Ο επικεφαλής της μονάδας FX & Rates της UBS εξηγεί αποκλειστικά στο «b.s.» γιατί οι ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα έχουν γίνει ανάρπαστα

του Δημήτρη Παφίλα

Πριν από επτά χρόνια περίπου ο κ. Θέμος Φιωτάκης ήταν στο γραφείο του στο Λονδίνο περικυκλωμένος από δεκάδες έγγραφα και στοιχεία, καθώς πραγματοποιούσε μακροοικονομικές αναλύσεις όταν η Ελλάδα παλινδρομούσε μεταξύ χρεοκοπίας και διάσωσης. Είχε ασχοληθεί με το ελληνικό χρέος και ήταν αυτός που με τις αναλύσεις του έδειξε σε επενδυτές τον δρόμο για την Ελλάδα όταν επικρατούσε ο φόβος. Σήμερα, οποτεδήποτε μιλά στα διεθνή πρακτορεία οι απανταχού επενδυτές προσέχουν την ακρίβεια των λόγων του.

Κ ατά κοινή ομολογία των συναδέλφων του, πρόκειται για έναν από τους πλέον καταρτισμένους επικεφαλής για τις αγορές FX και ομολόγων παγκοσμίως. Ο επικεφαλής της μονάδας FX & Rates και managing director της ελβετικής τράπεζας UBS μίλησε αποκλειστικά στο «business stories» εξηγώντας γιατί οι ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα έχουν γίνει ανάρπαστα.

Οπως δηλώνει, «για αρκετό καιρό, παραπάνω από έναν χρόνο, προτείναμε στους πελάτες μας την αγορά, κυρίως, ελληνικών ομολόγων. Ο λόγος για τον οποίο προχωρήσαμε σε αυτή τη σύσταση είναι ότι το δημοσιονομικό προφίλ της Ελλάδας είναι πολύ καλύτερο απ’ ό,τι θεωρούν οι αγορές και από τις χώρες που έχουν χαμηλότερο spread. Tαυτόχρονα, παρά τους αργούς ρυθμούς, η οικονομία ανακάμπτει και δείχνει ότι έχει συναντήσει το χαμηλό της σημείο. Επιπλέον, το σημαντικό είναι ότι τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα αυξάνει τα πλεονάσματα (όχι το χρέος), γι’ αυτό όταν τα πλεονάσματα αυξάνονται τότε τα ελληνικά ομόλογα θα αποδίδουν καλύτερα». Οι αναλυτές στα ομόλογα επισήμαιναν ότι το ελληνικό ομόλογο είχε φτάσει να έχει χαμηλότερη απόδοση από το αντίστοιχο αμερικανικό. Αυτό το παράδοξο, για πολλούς, γεγονός έχει δύο τρόπους να ιδωθεί. Είτε ότι το ένα ήταν χαμηλά, είτε το άλλο υψηλά. Εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι ήταν πολύ υψηλά στις ΗΠΑ και μειώθηκε η απόδοση μετά τη δήλωση της Fed για επικείμενη μείωση επιτοκίων. Βεβαίως, στις αγορές υπάρχουν διάφορα ρίσκα, όπως μιας παγκόσμιας ύφεσης, είτε λόγω της διένεξης ΗΠΑ – Κίνας είτε εξαιτίας άλλων λόγων (λ.χ. Fed). Αυτά τα ρίσκα οι επενδυτές χρειάζεται να τα έχουν στο μυαλό τους.

Oι δύο τρόποι για να παίξεις την Ελλάδα

Το ελληνικό στοίχημα μπορεί να λειτουργήσει με δύο τρόπους (πηγές) για τους ξένους επενδυτές: είτε με την αγορά μετοχών, είτε με την αγορά ομολόγων. Ηδη η αγορά έχει πραγματοποιήσει ένα σημαντικό ράλι, έτσι οι αποδόσεις δεν θα είναι τεράστιες. Ωστόσο, οι επόμενες εκδόσεις του Ελληνικού Δημοσίου πιθανότατα να δώσουν σημαντικές αποδόσεις (yields) στους επενδυτές, ανάλογα με αυτά που θα επιδείξει στους επενδυτές η νέα κυβέρνηση. Στην αγορά μετοχών η κατάσταση είναι πιο απλή.

Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές αποτελούν κατά κάποιον τρόπο μια οψιόν που θα αποδώσει, εφόσον προχωρήσουν στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και προχωρήσουν στη χρηματοδότηση της οικονομίας εμφανίζοντας κέρδη. Μια βασική παράμετρος για τις τράπεζες είναι οι πολιτικές μείωσης φόρων στα ακίνητα, οι οποίες θα αυξήσουν την περιουσία τους. Υπό αυτή την έννοια και αναλόγως των εξαγγελιών, οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές πιθανότατα να συνεχίσουν και με μετεκλογικό ράλι. Η αντίληψη που έχουν οι ξένοι επενδυτές για την Ελλάδα είναι ότι, αν ακολουθηθούν πολιτικές μείωσης δαπανών και φόρων, τότε με αυτό το μοντέλο θα σταθεροποιηθεί η ανάπτυξη σε υψηλότερα επίπεδα.