Στο Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκε στις 11:00 ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης  για να παραλάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Δύο ώρες αργότερα, στις 13:00 θα γίνει και η ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον της ΠτΔ  και μερικές ώρες μετά, αναμένεται η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης της ΝΔ.

Στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «είναι για μένα ξεχωριστή τιμή να αναλαμβάνω αυτή την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης με ορίζοντα 4ετιας. Εξ αρχής είχα θέσει ως στόχο η χώρα να έχει μια σταθερή και αυτοδύναμη κυβέρνηση. Χρειάστυηκαν δυστυχώς δύο εκλογές. Αισθάνομαι βαριά την ευθύνη. Οι πολίτες έχουν κάθε δικαιώμα να περιμένουν ένα καλύτερο μέλλον. Θα κάνουμε μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Έχουμε μια άνετη πλειοψηφία. Θα συγκροτήσω άμεσα στη συγκρότηση κυβέρνησης σκληρής δουλειάς με πολύ συγκεκριμένη αποστολή που θα τους αναθέσουμε.

Από εκεί και πέρα το εκλογικό αποτέλεσμα επιφύλαξε και ορισμένες εκπλήξεις. Έχουμε μια 8κομματική βουλή, πιστεύω ότι η ΔΗμοκρατία μας είναι πολύ ώριμη για να διατηρηθεί τις όποιες πρόσκαιρες αναταράξεις. Η Βουλή αυτή ήταν ο επιθανάτιος ρόγχος της απλής αναλογικής. Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα θα τα δούμε στην πορεία. Από σήμερα ξεκινά ένας κύκλος σκληρής δουλειάς».

 

Λίγο πριν από τις 10:00 πμ έγινε η παράδοση των επίσημων εκλογικών αποτελεσμάτων, από τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σηματοδοτώντας και επίσημα την πρώτη φάση της μετεκλογικής περιόδου.

«Είναι σημαντικό ότι περνάμε στην επόμενη ημέρα» σημείωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας.

«Ολοκληρώθηκαν εκλογές και πάλι αψεγάδιαστα. Νωρίτερα συνεχάρην την κυρία Σπανού για την αδιάβλητη διεξαγωγή τους. Έχουμε ενσωμάτωση σχεδόν 100% οπότε το αποτέλεσμα είναι σαφές, αυτή τη φορά έχουμε την ποθητή δεδηλωμένη και βάσει των συνταγματικών μου υποχρεώσεων σας παραδίδω τη σύνθεση της νέας Βουλής για να προχωρήστε τις δικές σας πολιτειακές αρμοδιότητες» είπε ο κ. Τασούλας στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Από την πλευρά της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σημείωσε ότι «είναι σημαντικό ότι περνάμε στην επόμενη ημέρα και ότι είχαμε εκλογές που διεξήχθησαν άψογα σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχολίασε και την παρουσία οχτώ κομμάτων στη νέα Βουλή λέγοντας ότι «η οχτακομματική Βουλή γεννάει πολλές προκλήσεις για τον νεό πρόεδρό της. Θα τα ζήσουμε όλα μαζί, εύχομαι να γίνει το καλύτερο για τον τόπο».

«Όλα θα πάνε κατ’ ευχήν» έκλεισε τον διάλογο ο Κωνσταντίνος Τασούλας υπενθυμίζοντας ότι «είχαμε και το 2015 οχτακομματική Βουλή, δεν είναι κάτι πρωτοφανές αλλά συμβαίνει».

Η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης αναμένεται να γίνει σήμερα το απόγευμα (Δευτέρα 26 Ιουνίου), η ορκωμοσία της νέας Βουλής την επόμενη Δευτέρα, 3 Ιουλίου, και η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων και η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής προς τη νέα κυβέρνηση, μερικές ημέρες αργότερα.

Την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιουλίου, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές, και την επόμενη ημέρα, Τρίτη, 4 Ιουλίου η ολομέλεια της Κ΄ (εικοστής) Κοινοβουλευτικής Περιόδου Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας θα συνέλθει για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, την εκλογή των αντιπροέδρων του σώματος καθώς και των γραμματέων και κοσμητόρων του κοινοβουλίου.

Διαβάστε ακόμη

Το στοίχημα του ομίλου Hilton σε Κηφισιά, Αθήνα, Πειραιά – Τι θα γίνει με το ιστορικό «Πεντελικόν»

Η επόμενη ημέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι μετοχές – «πρωταγωνιστές» της μετεκλογικής περιόδου

Το σχέδιο Ηλιόπουλου, τα πλοία της Attica Group και η ANEK ως failing firm

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ