ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Ο γενναιόδωρος κύριος Ρίτσαρντ Μπράνσον

  • newsroom


Γιατί ο ιδρυτής της Virgin Airlines μοίρασε 945.000 δολάρια στους υπαλλήλους του

Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον είναι αρκούντως γνωστός για την εκκεντρικότητα του αλλά και για την πέραν πάσης αμφιβολίας απόλυτα επιτυχημένη επιχειρηματική του δραστηριότητα.

Ίδρυσε την Virgin Airlines το 1984, μόνο και μόνο γιατί η πτήση του από το Πουέρτο Ρίκο προς τις Παρθένους Νήσους ματαιώθηκε. Αντί να περιμένει για την επόμενη πτήση, έκανε κάτι «πιο απλό», όπως ο ίδιος αφηγείται: «Νοίκιασα ένα αεροπλάνο, δανείστηκα έναν μαυροπίνακα και ως αστείο έγραψα πάνω του «Virgin Airlines: Με 39 δολάρια σας πάει στις Παρθένους Νήσους. Πέρασα όλο το αεροδρόμιο κρατώντας αυτόν τον πίνακα και τελικώς «έκλεισα» την πρώτη μου πτήση».

Τρεις δεκαετίες μετά την ίδρυσή της η Virgin Airlines είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Βρετανίας, κατόρθωμα το οποίο «δεν ήταν καθόλου εύκολο», όπως παραδέχεται ο ιδρυτής της.

Η δυσκολότερη στιγμή της εταιρείας ήταν η κόντρα της με την British Airways, η οποία στη δεκαετία του ’90 φρόντισε να χρησιμοποιήσει -κατά τον Μπράνσον- «βρώμικα» κόλπα για να κερδίσει την ανταγωνίστριά της.

Ο Μπράνσον έσυρε την ΒΑ στα δικαστήρια και κατόρθωσε να κερδίσει ως αποζημίωση το ποσό των 945.000 δολαρίων, το μεγαλύτερο ποσό που έχει ποτέ κερδηθεί σε ανάλογη περίπτωση στη Βρετανία.

Τι αποφάσισε να κάνει αυτά τα χρήματα; Τα… μοίρασε στους υπαλλήλους της Virgin Airlines.

«Ήταν Χριστούγεννα», θυμάται ο Μπράνσον και «αυτά τα χρήματα που μοιράστηκαν έμειναν στην ιστορία της εταιρείας ως το μπόνους της ΒΑ. Άλλωστε ο βασικός παράγοντας που στήριξε την επιτυχία της Virgin είναι ότι πάντα όλοι εργαζόμαστε μαζί. Για να είσαι επιτυχημένος στις business αλλά και στη ζωή πρέπει να μάθεις να επικοινωνείς και να συνεργάζεσαι»…

Όπως δείχνει η επιτυχία του στις επιχειρήσεις, μάλλον, ξέρει καλύτερα από εμάς τους υπόλοιπους.

Απόρρητο Απόρρητο