Μετά τον παγκόσμιο χαμό που βιώσαμε όλοι με την επανάσταση του bitcoin, τώρα έχουμε τη δυναμική εμφάνιση του αντίπαλου δέους στον κόσμο των ψηφιακών νομισμάτων: του etherium.

To εν λόγω κρυπτονόμισμα και η τεχνολογία blockchain που χρησιμοποιεί, τελευταία έχει κερδίσει μερίδιο δημοφιλίας και θεωρείται ως η εναλλακτική του bitcoin.

Το ethereum από τις αρχές του έτους έχει σημειώσει άνοδο 4.100%, μεταδίδει το CNBC,  ενώ την εβδομάδα που μας πέρασε, η τιμή του κατέρρευσε από τα 319 δολάρια σε μόλις 10 σεντς, μέσα σε δευτερόλεπτα, για να ανακάμψει πάντως αργότερα.

Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν για το etherium είναι πως ο δημιουργός του,  Vitalik Buterin, είναι μόλις 23 ετών.
 
Ο Buterin έγινε πραγματική διασημότητα στον κόσμο των ψηφιακών νομισμάτων. Εχει περισσότερους από 90.000 followers στο Twitter και ποστάρει τακτικά νέα και ειδήσεις από τη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων.

Το 2014 πήρε την αξιοζήλευτη υποτροφία του δισεκατομμυριούχου Peter Thiel και πέρυσι το όνομά του συμπεριλήφθηκε στη λίστα των 40 πλουσιότερων ατόμων κάτω των 40 ετών του Fortune.

Ποιος είναι όμως ο 23χρονος Buterin; Γεννήθηκε στη Μόσχα, αλλά στα 6 του χρόνια μετακόμισε με την οικογένειά του στον Καναδά. Από μικρό τον  θεωρούσαν ιδιοφυΐα στα μαθηματικά και μάλιστα ήταν τόσο καλός που μπήκε σε ένα ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα από την τρίτη δημοτικού.

buterin

Το ενδιαφέρον του για το bitcoin πρωτοεκδηλώθηκε όταν του μίλησε σχετικά  ο πατέρας του. Σύντομα, εξελίχθηκε σε ειδικό για αυτόν τον αναπτυσσόμενο κλάδο. Το 2011 εξέδωσε το ομώνυμο περιοδικό, Bitcoin Magazine.

Τον Μάιο του 2013, ο 19χρονος τότε προγραμματιστής ταξίδεψε στην Καλιφόρνια για να παρακολουθήσει ένα συνέδριο για τα κρυπτονομίσματα, από τους δίδυμους αδελφούς Winklevoss.

Σε εκείνο το συνέδριο παρουσιάστηκαν ιδέες όπως τα νέα ηλεκτρονικά πορτοφόλια, πλατφόρμες πληρωμής εμπορικών ειδών και τα ΑΤΜ των bitcoin. Ο Buterin έγινε μάρτυρας όλων αυτών ως εκπρόσωπος του  Bitcoin Magazine. Ηταν όμως και η πρώτη ευκαιρία του να ρίξει μια ματιά στον γοητευτικό κόσμο της οικονομίας των ψηφιακών νομισμάτων. Τότε ακριβώς, όπως εξομολογείται, αποφάσισε να πάρει το ρίσκο και βουτήξει και ο ίδιος σε αυτόν τον κόσμο.

Ο Buterin εγκατέλειψε το Πανεπιστήμιο του Waterloo και άρχισε να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, επισκεπτόμενος άτομα που δούλευαν επάνω στο project του  bitcoin.

Οταν επέστρεψε στο Τορόντο άρχισε να δουλεύει πάνω στο etherium, γράφοντας στο χαρτί όλα του τα ευρήματα και τα συμπεράσματα. Η ιδέα του τον αντάμειψε, καθώς τον Ιούνιο του 2014 κέρδισε την υποτροφία των 100.000 δολ. Peter Thiel Fellowship για τη δουλειά του.

Στη  συνέχεια ίδρυσε το Ethereum Foundation  ενω την ίδια χρονιά ανακοίνωσε την πώληση του  ethereum σε ένα blog pos. Στα μέσα του 2015 λανσαρίστηκε μια δοκιμαστική έκδοση της πλατφόρμας του  ethereum.

«Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα, ήταν πως όλο αυτό είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό. Όπως αποδείχτηκε, η κεντρική ιδέα του  Ethereum ήταν καλή και ισχυρή», είπε ο ίδιος μιλώντας στο  Backchannel. Μια μέρα, εκτιμούν πολλοί, το etherium μπορεί να γίνει ακόμα μεγαλύτερο από το bitcoin…