Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Πρόκειται για την πολυεθνική που αμαύρωσε το όνομα της με την παράνομη δράση της στη χώρα μας. Που με τις μίζες δημιούργησε κλυδωνισμούς και που ενώ ήλθε σε έντιμο συμβιβασμό με το Δημόσιο το 2012, δεν τηρεί τις υποσχέσεις της. Αντί δηλαδή να επενδύσει στην Ελλάδα, αποεπενδύει. Αρχιτέκτονας αυτής της στρατηγικής δεν είναι άλλος από τον Έλληνα CEO της Siemens κ. Πάνο Ξυνή. Τον μάνατζερ που δεν ενδιαφέρεται για την πατρίδα του και που περνάει μέρος των δραστηριοτήτων στη χώρα μας στην Τουρκία (βλέπε λουκέτο Πίτσος) ή στην Ιταλία.

Το ερώτημα όμως είναι άλλο: τι κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα για όλα αυτά; Για την αθέτηση συμφωνηθέντων με το Κράτος μας; Τι θα γίνει με τις απανωτές, καραμπινάτες υπαναχωρήσεις της πολυεθνικής από όσα υπέγραψε; Και τελικά θα πληρώσει ποτέ η πολυεθνική των σκανδάλων και των μιζών;

Σαν να μην έφθαναν αυτά ο κ. Ξυνής φέρει κι άλλες ευθύνες όπως αυτές για τα αρνητικά αποτελέσματα του γκρουπ στην Ελλάδα. Αυτό το αποδεικνύουν τα απογοητευτικά της αποτελέσματα για το 2016. Συγκεκριμένα, για τη χρήση του 2016 (1/10/2015 – 30/9/2016) ο κύκλος εργασιών ανέρχεται σε 61,18 εκατ. ευρώ και σε σύγκριση με αυτόν της προηγουμένης χρήσεως (77, 92 εκατ.) παρουσιάζει μείωση κατά 21,5%.

Πρόκειται για καταβαράθρωση η οποία οφείλεται κυρίως κατά 12 εκατ. ευρώ στην απόσχιση του κλάδου ιατρικών μηχανημάτων και κατά 3,7 εκατ. ευρώ λόγω μειωμένων πωλήσεων του τμήματος βιομηχανίας ως συνέπεια της δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας αλλά κι εξαιτίας της σιωπηρής τάσης μεταφοράς δραστηριοτήτων της πολυεθνικής από τη χώρα μας στην Ιταλία. Να θυμίσουμε πως παρά τη διμερή συμφωνία για επενδύσεις – άρα και προσλήψεις – στην Ελλάδα ως αντιστάθμισμα των σκανδάλων και παράνομων χρηματοδοτήσεων η διοίκηση του Πάνου Ξυνή ακολουθεί άλλη στρατηγική.

Πρόσφατα λοιπόν ο Πάνος Ξυνής, του οποίου η θητεία στη διοίκηση της εταιρείας ανανεώθηκε πρόσφατα, αιφνιδίως αποφάσισε την καρατόμηση στελεχών της Siemens σε ένα κύμα που έχει προϋπάρξει κι αυξάνεται.

Κάπως έτσι, η χρήση του 2016 έκλεισε με ζημιές προ φόρων ύψους 1,03 εκατ. ευρώ με μείωση και του αριθμού εργαζόμενων ο οποίος από πάνω από 500 άτομα που ήταν στις αρχές του σκανδάλου πλέον ανέρχεται μόλις σε 175 άτομα.

Όμως η πτώση δεν σταματά εδώ καθώς οι εκτιμήσεις για το διάστημα 2016 – 2017 είναι επίσης καθοδικές με τον τζίρο να αναμένεται να ανέλθει σε 55,2 εκατ. ευρώ κι αυτά όταν ετοιμάζονται κι άλλες μετατοπίσεις δραστηριοτήτων από την Ελλάδα σε Ιταλία και Αυστρία.