Μέχρι πριν από λίγους μήνες, ένα ελληνοτουρκικό ραντεβού οποιουδήποτε βαθμού θα ήταν από μόνο του μια σημαντική είδηση. Πλέον, όμως, οι ελληνοτουρκικές επαφές κορυφής έχουν μπει στις ράγες και τα ραντεβού θα είναι τακτικά, σε όλα τα επίπεδα. Κάπως έτσι, θα αποτυπωθεί στην πράξη το καλύτερο κλίμα που ήταν εμφανές κατά τη χθεσινή επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, σε πλήρη αντίστιξη με την τελευταία του επίσκεψη το 2017, όταν είχε προκληθεί διπλωματική επεισόδιο.

Ήδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί την Άγκυρα την άνοιξη του 2024, κατόπιν πρόσκλησης του κ. Ερντογάν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Απρίλιος είναι ο πιο πιθανός μήνας για την πραγματοποίησης της επίσημης επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στη γείτονα, ενώ οι δύο άνδρες αναμένεται να τα πούνε και στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, τον Ιούνιο, στην Ουάσινγκτον.

Παράλληλα και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν συμφώνησαν έναν οδικό χάρτη επαφών για το επόμενο διάστημα. Ο κ. Φιντάν θα πρέπει να αναμένεται εκ νέου στην Αθήνα τον Ιανουάριο, ενώ στις 2 Φεβρουαρίου ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης θα βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη για τη σύγκληση της 6ης Συνόδου Κοινής Επιτροπής Οικονομίας και Εμπορίου. Στη σύνοδο θα εξεταστούν θέματα εμπορίου, ενέργειας, μεταφορών, τουρισμού, ενώ ο προγραμματισμός είναι να βρεθούν στη γείτονα 100 Έλληνες επιχειρηματίες. Εκεί θα είναι παρών ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Μπουράκ Ακτσαπάρ, με τον οποίο γίνονται και οι συζητήσεις για τη θετική ατζέντα.

Εντός του Φεβρουαρίου θα βρεθεί στην Τουρκία για συζητήσεις με τον κ. Ακτσαπάρ και η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία χειρίζεται τον πολιτικό διάλογο και τις διερευνητικές επαφές ως μέρος αυτού. Και σε αυτές τις συζητήσεις της κ. Παπαδοπούλου θα φανεί πόσο πιο «βαθιά» μπορούμε να πάμε το επόμενο διάστημα ως προς τον πυρήνα της ελληνοτουρκικής διαφοράς για την υφαλοκρηπίδα και τις θαλάσσιες ζώνες. Τους πρώτους μήνες του 2024, επίσης, θα συνεχιστούν και οι επαφές στην Αθήνα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), για τα οποία συζήτησαν χθες ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας με τον ομόλογο του Γιασάρ Γκιουλέρ στη ΛΑΕΔ.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr