Η πρώτη παγκόσμια πλατφόρμα αξιολόγησης και ανάδειξης ταλέντου για όλα τα αθλήματα που προσφέρει ευκαιρίες καριέρας μέσω Διαδικτύου

Του Κώστα Τσαούση

Τις τελευταίες μέρες ολοένα περισσότερο με απασχολεί η σχέση των βραβείων (και δη των χρηματικών) με τους διαγωνισμούς για τη νεανική επιχειρηματικότητα. Αναρωτιέμαι για το πρακτικό αποτέλεσμα αλλά και τη διαμόρφωση μιας κουλτούρας που θέλει -σε πολλές περιπτώσεις- ομάδες νέων επιστημόνων και επαγγελματιών να τριγυρνάνε από διαγωνισμό σε διαγωνισμό ως «επαγγελματίες υποψήφιοι» για βραβεία. Γενικώς, δεν είμαι οπαδός των αφορισμών και των δογματικών (ιδεοληπτικών) τοποθετήσεων και θέσεων. Τα πράγματα και οι καταστάσεις ποτέ στην πραγματική ζωή δεν είναι άσπρο ή μαύρο. Υπάρχουν κι άλλες αποχρώσεις – και κυρίως υπάρχει (ακόμη) η ελευθερία της πολυχρωμίας.

Με βάση αυτή την πίστη, θα έλεγα ότι οι βραβεύσεις -και δη οι χρηματικές- δεν είναι εξ ορισμού ένα μείον για τις στοχεύσεις, αλλά κυρίως για την ποιότητα, την αξιοπιστία και τη φερεγγυότητα των διαγωνισμών. Αντίθετα, μπορεί και πρέπει να είναι το μεγάλο συν αν συνοδεύονται από διαδικασίες που λαμβάνουν υπόψη κυρίως την επόμενη μέρα, όταν τα φώτα χαμηλώνουν επικίνδυνα και οι ομάδες των νέων επίδοξων επιχειρηματιών θα χρειαστεί να κολυμπήσουν στα βαθιά της αγοράς χωρίς σωσίβια. Με άλλα λόγια, το βραβείο -και δη το χρηματικό- πρέπει να έχει άμεση σχέση με την επόμενη μέρα.

Στην περίπτωση του Κωνσταντίνου Συνοδινού τα χρήματα του βραβείου που κέρδισαν ο ίδιος και η ομάδα των συνεργατών του θα αποτελέσουν τη βάση της χρηματοδότησης ενός mobile application για την περαιτέρω προώθηση της πλατφόρμας τους, του Champions ID, «του πρώτου σε παγκόσμιο επίπεδο marketplace αθλητικού ταλέντου, ευκαιριών καριέρας και κατάλληλων διασυνδέσεων», όπως επισημαίνει ο ιδρυτής του. Ενα βραβείο είναι μια μικρή πρώτη επένδυση που στοχεύει στο μέλλον. Απλά και ξεκάθαρα πράγματα που δικαιώνουν επιλογές και αναδεικνύουν συμπεριφορές.

Ο Κωνσταντίνος Συνοδινός στα 35 του χρόνια συνδυάζει δύο πράγματα: όχι μόνο έχει αθλητική εμπειρία και γνώση της αγοράς, αλλά και έχει εκτεθεί για την επιχειρηματική ιδέα του σε εξειδικευμένα ακροατήρια διαγωνισμών, έχει αξιολογηθεί παντοιοτρόπως και έχει καταφέρει να κερδίσει τα στοιχήματα που έχει βάλει και για τον εαυτό του και για την ομάδα του.
Και ας αρχίσουμε να μετράμε στοιχήματα, επιδόσεις και διακρίσεις. Πέραν του 2ου βραβείου που κέρδισε στον 6ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας που οργάνωσε η Εθνική Τράπεζα στο πλαίσιο του προγράμματος ενίσχυσης και στήριξης της νέας, καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας NBG Business Seeds, η ομάδα του Κωνσταντίνου και το Champions ID κατάφεραν να κερδίσουν και την 1η θέση στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Νεανικής Επιχειρηματικότητας / ideatree με διοργανωτή το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης – (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) που εποπτεύεται από το υπουργείο Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων.

Eπιπλέον αυτών, το Champions ID είναι επιλεγμένη startup, από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, να συμμετάσχει μαζί με άλλες 120 εταιρείες από όλο τον κόσμο και να διαγωνιστεί στο Global Entrepreneurship Summit του 2016 που θα λάβει χώρα αυτό τον μήνα στη Silicon Valley (Stanford University), ενώ είναι και φιναλίστ του προγράμματος επιτάχυνσης νέων επιχειρήσεων του MIT στην Ελλάδα (MIT Enterprise Forum).

Ας αφήσουμε όμως κατά μέρος τα χρηματικά βραβεία -που μέχρι στιγμής απέφεραν το ποσό των 19.000 ευρώ- και ας ασχοληθούμε με την ίδια την πλατφόρμα. Οπως λέει συχνά πυκνά ο Κωνσταντίνος, «το Champions ID αποτελεί την πρώτη παγκόσμια πλατφόρμα αξιολόγησης και ανάδειξης ταλέντου για όλα τα αθλήματα, προσφέροντας ευκαιρίες καριέρας μέσω Διαδικτύου σε αντίθεση με τα παραδοσιακά Μέσα, ενώ το ανταγωνιστικό πλεονέκτημά του είναι ο αλγόριθμος αξιολόγησης αθλητικού ταλέντου ο οποίος προσφέρει στον υποψήφιο ενδιαφερόμενο για έναν αθλητή μια πολύ γρήγορη αντίληψη της ικανότητας και της δυναμικής του μέσω ενός και μόνο συνολικού σκορ».

Στην ουσία, το Champions ID είναι από μόνο του ένα μέσο/εργαλείο κοινωνικής δικτύωσης που μπορεί να διαμορφώσει στην εξέλιξή του ένα ολόκληρο ψηφιακό σύμπαν για τους επαγγελματίες αθλητές και όλους όσοι ασχολούνται με δραστηριότητες γύρω από τον επαγγελματικό αθλητισμό σε παγκόσμια κλίματα. Οπως εξηγεί ο ίδιος ο εμπνευστής και δημιουργός του, «σκοπός μας είναι να εκδημοκρατικοποιήσουμε τον επαγγελματικό αθλητικό χώρο και να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο να κυνηγήσει τα αθλητικά του όνειρα επί ίσοις όροις». Στο πλαίσιο αυτό, «αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες και τα όνειρα εκατομμυρίων αθλητών και επαγγελματιών σε όλο τον κόσμο, η πλειοψηφία των οποίων δεν διαθέτει τη δυνατότητα να δείξει σε ευρύ κοινό τις ικανότητές της, δημιουργήσαμε το πρώτο παγκόσμιο “one stop shop” για ολόκληρο το αθλητικό οικοσύστημα.

Μέσω της πλατφόρμας championsid.com κάθε αθλητής και επαγγελματίας του χώρου μπορεί να συστηθεί σε ένα συνεχώς αυξανόμενο παγκόσμιο κοινό, έχοντας τη δυνατότητα να συγκριθεί, αξιολογηθεί και προβληθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη. Με τη δημιουργία του αθλητικού προφίλ του κάποιος μπορεί να συνδεθεί και να επικοινωνήσει με άλλους αθλητές, agents, scouters, χορηγούς, αθλητικά σωματεία και να αναζητήσει αθλητικές ευκαιρίες καριέρας. Την ίδια στιγμή δίνεται η δυνατότητα στους ανιχνευτές ταλέντου και σε ανθρώπους που αναζητούν αθλητές να γλιτώσουν χρόνο και χρήμα εντοπίζοντας εκείνους που πληρούν τα συγκεκριμένα κριτήρια που εκείνοι θέτουν».

Η πλατφόρμα Champions ID είναι live από τον Μάιο του 2015 και αριθμεί ήδη πάνω από 17.000 χρήστες, η πλειονότητα των οποίων βρίσκεται στις ΗΠΑ, ενώ ένα πολύ καλό πλασάρισμα έχει γίνει και στα social media – η πλατφόρμα αριθμεί πάνω από 50 χιλιάδες followers στο Instagram.

«Και τα επόμενα βήματα; Τι αναζητάτε, τι σχεδιάζετε;», ρώτησα τον Κωνσταντίνο. Η απάντησή του: «Προτεραιότητα είναι η χρηματοδότηση για να λανσάρουμε τις λειτουργίες του τελικού προϊόντος, η δημιουργία των υποδομών για την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης των χρηστών, καθώς και η πρόσβαση σε ανεπτυγμένες αγορές όπως οι ΗΠΑ».

f21

Ο ιδρυτής και η ομάδα οι champions id

Ο ιδρυτής της πλατφόρμας, Κωνσταντίνος Συνοδινός, είναι ένας πρώην πρωταθλητής καράτε με πολλές ελληνικές και διεθνείς διακρίσεις και απόφοιτος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά και του MBA Full Time του ίδιου πανεπιστημίου. Ο Κωνσταντίνος έχει 8ετή πείρα σε international brand management ρόλους στις εταιρείες P&G και Diageo. H ομάδα του Champions ID αποτελείται από 5 μέλη με μεγάλη εμπειρία στο marketing, στην τεχνολογία, στην επιχειρηματικότητα και φυσικά στον αθλητισμό, με προϋπηρεσία σε εταιρείες όπως οι P&G, Diageo, Samsung, Microsoft, Richemont.

f3