Ικανοποιημένη εμφανίζεται στην μεγάλη εικόνα του χθεσινού ντιμπέιτ η Κουμουνδούρου, καθώς πέραν της «άνευρης» τεχνικά διαδικασίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας κατέδειξε με σαφήνεια τους στρατηγικούς του στόχους ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 21ης Μαΐου και παρά τις άγονες προσώρας προσκλήσεις του προς τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις για την συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας.

Προτεραιότητα, άλλωστε, για την αξιωματική αντιπολίτευση υπήρξε η μετωπική αντιπαράθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και όχι ο «διμέτωπος» αγώνας, παρόλο που αυτή δεν ευοδώθηκε σε μια τηλεμαχία των δύο, όπως επιθυμούσε η Κουμουνδούρου.

Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης δεν κατάφερε «να κρύψει την τεράστια απόσταση που τον χωρίζει από την πραγματικότητα και τις ανάγκες της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών» κατά την ανάγνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την ώρα που ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αγωνία του για την απώλεια των εισοδημάτων των νοικοκυριών, μόλις κατά την τρίτη εβδομάδα του μήνα.

Στην αποτίμηση της τηλεμαχίας, στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εξακολουθούν να εκτιμούν πως ο Πρωθυπουργός για «ακόμη μια φορά δεν έδωσε απαντήσεις για τις υποκλοπές, γιατί προφανώς ο ίδιος είναι ο ένοχος και ο εγκέφαλος επιτελικού παρακράτους», διαπιστώνοντας ταυτόχρονα μια πρώτη διαφοροποίηση. Συγκεκριμένα, στην αξιωματική αντιπολίτευση παρατηρούν πως ο κ. Μητσοτάκης «για πρώτη φορά μίλησε δημόσια για «σκάνδαλο υποκλοπών» και όχι για νόμιμες επισυνδέσεις», όπως επισημαίνεται, αναφορά που στην ανάγνωση της Κουμουνδούρου επισημαίνεται ως μεταβολή στην στάση του Πρωθυπουργού για το θέμα, τη στιγμή που ο ίδιος φέρεται, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, να γνώριζε τους λόγους παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη, ενώ επισημαίνεται πως «τόσο καιρό έλεγε ψέματα παριστάνοντας τον ανήξερο».

Θετική ατζέντα

Στον αντίποδα, άλλοτε τηρώντας με ευλάβεια το χρονόμετρο και άλλοτε προσπαθώντας να αξιοποιήσει τα «παραθυράκια» της διαδικασίας, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ περιέγραψε ως «ρεαλιστικό και κοστολογημένο» το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματός του, επαναφέροντας ενώπιος ενωπίω με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς το «Συμβόλαιο για την Αλλαγή».

Πλην των 11 σημείων δυνητικής σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε αρκετές φορές στη διάρκεια της τηλεμαχίας να λιώσει τους πάγους με τους υπόλοιπους αρχηγούς του «προοδευτικού τόξου», εισπράττοντας, ωστόσο, αποστάσεις και αρνήσεις. Παρότι ο κ. Τσίπρας παρατήρησε πως «υπάρχουν συγκλίσεις, αλλά θα τις δούμε πιστεύω περισσότερο μετά τις εκλογές», εντούτοις να διαχωρίσουν τη στάση τους απέναντι σε μια τέτοια προοπτική επιχείρησαν αρκετές φορές και με σαφή τρόπο αμφότεροι οι κύριοι Ανδρουλάκης και Κουτσούμπας.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema,gr