Το 1951, ο 14χρονος James Harrison από την Αυστραλία ξύπνησε από μια μεγάλη χειρουργική επέμβαση στο στήθος. Οι γιατροί αφαίρεσαν έναν από τους πνεύμονές του και τον κράτησαν νοσηλευόμενο για τρεις μήνες.

Κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου, ο Harrison έμαθε ότι ζούσε σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας μιας τεράστιας ποσότητας αίματος που του είχε μεταγγιστεί. Τότε, ορκίστηκε ότι θα γίνει ο ίδιος δωρητής.

Ένας παλιός αυστραλιανός νόμος απαιτούσε οι αιμοδότες να είναι τουλάχιστον 18 ετών, έτσι το αγόρι έπρεπε να περιμένει άλλα 4 χρόνια. Ο Harrison τήρησε την υπόσχεσή και έγινε αιμοδότης του Ερυθρού Σταυρού για 60 χρόνια. Μάλιστα, ο οργανισμός εκτιμά ότι έσωσε εκατομμύρια ζωές.

Αφού έγινε δωρητής, οι γιατροί του είπαν ότι το αίμα του θα μπορούσε να λύσει ένα θανατηφόρο πρόβλημα. “Στην Αυστραλία, μέχρι το 1967, υπήρχαν κυριολεκτικά χιλιάδες μωρά που πέθαιναν κάθε χρόνο, οι γιατροί δεν ήξεραν γιατί”, δήλωσε στο CNN ο Falkenmire από την υπηρεσία αίματος του Ερυθρού Σταυρού. « Οι γυναίκες είχαν πολλές αποβολές και πολλά βρέφη γεννήθηκαν με εγκεφαλική βλάβη». Γνωρίζουμε τώρα ότι η αιτία αυτών των τρομερών πραγμάτων ήταν η ασθένεια Rhesus, μια κατάσταση όπου το αίμα μιας εγκύου αρχίζει να επιτίθεται στα αιμοσφαίρια του εμβρύου του.

Η νόσος Rhesus εμφανίζεται όταν μια έγκυος γυναίκα έχει αρνητικό ρέζους αίμα (RhD αρνητικό) και το μωρό στη μήτρα της έχει θετικό rhesus αίμα (RhD θετικό), που κληρονόμησε από τον πατέρα. Οι γιατροί ανακάλυψαν ότι ο Harrison έχει ένα σπάνιο αντίσωμα στο αίμα του και στη δεκαετία του 1960 συνεργάστηκαν εκτενώς, χρησιμοποιώντας το για να αναπτύξει μια ένεση που ονομάζεται Anti-D. Το Anti-D εμποδίζει τις μητέρες με αρνητικό αίμα από rhesus να αναπτύσσουν αντισώματα RhD κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Οι γιατροί δεν γνωρίζουν  γιατί ο Harrison έχει αυτόν τον σπάνιο τύπο αίματος. Η καλύτερη εικασία τους δείχνει ότι μπορεί να έχει κάποια σχέση με τις μεταγγίσεις που έλαβε όταν ήταν 14. Η υπηρεσία αίματος λέει επίσης ότι δεν υπάρχουν πάνω από 50 άτομα στην Αυστραλία που είναι γνωστό ότι έχουν τα αντισώματα. Κάθε παρτίδα Anti-D που έχει γίνει ποτέ στην Αυστραλία έχει προέλθει από το αίμα του James “, δήλωσε ο Falkenmire . “Και περισσότερο από το 17% των γυναικών στην Αυστραλία βρίσκονται σε κίνδυνο, οπότε ο James βοήθησε να σώσουμε πολλές ζωές”. Περίπου 2,4 εκατομμύρια, για να είμαι ακριβής”.

Γνωστός ως “ο άνθρωπος με το χρυσό βραχίονα”, ο James Harrison έχει κάνει 1.173 δωρεές πλάσματος αίματος  1.163 από το δεξί του χέρι και 10 από το αριστερό του. “Είναι κάτι που μπορώ να κάνω. Είναι ένα από τα ταλέντα μου, ίσως το μόνο μου ταλέντο, ότι μπορώ να είμαι δωρητής αίματος”.

Αποτέλεσμα εικόνας για "Ο άνθρωπος με το χρυσό βραχίονα", James Harrison