Την Παρασκευή 22 Απριλίου ο κ. Χάρης Καρώνης, ιδρυτής του ομίλου της Viva Wallet Holdings, θα κάνει ένα ακόμη βήμα στο πλαίσιο της 16χρονης επιχειρηματικής του πορείας. Μια σειρά συναντήσεων με τα γνωστότερα «fintech hubs» του Λονδίνου, όπως το «Level39», τα οποία στεγάζουν τις πιο καινοτόμες επιχειρήσεις από τον χρηματοπιστωτικό χώρο, είναι το πρώτο βήμα του διεθνούς βηματισμού της εταιρείας που επιδιώκει να τοποθετηθεί στην ελίτ της σύγχρονης λονδρέζικης επιχειρηματικότητας.

Μέσα σε ένα από αυτά τα επιχειρηματικά κέντρα πάνω στον Τάμεση, ανάμεσα στους υψηλότερους ουρανοξύστες του Λονδίνου, επιδιώκει να εγκαταστήσει τα γραφεία της η ελληνική εταιρεία ηλεκτρονικών συναλλαγών. Ολα δείχνουν ότι από το Λονδίνο θα ξεκινήσει το αφήγημα της εξωστρεφούς στρατηγικής της Viva Payments, που προβλέπεται να υλοποιηθεί από τον επόμενο Σεπτέμβριο. Στον σχεδιασμό ακολουθούν η Ρουμανία, η Κύπρος, η Πολωνία και η Ιταλία.

Η Viva Payments, θυγατρική του ομίλου Viva Wallet Holdings, είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία που διαθέτει άδεια ιδρύματος ηλεκτρονικού χρήματος στην Ελλάδα, αλλά και σε 31 χώρες του ευρωπαϊκού χώρου. Η διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων της Viva Payment αποτελεί μέρος ενός μεγάλου επενδυτικού σχεδίου, το οποίο ξεκίνησε η εταιρεία από το 2011. Τότε έλαβε την πρώτη στην Ελλάδα άδεια ιδρύματος πληρωμών, με σκοπό τις πληρωμές έναντι τρίτων. Η εταιρεία ανέπτυξε, όμως, το πλήρες φάσμα των υπηρεσιών της όταν απέκτησε, τον Νοέμβριο του 2014, και τη δεύτερη άδεια (ιδρύματος ηλεκτρονικού χρήματος) μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος.

Το deal με την οικογένεια Λάτση

Οι προοπτικές της εταιρείας στον τομέα των ψηφιακών πληρωμών προσέλκυσαν άλλωστε και το επενδυτικό ενδιαφέρον μελών της οικογένειας Λάτση, τα οποία πέρυσι τον Σεπτέμβριο απέκτησαν το 12,5%. Εχοντας ήδη συμφωνήσει από την αρχή του 2016, αύξησαν πρόσφατα το ποσοστό τους στο 20%, επισπεύδοντας σημαντικά μια επενδυτική κίνηση που είχαν δυνατότητα να υλοποιήσουν εντός της επόμενης τριετίας. Η αποτίμηση της εταιρείας, με τα δεδομένα του 2014 κατά τη στιγμή σύναψης της αρχικής συμφωνίας, υπολογίστηκε ότι ξεπερνούσε τα 40 εκατ. ευρώ και το 20% της εταιρείας αποκτήθηκε από μέλη της οικογένειας Λάτση μέσω μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 6 εκατ. ευρώ. Η επένδυση αποσκοπεί στην υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης της εταιρείας στο εξωτερικό.

Στην πραγματικότητα η Viva παρέχει υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει και ένας τραπεζικός οργανισμός με τρεις σημαντικές διαφορές: δεν δανείζει, δεν δέχεται καταθέσεις με επιτόκιο, αλλά ούτε και επενδυτικά προϊόντα. Επιτρέπει, όμως, στους χρήστες να διατηρούν χρήματα σε έναν ψηφιακό λογαριασμό πληρωμών (Viva Wallet) και να πληρώνουν είτε μέσω κάρτας, είτε μέσω κινητού τηλεφώνου. Η εταιρεία διαχειρίζεται ηλεκτρονικές συναλλαγές που κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016 αυξήθηκαν κατά 7,5 φορές συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρονιάς, ενώ το ψηφιακό πορτοφόλι Viva Wallet χρησιμοποιούν καθημερινά περισσότεροι από 160.000 χρήστες στην Ελλάδα.

Η εταιρεία υποστηρίζει ήδη 12.500 εμπόρους και επιχειρήσεις στις ηλεκτρονικές συναλλαγές τους, συνεχίζοντας παράλληλα (μέσω της Viva Services, της έτερης θυγατρικής του ομίλου) ένα από τα πιο πετυχημένα stories στον τομέα των ηλεκτρονικών συναλλαγών για την αγορά ηλεκτρονικών εισιτηρίων, καλύπτοντας τις ανάγκες του 80% της αγοράς.

Με το ηλεκτρονικό πορτοφόλι Viva Wallet ο χρήστης μπορεί να μεταφέρει χρήματα, να πληρώσει τις υποχρεώσεις του σε ΔΕΚΟ, να προμηθευτεί αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, να αγοράσει εισιτήρια για κινηματογράφο, θέατρο και συναυλίες, καθώς και για αγώνες ποδοσφαίρου και μπάσκετ, αλλά και να πληρώσει με τη Viva Wallet Card σε οποιοδήποτε κατάστημα στον κόσμο. Τα έσοδα της εταιρείας προέρχονται από τη διαχείριση των συναλλαγών. Αυτό που χρειάζεται κανείς είναι να ενεργοποιήσει στο κινητό του εντελώς δωρεάν την εφαρμογή Viva Wallet και, αν επιθυμεί, να αποκτήσει επιπλέον μια κάρτα Viva Wallet.

To ηλεκτρονικό πορτοφόλι ανατροφοδοτείται μέσα από φυσικά σημεία πληρωμών που σήμερα φτάνουν τα 3.500, στα οποία περιλαμβάνονται πολύ γνωστές αλυσίδες λιανικής, πρατήρια καυσίμων, περίπτερα, σούπερ μάρκετ κ.ά. Το 2015 ο όμιλος της Viva Wallet Holdings παρουσίασε κύκλο εργασιών 10,3 εκατ. ευρώ, με κέρδη προ φόρων και αποσβέσεων ύψους 850.000 ευρώ.

Από το Iντερνετ στις startups

Ανθρωπος της τεχνολογίας, πίσω από τον οποίο κρύβεται μία από τις πρώτες εταιρείες παροχής υπηρεσιών Iντερνετ (το Groovynet), ο κ. Καρώνης ανέπτυσσε εφαρμογές e-banking για τις τράπεζες μέχρι και το 2008, μέσω της εταιρείας που είχε δημιουργήσει. Αν και δεν κατάφερε να πάρει ποτέ το πτυχίο του ηλεκτρολόγου από τα ΤΕΙ, αφήνοντας, όπως παραδέχεται, ένα μεγάλο μαράζι στη μητέρα του, ο τομέας των ηλεκτρονικών πληρωμών αποδείχτηκε γι’ αυτόν πεδίο δόξης λαμπρό. «Οταν ξεκίνησε η κρίση το 2008 και οι τράπεζες έπαψαν να επενδύουν στην ανάπτυξη νέων προϊόντων, αξιοποίησα την ομάδα των ικανών developers που είχα μαζί μου, η οποία εκμεταλλευόμενη και το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο διεκδίκησε και έλαβε άδεια ιδρύματος πληρωμών», λέει.

Η εταιρεία θα πέσει με τα μούτρα στην ανάπτυξη των υπηρεσιών ηλεκτρονικών συναλλαγών, χρηματοδοτούμενη από ίδια κεφάλαια ύψους 1,2 εκατ. ετησίως που προέρχονταν από την «ιερή αγελάδα» των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών της θυγατρικής Viva Services, και τα οποία συστηματικά επανεπενδύονταν βάσει ενός καλά σχεδιασμένου, όπως αποδείχθηκε, πλάνου.

Στα 33 του χρόνια ο κ. Καρώνης είχε ήδη ένα επιτυχημένο story με τη Realize, που ίδρυσε το 2000 (σήμερα έχει μετονομαστεί σε Viva Wallet Holdings), αλλά προχώρησε στο επόμενο, που δεν ήταν άλλο από τις ηλεκτρονικές πληρωμές, οι οποίες τότε μόλις είχαν αρχίσει να απελευθερώνονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ο δρόμος ήταν και παραμένει ανηφορικός και η είσοδος στην αγορά των ηλεκτρονικών πληρωμών σηματοδότησε τη μετεξέλιξη του ομίλου σε ένα περιβάλλον με ισχυρούς παίκτες, που η κρίση και τα capital controls διαμορφώνουν άλλους κανόνες και αλλάζουν τους όρους του παιχνιδιού.

«Ο κόσμος να επιστρέψει τα λεφτά από τα σεντούκια»

Η διείσδυση της εταιρείας στον τομέα των ηλεκτρονικών πληρωμών δεν περνά απαρατήρητη, με τον κ. Καρώνη να παρομοιάζει συχνά τη Viva με τον λαγό. «Ξεκινά πάντα πρώτος αλλά δεν τερματίζει ποτέ», λέει υπονοώντας ότι οι πρωτοβουλίες της εταιρείας ακολουθούνται από τις τράπεζες, δημιουργώντας κάποιες φορές ισχυρό ανταγωνισμό, με αποτέλεσμα το παιχνίδι να γίνεται άνισο. «Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα μπορέσουμε να παίξουμε στο τραπεζικό σύστημα επί ίσοις όροις», αναφέρει ο ιδρυτής της Viva, o oποίος υποστηρίζει ότι το επόμενο μεγάλο βήμα είναι να πειστεί ο κόσμος να επιστρέψει τις καταθέσεις που κρατά στο εξωτερικό και στα σεντούκια. «Το πρόβλημα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι η έλλειψη μετρητών και τα αποθεματικά στα σεντούκια. Πρέπει να βρεθούν τρόποι αυτά τα χρήματα να επιστρέψουν στις ελληνικές τράπεζες και από τη στιγμή που είμαστε τμήμα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας, θα κάνουμε κι εμείς ό,τι μπορούμε προς αυτή την κατεύθυνση», αναφέρει.