σύμφωνα με τον αστικό μύθο- τον προόριζε ο Μητσοτάκης για υπουργό Ναυτιλίας είναι οι χαρούμενες συμπτώσεις που δημιουργεί η Ιστορία με αφορμή το (πολιτικό) ρομάντζο που εκτυλίχθηκε στις Σπέτσες ανάμεσα στον Stefanos και τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πέραν αυτών ουδεμία άλλη αντιστοίχιση μπορεί να γίνει με την ταινία της Φίνος Φιλμ. Ούτε τη Θεοδώρα Τζάκρη θα μπορούσαμε να φανταστούμε ως Τζένη Καρέζη ούτε τον Παύλο Πολάκη να κραδαίνει την μαγκούρα και να κραυγάζει υπέρ του Γκόρτσου, όπως έκανε ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος. Μπορούμε όμως να πιθανολογήσουμε -και βασίμως- ότι και το πολιτικό ρομάντσο των Σπετσών έχει ανάλογη επιτυχία με το (προ εξηκονταετίας) κινηματογραφικό. Σχεδόν 600.000 εισιτήρια έκοψε η ταινία και θεωρείται η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία της Τζένης Καρέζη. Ο Stefanos δεν έκοψε εισιτήρια όμως η «συνάντηση γνωριμίας» με τους βουλευτές του στο κοσμοπολίτικο νησί «έπαιξε» παντού, από τα δελτία ειδήσεων μέχρι τις ψυχαγωγικές εκπομπές, σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης και το Διαδίκτυο. Αν μάλιστα προσφωνούσε τους βουλευτές του και «γενναία μου παλληκάρια» -όπως αποκαλούσε η Μπουμπουλίνα τους Σπετσιώτες, που συγκροτούσαν το εκστρατευτικό σώμα που συντηρούσε με δικά της χρήματα- τότε η φράση θα είχε γίνει και viral.

Το προβληματικό για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως είναι ότι στα media και στην κοινωνία «παίζει» μόνον ο αρχηγός και όχι το κόμμα. Όλα κινούνται γύρω από τη συμπεριφορά και τα λεγόμενα του Κασσελάκη και όχι για τις θέσεις και τον αντιπολιτευτικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ. Το πολιτικό κόμμα του Αλέξη Τσίπρα μεταλλάσσεται σε προσωπικό κόμμα του Stefanos. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος του Κασσελάκη. Να δημιουργήσει ένα προσωπικό κόμμα, το οποίο στην πορεία προς τις ευρωεκλογές, αλλά κυρίως μετά θα καταστεί ευκρινές. Σε όλους. Και πρωτίστως σ’ εκείνα τα στελέχη και τους βουλευτές της Κουμουνδούρου που νομίζουν ότι μπορούν να φορτώσουν στον διάδοχο του Τσίπρα την (βασίμως πιθανολογούμενη) ήττα στις ευρωεκλογές και να του ζητήσουν «να τους αδειάσει τη γωνιά». Ο Κασσελάκης για να μπορέσει να πετύχει το στόχο του θα πρέπει να αλλάξει την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Με τις αντιφατικές δηλώσεις, την ιδιότροπη συμπεριφορά και την προσωποποίηση της πολιτικής προσπαθεί να «χτίσει» ένα δικό του κοινό, τους kaselistas, που θα του επιτρέψουν αφενός να καταστείλει την εικαζόμενη ανταρσία της «παλιάς φρουράς» μετά τις ευρωεκλογές και αφετέρου να πάρει διαζύγιο από την αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία θεωρεί ξεπερασμένα. Και τα δύο. Και την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Και φαίνεται ότι σιγά σιγά τα καταφέρνει.

Όπως ομολογούν και βουλευτές άλλων κομμάτων στις εκλογικές τους περιφέρειες οι kaselistas δεν είναι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ένα νέο κοινό, που οι αναφορές του δεν είναι στα κλασικά πολιτικο-κομματικά αφηγήματα. Λίγο απολιτίκ, λίγο σελέμπριτι, λίγο σόσιαλ μήντια, λίγο «Λιαγκοκαινούργιοι» και φυσικά η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Οι παραδοσιακοί αριστεροί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγουν τη Νέα Αριστερά, το ΚΚΕ, την αποχή, ενώ ένα κομμάτι κεντροαριστερών επιστρέφει στο ΠΑΣΟΚ. Εάν οι kaselistas, που δεν είναι και τόσο εξοικειωμένοι με τις κάλπες πάνε να ψηφίσουν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μην υποστεί τόσο μεγάλη ζημιά όσο καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις. Αντίθετα, μπορεί να καταγράψει ένα ποσοστό (14-15%) που θα το φέρνει «ίσα βάρκα ίσα νερά» με το ΠΑΣΟΚ. Στην περίπτωση αυτή ο Κασσελάκης δεν θα μπορέσει να αμφισβητηθεί και σίγουρα θα ενισχύσει την θέση του εάν, παρά τα όσα δημοσκοπικώς προφητεύονται, διατηρήσει τη δεύτερη θέση και η Νέα Αριστερά δεν καταφέρει να εκλέξει ευρωβουλευτή.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr