Ο Jay-Z ονομάστηκε ο πρώτος δισεκατομμυριούχος ράπερ στον κόσμο από το Forbes.

Το περιοδικό ανέφερε ότι η αυτοκρατορία του 49χρονου «συντηρητικά» ανέρχεται συνολικά σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια, αφού αποτίμησε τις διάφορες επιχειρηματικές του δραστηριότητες καθώς και κάθε ακίνητη περιουσία και τη συλλογή έργων τέχνης που διαθέτει. Ο Jay-Z, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Shawn Carter, είναι ένα από τους λίγους δισεκατομμυριούχους τραγουδιστές και ο πρώτος καλλιτέχνης hip-hop που έχει μια τέτοια περιουσία.

Ορισμένες από τις πιο πολύτιμες ιδιοκτησίες του περιλαμβάνουν την σαμπάνια Armand de Brignac αξίας 310 εκατομμυρίων δολαρίων, ένα μερίδιο 100 εκατ. δολαρίων στο κονιάκ D’Ussé, η υπηρεσία streaming Tidal αξίας 100 εκατ. δολαρίων, 50 εκατομμύρια δολάρια σε ακίνητα και μια επένδυση ύψους 70 εκατομμυρίων δολαρίων στην Uber. Εκτιμάται επίσης ότι ο μουσικός κατάλογός του αξίζει περίπου 75 εκατομμύρια δολάρια χάρη στην προσεκτική διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων έκδοσης του.

«Τις περισσότερες φορές οι ράπερ καταλήγουν απένταροι ή πουθενά», είχε δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξή του το 2005, όταν η εκτιμώμενη περιουσία του ήταν στα 350 εκατομμύρια δολάρια. «Είναι ώρα κάποιος να πάει στο επόμενο επίπεδο».

Ο Jay-Z μεγάλωσε σε ένα ξενώνα για άστεγους στο Bed-Stuy του Μπρούκλιν και πουλούσε τα ναρκωτικά ως έφηβος πριν αρχίσει να ασχολείται με τη ραπ. Χωρίς ετικέτα, άρχισε να πωλεί CDs από το αυτοκίνητό του προτού κυκλοφορήσει το πρώτο του άλμπουμ, το Reasonable Doubt το 1996, το οποίο έχει πουλήσει περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια αντίτυπα από τότε. Το 2008, παντρεύτηκε την Beyoncé, της οποίας η περιουσία υπολογίζεται σε 355 εκατομμύρια δολάρια. Στο τελευταίο του άλμπουμ, το 4:44 το 2017, τραγουδούσε: «Δεν είμαι ένας άσχημος δισεκατομμυριούχος, είμαι χαριτωμένος».

Πρόσφατα, ο ράπερ έχει συμμετάσχει σε φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες, προσφέροντας νομική βοήθεια σε υποθέσεις που αφορούν μαύρους άντρες που υπέστησαν κακομεταχείριση από το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης.