Ακόμη και οι πιο φανατικοί λάτρεις του καφέ, κάποια στιγμή θα επιχειρήσουν να περιορίσουν την κατανάλωση όταν εμφανιστούν έντονα συμπτώματα, όπως νευρικότητα, δυσκολία στον ύπνο ή ταχυκαρδίες. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προτείνει μέγιστη ημερήσια πρόσληψη 400 mg καφεΐνης, ποσότητα που αντιστοιχεί σε περίπου 4–5 φλιτζάνια για έναν υγιή ενήλικο.

Οι ειδικοί επισημαίνουν όμως ότι, πέρα από το πόσο καφέ πίνουμε, εξίσου σημαντικό είναι και πότε τον καταναλώνουμε.

Ποια είναι η κατάλληλη ώρα για τον πρώτο καφέ

Το πιο ευεργετικό χρονικό παράθυρο για την πρώτη κούπα τοποθετείται ανάμεσα στις 9:30 και 11:00 το πρωί. Αυτό οφείλεται στη δράση της κορτιζόλης – της ορμόνης που σχετίζεται με το στρες – η οποία βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της αμέσως μετά το πρωινό ξύπνημα. Αν ο καφές καταναλωθεί πολύ νωρίς, τα επίπεδα κορτιζόλης αυξάνονται ακόμη περισσότερο, προκαλώντας εντονότερη νευρικότητα.

Η διατροφολόγος Amanda Maucere εξηγεί ότι, αν αφήσουμε να περάσει περίπου μία ώρα από το ξύπνημα, δίνουμε στην κορτιζόλη τον χρόνο να μειωθεί φυσιολογικά, αποφεύγοντας έτσι μια «διπλή δόση στρες» στο σώμα.

Πότε πρέπει να σταματάμε την καφεΐνη

Η καφεΐνη μπορεί να χρειαστεί έως και 10 ώρες για να απομακρυνθεί πλήρως από τον οργανισμό. Έτσι:

  • Ο FDA συνιστά διακοπή της καφεΐνης 6 ώρες πριν τον ύπνο.

  • Πιο αυστηρές συστάσεις, όπως της ειδικού ύπνου Δρ. Dierdre Conroy, μιλούν για 8 ώρες πριν την κατάκλιση.

Ακόμη και ένα φλιτζάνι απογευματινού τσαγιού – που περιέχει περίπου το ένα τέταρτο της καφεΐνης του καφέ – μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή αδενοσίνης και μελατονίνης, δυσκολεύοντας την έναρξη του ύπνου.

Γιατί η ώρα κατανάλωσης έχει τόσο μεγάλη σημασία

Μετα-ανάλυση του 2017 έδειξε ότι ο καφές που καταναλώνεται αργά το βράδυ διαταράσσει τον ύπνο αργών κυμάτων (SWS), δηλαδή τη βαθύτερη και πιο αποκαταστατική φάση της νύχτας, μειώνοντας παράλληλα και τον συνολικό χρόνο ύπνου. Η χρόνια έλλειψη ποιοτικού ύπνου συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως:

  • καρδιοπάθειες
  • υπέρταση
  • νεφροπάθειες
  • διαβήτη

Ο καφές δεν χρειάζεται να αποκλειστεί από τη ζωή μας· αυτό που χρειάζεται είναι σωστό timing. Με κατανάλωση μετά τις 9:30 το πρωί και αποφυγή λήψης κατά το απόγευμα ή το βράδυ, το σώμα απολαμβάνει την ενέργεια της καφεΐνης χωρίς τις ανεπιθύμητες επιπτώσεις.

Διαβάστε ακόμη

Κληρονομικό δίκαιo: Τι αλλάζει στις κληρονομιές και τις διαθήκες

CVC: Αποκτά τον έλεγχο της Low Carbon με επένδυση 1,3 δισ. δολαρίων

Το άλειμμα φουντουκιού που απειλεί τον θρόνο της Nutella

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα