Ένα «αφήγημα» που έχει ξεκάθαρο στόχο τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα στήνει ένα μεγάλο μέρος των τουρκικών ΜΜΕ, καθώς ο Ερντογάν έκανε στροφή 180 μοιρών, εγκαταλείποντας το πνεύμα της συνάντησης που είχε τον Μάρτιο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε λίγες ημέρες, η ρητορική περί αποστρατικοποίησης των νησιών τείνει να «αναβαθμιστεί» σε «δικαιώματα κυριαρχίας» σε μεγάλα νησιά του Αιγαίου, όπως η Λέσβος, η Σάμος και η Χίος!

Είναι πλέον σαφές ότι η αλλαγή στάσης του τουρκικού καθεστώτος ξεκίνησε μετά από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και την ομιλία του στον Κογκρέσο, όπου καταχειροκροτήθηκε στις προσεκτικές, αλλά καίριες αναφορές του στα ελληνοτουρκικά, που θεωρήθηκαν μάλιστα ως «λίγες» από την αξιωματική αντιπολίτευση στη χώρα μας.

Ο εκνευρισμός Ερντογάν «μεταφέρθηκε» αμέσως στα τουρκικά ΜΜΕ – είναι χαρακτηριστικό ότι η Ηurriyet έφτασε στο σημείο να μετρήσει πόσες φορές χειροκροτήθηκε ο πρωθυπουργός αναφέροντας σε τίτλο ότι «σε ομιλία 42 λεπτών τον χειροκρότησαν 37 φορές».

Ωστόσο, ήταν η αναφορά του πρωθυπουργού στα F-16 νέας γενιάς που θέλει να αγοράσει η Τουρκία μετά από την έξωσή της από το πρόγραμμα των F-35 , που οδήγησαν τον Ερντογάν στην περιβόητη δήλωση «Μητσοτάκης γιοκ» – για να υπογραμμίσει πως κόβει κάθε επαφή με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Από εκείνη την ημέρα ξεκίνησε συστηματική προβολή σχετικών ζητημάτων στα πρωτοσέλιδα των τουρκικών εφημερίδων, όπως για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, ενώ παράλληλα σε όλα τα ενημερωτικά τηλεοπτικά δίκτυα CNN Turk, Ηaber Turk, Haber Global, Α Haber υπάρχει συστηματική προβολή θεμάτων σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις αμερικανικές βάσεις.

Πλέον, οι τουρκικές εφημερίδες, υποστηρίζουν ανοικτά ότι υπάρχουν 22 νησιά στο ανατολικό Αιγαίο τα οποία μπορεί να διεκδικήσει η Άγκυρα και έχουν δοθεί στην Ελλάδα με… δικαίωμα χρήσης υπό τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης.

Διαβάστε τη συνέχεια στο protothema