ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Φάνης Χαραλάμπους – Νίκος Αργύρης (booksecrets): Η επόμενη μέρα για το βιβλίο

  • newsroom


Η εφαρμογη που μεταφερει στον αναγνώστη κάθε νέα πληροφορία για το αγαπημένο του βιβλίο. Από επικαιροποιημένες σκέψεις του δημιουργού και ένα επιπλέον κεφάλαιο
μέχρι αφηγήσεις, διορθώσεις, ιστορίες σχετικές με το θέμα και μουσικές επιλογές

Του Κώστα Τσαούση

Ο Νίκος Αργύρης, πάνω κάτω, μου ήταν γνωστός. Κληρονόμος μιας οικογενειακής παράδοσης στον χώρο των εκδόσεων, καθώς είναι εγγονός του ιδρυτή ενός από τους πιο παλαιούς και σημαντικούς εκδοτικούς οίκους της πρωτεύουσας, του Νίκου Καρύδη του Iκαρου.

Τον Φάνη Χαραλάμπους δεν τον ήξερα καθόλου. Δεν είχε σχέση με την πιάτσα των βιβλίων. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια έκανε άλλες δουλειές – δύσκολες, απαιτητικές, μακριά από τον κόσμο της διανόησης και του πολιτισμού. Κι όμως, με απίστευτο θάρρος και κυρίως επιμονή και πίστη στις δυνάμεις του τα κατάφερε.

Ιδρυσε την booksecrets, μια νέα ελληνική προσπάθεια στον χώρο του βιβλίου, η οποία φιλοδοξεί να ζωντανέψει τα βιβλία όλων μας, τα δικά μας βιβλία.

Στην πράξη πρόκειται για μια ηλεκτρονική πλατφόρμα διαθέσιμη από τον υπολογιστή μας ή οποιοδήποτε έξυπνο κινητό (iOS και Android). Η εφαρμογή τους -ο Φάνης δουλεύει πια μαζί με τον Νίκο στο όλο project- είναι μία από τις προτάσεις που διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν στον πρόσφατο διαγωνισμό της Εθνικής Τράπεζας, τον 6ο διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας, που αποτελεί μέρος του προγράμματος NBG Business Seeds.

Ας πούμε όμως δυο λόγια για την εφαρμογή προτού πάμε ξανά στα πρόσωπα, τους εμπνευστές της εφαρμογής. Στο ερώτημα «τι είναι η booksecrets;», ένα κείμενο γραμμένο από τους ίδιους δίνει τις απαντήσεις: «Θα μπορούσαν άραγε όλα τα βιβλία να μεταφέρουν μαζί τους ό,τι πληροφορία θα έκανε την ανάγνωσή τους απολαυστικότερη ή ακόμα και συναρπαστικότερη; Θα μπορούσε αυτή η πληροφορία όχι μόνο να μην απαιτεί από εμάς να την αναζητήσουμε, αλλά να είναι άμεσα διαθέσιμη και να έχουμε τη δυνατότητα να ενημερωνόμαστε για καθετί νέο; Από την άλλη μεριά, εκδότες, συγγραφείς και αναγνώστες δημιουργούν συνεχώς σχετικό περιεχόμενο ακόμα και για το πιο δυσεύρετο βιβλίο. Αυτό το περιεχόμενο δεν ακολουθεί τον τίτλο για τον οποίο δημιουργήθηκε, αλλά είναι σκορπισμένο σε εφήμερες αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, σε blogs και ιστοσελίδες, με αποτέλεσμα να μη φτάνει σε κάθε ενδιαφερόμενο αναγνώστη. Για τον λόγο αυτό δημιουργήσαμε την booksecrets. Πλέον τα αγαπημένα μας βιβλία μπορούν να μας καλούν όταν έχουν κάτι να μας πουν, ενώ μπορούμε να ανακαλύψουμε το επόμενο βιβλίο μας μέσω των μυστικών που μεταφέρει.Τι είδους μυστικό μπορεί να είναι αυτό; Μια αφήγηση, επικαιροποιημένες σκέψεις του δημιουργού, μουσικές επιλογές, ένα επιπλέον κεφάλαιο, διορθώσεις, ιστορίες σχετικές με το θέμα ή τους χαρακτήρες, τη πηγή της έμπνευσης, διαδραστικές σελίδες, ηχητικά εφέ, στοχευμένες βιβλιοφιλικές προσφορές και ποιος ξέρει τι άλλο!».

Από την πλευρά μου, αντί άλλων ερωτήσεων προτίμησα να ζήσω την εμπειρία. Σκάναρα το QR Code σε ένα από τα αγαπημένα βιβλία της τελευταίας περιόδου, το «Γκιακ» του Δημοσθένη Παπαμάρκου, και με χαρά είδα το επιπλέον «μυστικό» περιεχόμενο-ενημέρωση για το θεατρικό ανέβασμά του, μια κριτική του Αύγουστου Κορτώ.

Η εφαρμογή έγινε μέρος της καθημερινότητάς μου. Μακάρι να γίνει συνήθεια και των ίδιων των συγγραφέων προκειμένου να έχουν μια απευθείας και αμφίδρομη σχέση με τους αναγνώστες και θαυμαστές τους. Δεν θέλει χρήμα, δεν θέλει κόπο. Θέλει τρόπο.

Αφησα για το τέλος τη μικρή προσωπική ιστορία του Φάνη. Το πώς και το πότε της αρχικής ιδέας, αλλά και τα βήματα προτού καν βγει στον αέρα η εφαρμογή. Ο λόγος στον εμπνευστή και ιδρυτή της: «Το 2013 σκέφτηκα ότι θα ήταν πολύ ενδιαφέρον τα έντυπα βιβλία να αλληλεπιδρούν με τα smartphones προσφέροντας επιπλέον αξία στους αναγνώστες τους. Εγραψα λοιπόν μια αληθινή παιδική ιστορία με πρωταγωνιστή τον πρώτο μου γιο και θέμα μια βόλτα μας στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.

Στη συνέχεια ήρθα σε επαφή με τους υπέροχους ανθρώπους του πάρκου και τους ζήτησα την άδεια ονοματοχρη­σίας ώστε να εκδώσω μόνος μου το βιβλίο “Ο Σπυράκος στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο”, το οποίο να πωλείται από το κατάστημα του πάρκου. Η Καρολίν, η οποία είναι η κόρη του ιδρυτή κύριου Λεσουέρ, δέχτηκε και έτσι ξεκίνησε η συνεργασία μας. Από τη στιγμή που αναφερόμουν σε παιδικό βιβλίο γνώριζα και τις ανάγκες των κατόχων του. Ετσι, συχνά πυκνά οι αναγνώστες σκανάρoντας το QR Code που είχα τυπώσει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου λάμβαναν δωρεάν προσκλήσεις για επισκέψεις σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν στον χώρο της παιδικής ψυχαγωγίας.

Τηρουμένων των αναλογιών, η συμμετοχή ήταν πολύ ικανοποιητική, με τους αναγνώστες και κατόχους του βιβλίου να βρίσκουν εξαιρετική την ιδέα ένα έντυπο παιδικό βιβλίο να χαρίζει επιπλέον οικογενειακές στιγμές. Ημουν πραγματικά πολύ ενθουσιασμένος και συνέχεια σκεφτόμουν πόσο όμορφο θα ήταν κάθε έντυπο βιβλίο να μπορούσε να προσφέρει όχι μόνο υλική αξία, αλλά και συναισθηματική, χωρίς να απαιτεί από τον αναγνώστη να την αναζητήσει. Και κάπου εκεί γεννήθηκε η booksecrets».

Το δίδυμο και οι επιδόσεις

ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ

Ο Φάνης Χαραλάμπους (founder), 38 ετών, είναι απόφοιτος της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και συγγραφέας παιδικών βιβλίων.

Ο Νίκος Αργύρης (co-founder), 37 ετών, είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, με πτυχίο Ψυχολογίας από το University of London και μεταπτυχιακό Creative and Media Enterprises από το Warwick University. Από το 2005 συνδιευθύνει τις εκδόσεις Ικαρος.

Η booksecrets επιλέχθηκε και συμμετέχει στη θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων του Orange Grove, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της ολλανδικής πρεσβείας στην Αθήνα, ενώ τον Δεκέμβριο του 2015 διακρίθηκε ανάμεσα στις 15 πιο καινοτόμες ιδέες για το βιβλίο παγκοσμίως στον διαγωνισμό Renew The Book που συνδιοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ολλανδών Εκδοτών με τη Rockstart Amsterdam. Τέλος, η booksecrets συμμετείχε και διακρίθηκε στον 6ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας NBG Business Seeds, αποσπώντας το 5ο Βραβείο ανάμεσα σε 437 συμμετοχές.

Η λειτουργία της booksecrets στην Ελλάδα υποστηρίζεται από τη βιβλιογραφική βάση osdelnet του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Εργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ).