Μέχρι χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποφασίσει να μην σηκώσει το γάντι που του πετούσε επί προσωπικού ο Ταγίπ Ερντογάν. Και, πράγματι, ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε τις προσωπικές αναφορές για το πρόσωπο του Τούρκου προέδρου, αλλά και των υπουργών του, οι οποίοι σε καθημερινή βάση δυναμιτίζουν το κλίμα. Με μια διπλή παρέμβαση, όμως, στη συνέντευξη Τύπου της Συνόδου Κορυφής, αλλά και στο συνέδριο του ΕΛΚ, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα στην Άγκυρα ότι η απόπειρα να ταράξει τα νερά του Αιγαίου δεν θα περάσει αναπάντητη.

«Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ψυχανάλυση ή εσωτερική ερμηνεία των πιθανών αδιεξόδων στα οποία έχει περιέλθει η τουρκική ηγεσία. Θα σας πω και πάλι ότι τα «επιχειρήματα» της Τουρκίας αποδομούνται με επαρκέστατο τρόπο μέσω της επιστολής την οποία στείλαμε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών», απάντησε χθες ο κ. Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι η Άγκυρα θα πρέπει να δεχθεί ότι «η Ελλάδα έχει συμμάχους. Ανήκει στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, έχει μια στρατηγική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και προφανώς έχει κάθε δικαίωμα και υποχρέωση -θα έλεγα- να αξιοποιεί τις συμμαχίες της προς όφελος της υπεράσπισης των δικών της εθνικών συμφερόντων».

Και αν σε ορισμένους είχαν μείνει αμφιβολίες, ήρθε από το βήμα του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ρότερνταμ ο κ. Μητσοτάκης να το κάνει ακόμα σαφέστερο. «Είμαστε μια αμυντική δύναμη, αλλά θέλουμε να στείλουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα ότι κάθε αίσθηση απειλής της κυριαρχίας μας θα τιμωρηθεί με πολύ αυστηρό τρόπο», είπε ο κ. Μητσοτάκης, επιστρατεύοντας λέξεις με ιδιαίτερη βαρύτητα. «Αυτό που δεν μπορούμε να ανεχτούμε είναι μια νέα εκδοχή του ιστορικού αναθεωρητισμού, φαντασιώσεις περί χαμένων αυτοκρατοριών και μία προβολή ισχύος που δεν συνάδει με τη διεθνή τάξη η οποία εδράζεται σε κανόνες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «χτυπώντας» την Τουρκία στο δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας.

Γιατί «εκρήγνυται» η Τουρκία

Οι χθεσινές σκληρές τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκης ήρθαν στον απόηχο της απολύτως αναθεωρητικής παρέμβασης Τσαβούσογλου, ο οποίος έθεσε ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης 14 ελληνικών νησιών, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση η Τουρκία θα θέσει ζήτημα κυριαρχίας.

Η εκτίμηση της Αθήνας είναι ότι η στροφή στην εθνικιστική ρητορική υπαγορεύεται από την ανάγκη εσωτερικής κατανάλωσης στην Τουρκία, μιας και ο κ. Ερντογάν ίσως να νόμιζε ότι «τον παίρνει» να το κάνει χωρίς συνέπειες. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν, παράλληλα, ότι η Άγκυρα ενοχλήθηκε ιδιαίτερα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, είναι όμως της άποψης ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα το «τραβήξει στα άκρα» στο πεδίο, μιας και οι οικονομικές συνέπειες μιας αστάθειας θα είναι αξιοσημείωτες για τη χειμαζόμενη τουρκική οικονομία που περιμένει ως «μάννα εξ ουρανού» τα έσοδα από τον φετινό τουρισμό.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr