Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Ο κ. Ανδρέας Αθανασόπουλος δεν είναι ένας μάνατζερ που πηγαίνει με τη λογική του «by the book» κι ας έχει μια όχι πολύ γνωστή θητεία ως καθηγητής πανεπιστημίου στον τομέα των επιχειρήσεων.

Πιο πολύ διαθέτει μακρά πείρα στη βιωματική άσκηση μάνατζμεντ – και μάλιστα σε όλο το φάσμα της αγοράς. Εχει διατελέσει υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος, έχει ασκήσει διοικητικά καθήκοντα στο μάρκετινγκ και τη λεγόμενη τραπεζική πίστη και γενική διεύθυνση στην πάντα απαιτητική τραπεζική λιανική. Εδώ και δύο χρόνια όμως (τα πιο κρίσιμα χρόνια της κρίσης) έχει συνδέσει το όνομά του με την πρώτη λιανεμπορική εταιρεία ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών στη χώρα, τη γνωστή σε όλους μας Κωτσόβολος του ομίλου Dixons South-East Europe.

Οταν ανέλαβε καθήκοντα, το 2013, οι περισσότεροι προδίκασαν ένα αρνητικό αποτέλεσμα. «Τι δουλειά έχει στα ηλεκτρικά ένας τραπεζίτης;» ρωτούσαν επιδιδόμενοι στο γνωστό και τόσο ελληνικό χόμπι της από καθέδρας κρίσης, που καταλήγει εντέλει σε επίκριση.

Από τη θέση του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της μεγάλης εταιρείας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών, όμως, ο κ. Αθανασόπουλος πέτυχε έναν προσωπικό άθλο. Κι αυτό κάτω από πρωτόγνωρες οικονομικές συνθήκες για τη χώρα.

Δεν είναι άλλωστε και μικρό πράγμα να προσλαμβάνει ένας όμιλος πάνω από 250 άτομα, αυξάνοντας το προσωπικό του κατά 15% – στα 1.950 από 1.700 άτομα. Ούτε το πέρασμα στην κερδοφορία, οι συνεχείς επενδύσεις, τα νέα συστήματα επιβράβευσης των εργαζομένων και η υιοθέτηση νέων δεδομένων σε επίπεδο οργάνωσης. Αν ψάξει, πάντως, κανείς τις ρίζες αυτής της πορείας και της επιτυχίας του κ. Αθανασόπουλου θα οδηγηθεί ξεκάθαρα στην πολυεπίπεδη επαγγελματική του προσωπικότητα.

Είναι γνωστό πως σπάνια στέλεχος του τραπεζικού τομέα αποχωρεί από τον κλάδο-ρυθμιστή για να πάει στην άλλη πλευρά. Ανέκαθεν οι τράπεζες στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως αποπνέουν μια διαφορετική αίσθηση δύναμης και κυριαρχίας. Ο κ. Αθανασόπουλος, όμως, όχι απλώς το τόλμησε, όχι απλώς πέτυχε στα καινούρια του καθήκοντα αλλά κι όταν πρόσφατα του προτάθηκε κομβικός ρόλος στο νέο τραπεζικό σκηνικό που διαμορφώνεται, αρνήθηκε ευγενικά.

Κι αυτό διότι στην Κωτσόβολος έχει βρει τον ρόλο που του ταιριάζει, έναν ρόλο δημιουργικό και απόλυτα συμβατό με την ανάγκη του για συνεχή δημιουργία. Εναν ρόλο ο οποίος με πολύ προσωπικό στυλ, όπως η βροχή των mails που δέχονται όσοι δουλεύουν μαζί του πρωί, μεσημέρι, βράδυ και κυρίως… ξημερώματα.

Αναμόρφωση μέσα σε δύο χρόνια

Σε μια προσωπική αναφορά γύρω από το στυλ διοίκησής του, ο κ. Αθανασόπουλος τονίζει πως «η παρουσία μου για μεγάλο χρονικό διάστημα στις αίθουσες διδασκαλίας με έχει κάνει να διαπιστώσω πόσο δύσκολο είναι να κάνει πράξη κάποιος αυτά που διδάσκει στην τάξη. Είναι γεγονός ότι κάθε εποχή απαιτεί και τελικά παράγει τους ηγέτες που χρειάζεται.

Είχα την τύχη να εργαστώ σε επιχειρήσεις σε όλο τον μακροοικονομικό κύκλο, δηλαδή ανάπτυξη και κρίση, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος, κι έτσι διαπίστωσα στην πράξη την ανάγκη της προσαρμοστικότητας σε υφιστάμενες συνθήκες, υπό το πρίσμα όμως των επιδιώξεων υψηλών αποδόσεων που είναι πάντα στο προσκήνιο».

Βασικό του λοιπόν γνώρισμα στην προσπάθεια ανάταξης της Κωτσόβολος ήταν, όπως και ο ίδιος λέει, «το πάθος για δημιουργικούς μετασχηματισμούς επιχειρήσεων υπό τον περιορισμό, ότι την ίδια στιγμή υπάρχουν απαιτήσεις υψηλών επιδόσεων.

Τα δύο αυτά στοιχεία αποτελούν στη θεωρία περιορισμό αλλά η πρόκληση είναι να γίνουν στην πράξη συνεργάτες. Το μάνατζμεντ είναι ομαδικό άθλημα με υψηλές απαιτήσεις για ατομικές επιδόσεις ειδικά στην κορυφή». Για τον λόγο αυτό ο κ. Αθανασόπουλος πραγματοποίησε σειρά ενεργειών με στόχο τη διασύνδεση της επιχείρησης με τους εργαζόμενους σε μια αποστολή κι ένα όραμα.

«Η κρίση που βιώνουν οι επιχειρήσεις από το 2008 έχει δημιουργήσει μια νέα γενιά από μάνατζερ που είναι ανθεκτικοί στην κρίση και ταυτόχρονα έχουν καταφέρει να κάνουν τις επιχειρήσεις τους να ξεχωρίσουν μέσω αποτελεσμάτων. Εδώ, κατά τη γνώμη μου, ξεχωρίζουν όσοι πραγματικά ξέρουν τι θέλουν και συμπρωταγωνιστούν με την εταιρεία τους για να το πετύχουν. Το αποτέλεσμα είναι προϊόν πολύ σκληρής και επίμονης εργασίας με ξεκάθαρο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Μεγάλη προσωπική πρόκληση μέχρι σήμερα που ξεπερνιέται με σκληρή δουλειά, υπομονή και καθαρή σκέψη» τονίζει. Βέβαια ο ίδιος δεν δίστασε να πάρει και σκληρές αποφάσεις καθώς, όπως υποστηρίζει, «πολλές φορές τα οργανωτικά ξεκινούν από τα πρόσωπα και καταλήγουν στα πρόσωπα».

Εντυπωσιακά αποτελέσματα

Σήμερα η Κωτσόβολος, παρά την κρίση που πλήττει τη χώρα και πιο συγκεκριμένα τον κλάδο των ηλεκτρικών με μεγάλες συνέπειες, ηγείται στον τομέα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών στην Ελλάδα. Η εταιρεία εξειδικεύεται στην πώληση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών προϊόντων, ενώ διαθέτει στους πελάτες της και τη μεγαλύτερη σειρά υπηρεσιών μέσα από την ολοκληρωμένη μάρκα Support 360°. Η Κωτσόβολος σημείωσε πωλήσεις περίπου 340 εκατ. ευρώ την περίοδο 2013-2014. Το σύνολο των καναλιών πωλήσεών της αποτελείται από το δίκτυο 70 ιδιόκτητων καταστημάτων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, 25 καταστήματα franchise, το ηλεκτρονικό κατάστημα www.kotsovolos.gr, την πώληση σε εταιρικούς πελάτες (B2B) και τις τηλεφωνικές πωλήσεις (Telesales). Η εταιρεία διαθέτει τρεις επιχειρησιακές και τέσσερις λειτουργικές μονάδες υποστήριξης του business και των πελατών.

Οπως αναφέρει ο κ. Αθανασόπουλος, «η αγορά των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών προϊόντων επλήγη πολύ σοβαρά εξαιτίας της κρίσης, με ποσοστά που ξεπερνούν το 50% την τελευταία εξαετία. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τη μείωση της αγοράς, κανένας μεγάλος ανταγωνιστής δεν έχει αποχωρήσει, αλλά αντίθετα εμφανίστηκαν και δεκάδες ηλεκτρονικά καταστήματα». Η στρατηγική του κ. Αθανασόπουλου και της Κωτσόβολος τα τελευταία δύο χρόνια επικεντρώθηκε στο να βελτιώσει την εμπειρία των πελατών, από όποιο κανάλι και αν έρχονταν σε επαφή μαζί της, μέσω της καλύτερης και σε βάθος κατανόησης των αναγκών τους, της ανάπτυξης νέων υπηρεσιών και της βελτίωσης των υπαρχόντων καθώς και της περαιτέρω ανάπτυξης των δικτύων καταστημάτων αλλά και των πωλήσεων μέσω άλλων καναλιών.

Η υλοποίηση της σχεδιασμένης στρατηγικής προϋπέθετε την ανάδειξη υφιστάμενων στελεχών από την αγορά με νέες δεξιότητες, αλλαγές στην οργανωτική λειτουργία με επικέντρωση στον πελάτη, καθώς και την ανάπτυξη σύγχρονων συστημάτων συλλογής και διαχείρισης της πληροφορίας. Θα περίμενε κανείς πως με αυτές τις επενδύσεις τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας θα πλήττονταν καίρια. Ωστόσο, συνέβη το αντίθετο.

Τα οικονομικά αποτελέσματα της Κωτσόβολος τα τελευταία δύο χρόνια είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Το 2013 παρουσίασε σημαντική βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων και το ΕΒΙΤDΑ ήταν θετικό, ενώ για το 2014 η εταιρεία θα είναι κερδοφόρα και σε όρους ΕΒΙΤDΑ αλλά και ΕΒΙΤ. Ταυτόχρονα οι προοπτικές για το 2015 αναμένονται ιδιαίτερα θετικές. Και όλα αυτά τη στιγμή που σχεδόν όλες οι εταιρείες του κλάδου είναι ιδιαίτερα ζημιογόνες με ενδεχόμενα λουκέτα. Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι το γεγονός πως η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει στην ανάπτυξη του δικτύου της και σε νέες τεχνολογίες. Το ύψος των επενδύσεων για το 2015 αναμένεται να ξεπεράσει τα 5 εκατ. ευρώ και οι προσλήψεις προσωπικού, που είναι συνεχείς, θα συνεχιστούν.

Οι ανατροπές

Η Κωτσόβολος τα τελευταία δύο χρόνια έχει μπει σε τροχιά συνεχόμενων αλλαγών. Πιο συγκεκριμένα, άλλαξε την οργανωτική της δομή ώστε να ανταποκρίνεται στο νέο πολυκαναλικό Omnichannel μοντέλο και να επικεντρωθεί στον πελάτη, κάτι που τεκμηριώθηκε μέσα από συγκεκριμένους δείκτες όπως Market Segmentation, Market Trends, Customer Needs. Ενισχύθηκε η συνυπευθυνότητα και αναπτύχθηκε το κατάλληλο μοντέλο λειτουργίας, με συγκεκριμένους ρόλους και υπευθυνότητες, το οποίο στηρίχτηκε από την απαραίτητη οργανωτική δομή. Παράλληλα, με εντολές του κ. Αθανασόπουλου τα στελέχη εκπαιδεύτηκαν σε νέες μεθόδους, νέες πρακτικές και νέους τρόπους σκέψης και δράσης αλληλεπιδρώντας με αντίστοιχα στελέχη του ομίλου -κυρίως από την Αγγλία- εισάγοντας και εξάγοντας τεχνογνωσία. Κάπως έτσι η εταιρεία επέδειξε εξαιρετικές επιδόσεις κατά τη διάρκεια του 2014 στις περισσότερες από τις κατηγορίες που δραστηριοποιείται.

Συνολικά κατέκτησε την 1η θέση σε πέντε από τις οκτώ κατηγορίες προϊόντων όπου δραστηριοποιείται, ενώ βρέθηκε στις τρεις πρώτες θέσεις σε άλλες δύο κατηγορίες. Επίσης κατέχει την 1η θέση σε 41 από τις 70 υποκατηγορίες προϊόντων, ενώ είναι στις πρώτη τριάδα σε άλλες 19. Το μερίδιο αγοράς της σε αξία αυξήθηκε κατά 0,6% το 2014, ξεπερνώντας το 29%. Επίσης έχει βραβευτεί στον θεσμό των Famous Brands 2015 με Χρυσή Φήμη στην κατηγορία «Καταστήματα Ηλεκτρονικών και Ηλεκτρικών Συσκευών» για εννέα συνεχείς χρονιές, τιμήθηκε με βραβείο Silver στην κατηγορία «Other Social Media Platforms – Most Viral Video in YouTube», στον θεσμό των Social Media Awards 2014, για το βίντεο της καμπάνιας «Εκπτώσεις να παραμιλάς», που πέτυχε 320.000 unique views σε χρόνο λιγότερο από δύο εβδομάδες, ενώ για ακόμη μια χρονιά αναδείχθηκε από τους εργαζομένους της ως μία από τις επιχειρήσεις με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον για το 2014. Τέλος, μέσα από το ολοκληρωμένο brand υπηρεσιών, Support 3600, έχει καταφέρει να φέρει μια νέα, ολιστική διάσταση στον χώρο των υπηρεσιών και παράλληλα να οργανώσει την αποθήκη της και τις δραστηριότητες logistics με τέτοιον τρόπο ώστε σταδιακά να μειώνει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, ενώ διακρίθηκε και στην απονομή των e-volution awards 2014, στην ενότητα Redesign-Relaunch, παραλαμβάνοντας το βραβείο Silver για το καλύτερο site που λανσαρίστηκε εκ νέου.

Ενας τραπεζίτης στα ηλεκτρικά είδη

O Ανδρέας Αθανασόπουλος ανέλαβε καθήκοντα αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στην Dixons South-East Europe τον Ιούλιο του 2013, προερχόμενος από τον τραπεζικό τομέα. Κατείχε από το 2008 έως και το 2013 τη θέση του γενικού διευθυντή Λιανικής Τραπεζικής στην Εθνική Τράπεζα, ενώ από το 2011 έως το 2013 κατείχε ταυτόχρονα και τη θέση του προέδρου της Eθνική Asset Μanagement ΑΕΔΑΚ. Εχει εργαστεί ως ανώτερο διευθυντικό στέλεχος στον χώρο της λιανικής τραπεζικής και του μάρκετινγκ για 15 χρόνια, διευθύνοντας πολύ μεγάλες ομάδες και έργα σε διάφορες αγορές της Ευρώπης.

Επίσης έχει διδάξει ως ανώτερος λέκτορας στο Warwick Business School της Αγγλίας για πέντε χρόνια και είναι επισκέπτης καθηγητής και μέλος του Αdvisor Board στο Nottingham Business School. Ο κ. Αθανασόπουλος έχει σπουδάσει Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ενώ έχει MSc in Statistics and Operational Research από το Πανεπιστήμιο του Εσεξ και PhD in Operational Research από το Warwick Business School.