Τα φετινά Ig Nobel Awards βράβευσαν για ακόμη μια φορά τις πιο… εκκεντρικές επιστημονικές έρευνες που κάνουν τον κόσμο πρώτα να γελάσει και μετά να σκεφτεί.

Μεταξύ των νικητών βρίσκεται μια μελέτη που απέδειξε ότι η κατανάλωση αλκοόλ βελτιώνει την προφορά σε ξένες γλώσσες – με το «Dutch courage» να αποδεικνύεται επιστημονικά χρήσιμο.

Ακολουθούν οι πιο περίεργες και αστείες έρευνες που βραβεύτηκαν

Ρυθμός ανάπτυξης νυχιών

Ο αείμνηστος Δρ. Γουίλιαμ Μπιν, που πέθανε το 1989, τιμήθηκε με το βραβείο Λογοτεχνίας για την «επίμονη καταγραφή και ανάλυση του ρυθμού ανάπτυξης ενός από τα νύχια του για μια περίοδο 35 ετών».

Η έρευνά του, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Archives of Internal Medicine το 1980, αποκάλυψε μια «επιβράδυνση της ανάπτυξης με την αύξηση της ηλικίας».

«Η μέση ημερήσια ανάπτυξη του αριστερού αντίχειρα, για παράδειγμα, κυμαινόταν από 0,123 χιλιοστά την ημέρα κατά το πρώτο μέρος της μελέτης, όταν ήμουν 32 ετών, έως 0,095 χιλιοστά την ημέρα στην ηλικία των 67», έγραψε.

Ευφυΐα και ναρκισσιστές

Οι Μάρτσιν Ζαζένκοφσκι και Ζιλ Ζινιάκ τιμήθηκαν με βραβείο «για τη διερεύνηση του τι συμβαίνει όταν λες σε ναρκισσιστές — ή σε οποιονδήποτε άλλο — ότι είναι ευφυείς».

Η μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε το 2021, αποκάλυψε ότι το να λες σε κάποιον πως είναι έξυπνος συνδέεται με μια υπερβολική αίσθηση ότι είναι ξεχωριστός.

Τα ευρήματα ίσως εξηγούν εν μέρει πώς αναπτύσσεται ο ναρκισσισμός στα παιδιά — ιδιαίτερα όταν έχουν γονείς που συνεχώς τους λένε πόσο έξυπνα είναι.

Οι σαύρες προτιμούν την πίτσα

Βραβείο απονεμήθηκε στους Ντανιέλε Ντέντι, Γκαμπριέλ Χ. Σενιάγκμπετο, Ρότζερ Μικ και Λούκα Λουιζέλι για τη μελέτη «του βαθμού στον οποίο ένα συγκεκριμένο είδος σαύρας επιλέγει να τρώει συγκεκριμένα είδη πίτσας».

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε παραθαλάσσιο θέρετρο στο Τόγκο, Δυτική Αφρική.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ξεκάθαρη προτίμηση για έναν συγκεκριμένο τύπο πίτσας — αυτή με τα τέσσερα τυριά — σε όλα τα άτομα που παρακολουθήθηκαν, δείχνοντας ότι «ενδέχεται να υπάρχουν χημικά ερεθίσματα που τα προσελκύουν».

Θηλάζουσες μητέρες και σκόρδο

Οι Τζούλι Μεννέλα και Γκάρι Μπόουκαμπ τιμήθηκαν «για τη μελέτη του τι βιώνει ένα βρέφος όταν η θηλάζουσα μητέρα τρώει σκόρδο».

Η μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε πριν από 34 χρόνια, αποκάλυψε ότι όταν μια μητέρα που θηλάζει τρώει σκόρδο, η ένταση της οσμής του γάλακτός της αυξανόταν δύο ώρες αργότερα.

Τα μωρά προσκολλούνταν στο στήθος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και κατανάλωναν περισσότερο γάλα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου — δείχνοντας ότι απολάμβαναν περισσότερο το γάλα όταν είχε γεύση σκόρδου.

Αγελάδες ριγέ

Το βραβείο δόθηκε σε Ιάπωνες ερευνητές που πραγματοποίησαν πειράματα «για να μάθουν εάν οι αγελάδες που βάφονται με ρίγες που μοιάζουν με της ζέβρες μπορούν να αποφύγουν τα τσιμπήματα από μύγες».

Ανακάλυψαν ότι ο αριθμός των τσιμπημάτων από μύγες σε αγελάδες βαμμένες με μαύρες και άσπρες ρίγες ήταν σημαντικά χαμηλότερος σε σχέση με τις μη βαμμένες.

Συμπέραναν ότι η βαφή λωρίδων σε βοοειδή θα μπορούσε να αποτρέψει τις επιθέσεις από μύγες και να προσφέρει μια μέθοδο προστασίας χωρίς τη χρήση εντομοκτόνων.

Η δίαιτα Teflon

Βραβείο απονεμήθηκε στους Ροτέμ Ναφταλόβιτς, Ντάνιελ Ναφταλόβιτς και Φρανκ Γκρίνγουεϊ για πειράματα που «εξέτασαν εάν η κατανάλωση Πολυτετραφθοροαιθυλενίου [μια μορφή πλαστικού γνωστή και ως Teflon] είναι ένας καλός τρόπος να αυξηθεί ο όγκος του φαγητού και έτσι να επέλθει κορεσμός χωρίς αύξηση των θερμίδων».

Η μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε το 2017, υποστήριξε ότι το PTFE είναι «η ιδανική ουσία» για να κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν πιο χορτάτοι χωρίς επιπλέον θερμίδες.

Οι συγγραφείς πρότειναν ότι «η αύξηση του όγκου του φαγητού με ανάμειξη με σκόνη PTFE σε αναλογία τρία προς ένα θα… μειώσει την κατανάλωση θερμίδων στους ανθρώπους».

Επίδραση από δύσοσμα παπούτσια

Οι Βικάς Κουμάρ και Σάρθακ Μιτάλ τιμήθηκαν για την ανάλυση, από την οπτική της μηχανικής σχεδίασης, «του πώς τα δύσοσμα παπούτσια επηρεάζουν την εμπειρία χρήσης μιας παπουτσοθήκης».

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Σιβ Ναντάρ στην Ινδία τόνισαν ότι πολλοί άνθρωποι δεν πλένουν συχνά τα παπούτσια τους, δημιουργώντας έτσι ένα «έδαφος ανάπτυξης δύσοσμων βακτηρίων».

Πρότειναν επανασχεδιασμό της παραδοσιακής παπουτσοθήκης, με χρήση υπεριωδών ακτίνων (UV) για την εξόντωση των βακτηρίων που προκαλούν τη δυσοσμία.

Φυσική της σάλτσας ζυμαρικών

Σε Ιταλούς ερευνητές απονεμήθηκε βραβείο «για τις ανακαλύψεις σχετικά με τη φυσική της σάλτσας ζυμαρικών, ειδικά τη μετάβαση φάσεων που μπορεί να οδηγήσει σε σβώλους — αιτία δυσάρεστης γεύσης».

Νωρίτερα φέτος, η ομάδα πραγματοποίησε πειράματα για να βρει την απόλυτη συνταγή για το Cacio e pepe — ένα απλό πιάτο με ζυμαρικά, τυρί Pecorino Romano και μαύρο πιπέρι.

Στο περιοδικό Physics of Fluids σημείωσαν: «Μια αληθινή Ιταλίδα γιαγιά ή ένας έμπειρος σπιτικός μάγειρας από τη Ρώμη δεν θα χρειαζόταν ποτέ επιστημονική συνταγή για το Cacio e pepe, βασιζόμενος στη διαίσθηση και στα χρόνια εμπειρίας. Για όλους τους άλλους, αυτός ο οδηγός προσφέρει έναν πρακτικό τρόπο να μάθουν το πιάτο».

Ικανότητα πτήσης μεθυσμένων νυχτερίδων

Βραβείο απονεμήθηκε στους Φρανσίσκο Σάντσες, Μαριάνα Μέλκον, Κάρμι Κορίν και Μπέρι Πίνσοου για τη μελέτη του κατά πόσο η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει την ικανότητα των νυχτερίδων να πετούν και να προσανατολίζονται με ηχοεντοπισμό.

Η ανάλυση έδειξε ότι, όπως οι άνθρωποι όταν οδηγούν, έτσι και οι νυχτερίδες που κατανάλωσαν φρούτα πλούσια σε αιθανόλη πετούσαν πιο αργά και με μειωμένες ικανότητες ηχοεντοπισμού.

Τελετή και βραβεία

Μια παράδοση της τελετής Ig Nobel, που πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, είναι ότι το κοινό φτιάχνει και ρίχνει χάρτινα αεροπλανάκια στους νικητές.

Ο τελετάρχης Μαρκ Άμπραχαμς έκλεισε την εκδήλωση με το παραδοσιακό: «Αν δεν κερδίσατε ένα βραβείο Ig Nobel απόψε — και ιδιαίτερα αν κερδίσατε — καλή τύχη την επόμενη χρονιά».

Τι είναι τα βραβεία Ig Nobel;

Τα βραβεία Ig Nobel είναι σατιρικά βραβεία που διοργανώνονται από το χιουμοριστικό επιστημονικό περιοδικό Annals of Improbable Research.

Απονεμήθηκαν για πρώτη φορά το 1991 για να τιμήσουν δέκα ασυνήθιστα ή φαινομενικά ασήμαντα επιτεύγματα στην επιστημονική έρευνα.

Στόχος τους είναι «να τιμούν επιτεύγματα που πρώτα κάνουν τον κόσμο να γελάσει και στη συνέχεια να σκεφτεί».

Οι νικητές βραβεύονται σε δέκα κατηγορίες, οι οποίες μπορεί να αλλάζουν κάθε χρόνο.

Το όνομα «Ig Nobel» είναι λογοπαίγνιο με το βραβείο Νόμπελ, το οποίο παρωδεί, και με τη λέξη ignoble (ταπεινό, ευτελές).

Η απονομή των βραβείων γίνεται από βραβευμένους με Νόμπελ σε τελετή στο Sanders Theater του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Για τρία χρόνια η τελετή πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Διαβάστε ακόμη

Συντάξεις: Ποιοι θα δουν αυξήσεις το 2026 και ποιοι θα περιμένουν το 2027

Αυστρία: Αλλαγή στάσης από το «γεράκι» της ΕΕ – Βάζει στο τραπέζι τη συζήτηση για ευρωομόλογο

Αλέξανδρος Μπένος: Γιατί ανέβασε guidance η Cenergy – «On track» η επένδυση στις ΗΠΑ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα