Το 2017, ο Ντίντι Ταϊχούτου, μαζί με τη σύζυγό του και τα τρία τους παιδιά, πήραν την απόφαση να ρευστοποιήσουν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία. Στη συνέχεια, επένδυσαν στο bitcoin. Αυτή ήταν μια άκρως τολμηρή απόφαση ιδίως, την εποχή εκείνη όταν δηλαδή, το bitcoin διαπραγματευόταν μόλις στα 900 δολάρια.

Σήμερα, είναι το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο με αξία που ανέρχεται πέριξ των 40.000 δολ. αφού κορυφώθηκε στα 69.000 δολάρια τον περασμένο Νοέμβριο.

«Οικογένεια Bitcoin»

Η πενταμελής ολλανδική οικογένεια, η οποία είναι πλέον, γνωστή και ως «Οικογένεια Bitcoin» διαφυλάσσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας της σε μυστικά θησαυροφυλάκια τα οποία βρίσκονται σε τέσσερις διαφορετικές ηπείρους.

Τα τελευταία χρόνια έχει ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχοντας επισκεφθεί περισσότερες από 40 χώρες, η οικογένεια από την Ολλανδία έχει πλέον, εγκατασταθεί μόνιμα στην Πορτογαλία, τον απόλυτο φορολογικό παράδεισο κρυπτογράφησης στην Ευρώπη με φόρο… 0% για κρυπτονομίσματα.

«Δεν πληρώνετε φόρο υπεραξίας ή οτιδήποτε άλλο στην Πορτογαλία σε κρυπτονομίσματα» αποκαλύπτει ο 43χρονος Ταϊχούτου.

Ο μηδενικός φόρος για τα κρυπτονομίσματα

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου το εικονικό νόμισμα θεωρείται ιδιοκτησία και φορολογείται με παρόμοιο τρόπο όπως οι μετοχές ή την ακίνητη περιουσία, η Πορτογαλία θεωρεί τα κρυπτονομίσματα ως έναν ακόμη, τρόπο πληρωμής. Αυτή η διάκριση αλλάζει το παιχνίδι όσον αφορά στους φόρους.

«Τα κέρδη κεφαλαίου που προκύπτουν από συναλλαγές κρυπτογράφησης, όπως η εξαργύρωση και οι συναλλαγές από κρυπτογράφηση σε κρυπτογράφηση, δεν υπόκεινται σε φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων», εξήγησε ο Σεχάν Χαντρασεκέρα CPA και επικεφαλής φορολογικής στρατηγικής στην εταιρεία φορολογικού λογισμικού κρυπτογράφησης CoinTracker.io.

Αυτό πρακτικά, σημαίνει ότι παρόμοια με άλλα νομίσματα fiat, τα κέρδη από την αγορά ή την πώληση κρυπτονομισμάτων δεν φορολογούνται. Σημαίνει επίσης, ότι οι συναλλαγές ή οι πληρωμές κρυπτογράφησης, καθώς και η ανταλλαγή bitcoin με χρήματα fiat, δεν υπόκεινται σε φόρο προστιθέμενης αξίας ή ΦΠΑ.

«Αυτό κάνει την Πορτογαλία ένα πραγματικά ελκυστικό μέρος για τους επενδυτές κρυπτονομισμάτων», εξηγεί ο Χαντρασεκέρα σύμφωνα με το CNBC.

Εξαίρεση ωστόσο, αποτελούν οι εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στην Πορτογαλία και ασχολούνται με τον συγκεκριμένο κλάδο. Οι εν λόγω επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν ορισμένους φόρους.

Αντίθετα, ωστόσο, στις ΗΠΑ, οι επενδυτές πληρώνουν έως και 37% για βραχυπρόθεσμα κέρδη κεφαλαίου και έως και 20% για μακροπρόθεσμα κέρδη, κάτι που ισχύει για την κρυπτογράφηση καθώς και άλλα περιουσιακά στοιχεία που διατηρούνται για περισσότερο από ένα χρόνο.

Τα αδέλφια του Ντίντι ετοιμάζονται να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Πουλάνε τα σπίτια τους και σκοπεύουν να επενδύσουν τα χρήματά στο bitcoin. Η «οικογένεια Bitcoin» όμως, δεν είναι η μόνη που πήρε την απόφαση να εγκατασταθεί για πάντα στην Πορτογαλία. Η απογραφή πληθυσμού που έγινε εντός του 2021 στη συγκεκριμένη χώρα, δείχνει ότι ο αριθμός των αλλοδαπών κατοίκων στην Πορτογαλία αυξήθηκε κατά 40% την τελευταία δεκαετία.

Σημειώνεται μάλιστα, πως οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν το δικαίωμα μόνιμης διαμονής στη συγκεκριμένη χώρα.

Ένα ακόμη, παράδειγμα, επιχειρηματία ο οποίος πούλησε όλα του τα υπάρχοντα για να επενδύσει στα κρυπτονομίσματα είναι και ο Βουτ Ντελέι. Μέχρι το 2013, ο Ντελέι εργαζόταν ως διευθυντής διεθνών πωλήσεων σε μια εταιρεία στη Γάνδη του Βελγίου, όταν αποφάσισε να πουλήσει το σπίτι του και να επενδύσει στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Έπειτα από μερικούς μήνες, αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα, στην Πορτογαλία.

«Ανά πάσα στιγμή, έχω – το πολύ – 10.000 ευρώ στον τραπεζικό μου λογαριασμό», είπε ο Ντελέι. «Όλα τα υπόλοιπα είναι πάντα στην κρυπτογράφηση» καταλήγει.

Διαβάστε ακόμα:

Ουκρανική «καταιγίδα» σαρώνει τις τιμές του φυσικού αερίου – Aνησυχία για τα φορτία LNG στη Ρεβυθούσα  

Big Tech: «Λουκέτο» στην πρόσβαση των προπαγανδιστικών RT και Sputnik

Ρωσία: Προμήθεια 30% στις αγορές ξένου συναλλάγματος από ιδιώτες επέβαλε η κεντρική τράπεζα