Όλοι έχουμε δικαίωμα στο λάθος άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος.

Ωστόσο, μερικές φορές κάποιοι συνδυασμοί λαθών μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες και κυρίως οικονομικές!

Η ιστορία μάλιστα έχει αποδείξει περίτρανα ότι κάποια λάθη πληρώθηκαν με τεράστιο τίμημα, που πολλές φορές έφθασε τα εκατομμύρια ή ακόμα και τα δισεκατομμύρια δολάρια.

Δείτε κάποια από τα πιο ακριβά (στην κυριολεξία) λάθη στην ιστορία.

Πικρό ξεπούλημα για τον Ronald Wayne

O ρόλος του Ronald Wayne στην ίδρυση της Apple υπήρξε κομβικός, μαζί με αυτούς βεβαίως των Steve Jobs και Steve Wozniak. Φοβούμενος, ωστόσο το μέλλον, και υπό το βάρος αρνητικών περασμένων εμπειριών, ο, Wayne πούλησε το μερίδιό του στην Apple 11 ημέρες μετά τη σύσταση της εταιρείας, μόλις 800 δολάρια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο Wayne θα είχε σήμερα, αν είχε κρατήσει τις μετοχές του, μια περιουσία που θα ξεπερνούσε σε αξία τα 40 δισ. δολάρια.

Ο κακός χρηματιστής Nick Leeson

Σπανίως ένα άτομο είναι ικανό να προκαλέσει την πτώση ενός ολόκληρου οικονομικού θεσμού. Ο “κακός χρηματιστής” Nick Leeson, ωστόσο, κατόρθωσε να “βουλιάξει”, στα μέσα της δεκαετίας του ’90, την παλαιότερη επενδυτική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου, την Barings Bank. Οι μη εξουσιοδοτημένες κερδοσκοπικές συναλλαγές του έφεραν στην αρχή επιτυχία, αλλά στο τέλος οι ζημίες ανήλθαν σε πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια. Το έσκασε στη Σιγκαπούρη, όπου συνελήφθη και καταδικάστηκε σε εξαετή φυλάκιση.

Ο λάθος υπολογισμός του Toshihide Iguchi

Tο τραπεζικό στέλεχος της Ιαπωνίας Toshihide Iguchi μετέτρεψε χρέος ύψους 70.000 δολαρίων σε ζημία 1,1 δισ. για την τράπεζα Daiwa Bank όταν απέτυχε να ανακτήσει στοίχημα που είχε παιχτεί με αμερικανικά κυβερνητικά ομόλογα το 1983. Παρά το γεγονός ότι ο Iguchi κατόρθωσε να ξεφύγει από τις αρχές επί μία δεκαετία, άνδρες του FBI κατάφεραν να τον συλλάβουν μετά από 12 χρόνια.

Μαθηματικό λάθος τερματίζει έρευνα της NASA στον Άρη ύψους 125 εκατ. δολαρίων

Η NASA ξόδεψε γύρω στα 125 εκατομμύρια δολάρια για τον Mars Climate Orbiter ο οποίος, όπως προδίδει και το όνομά του είχε σχεδιαστεί αρχικώς για τη μελέτη του κλίματος στον Άρη. Ωστόσο, ένα μικρό μαθηματικό λάθος αποδείχθηκε μοιραίο με αποτέλεσμα η NASA να χάσει την επαφή με το δορυφόρο, ο οποίος τελικώς καταστράφηκε γύρω από τον πλανήτη το 1999.

Ο τσάρος Αλέξανδρος Β’ πουλάει την Αλάσκα μόλις 7,2 δισ. δολάρια

Κατά τα τέλη του 19ου αιώνα, ο Τσάρος Αλέξανδρος ο Β’ θεώρησε πως η Αλάσκα δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένα κομμάτι γης καλυμμένο με πολύ πάγο. Φοβούμενος μία βίαιη προσάρτιση της Αλάσκας από τις ΗΠΑ, ο Τσάρος αποφάσισε να πουλήσει την απέραντη έκταση στις ΗΠΑ για μόλις 7,2 εκατ. δολάρια τον Μάρτιο του 1867. Καθώς οι τιμές του ρουβλιού και του δολαρίου εκείνη την εποχή ήταν σχεδόν οι ίδιες, η Ρωσία κέρδισε λίγα σε μετρητά, χάνοντας παράλληλα φυσικές πηγές αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τζακπότ 181 εκατ. δολ. που δεν το ζήτησε κανείς

Ζευγάρι από τη Βρετανία έχασε, το 2010, περιουσία ύψους 181 εκατ. δολαρίων. Το λαχείο της γυναίκας από την κλήρωση του Euro Millions κέρδισε το τζάκποτ. Ο σύζυγός της ωστόσο είχε προλάβει να το πετάξει στα…σκουπίδια, με αποτέλεσμα να μην μπορεί το ζευγάρι να διεκδικήσει τα χρήματα.

Λάθος στην υποδομή προκαλεί πυρηνική καταστροφή 358 δισ. δολαρίων

Μια τραγωδία η οποία εξακολουθεί να προκαλεί ρίγη σε όλον τον κόσμο, η καταστροφή στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ προκλήθηκε από βλάβη σε τέσσερις αντιδραστήρες οι οποίοι τέθηκαν εκτός ελέγχου κατά τη διάρκεια δοκιμής. Η τραγωδία του 1986 κόστισε το αστρονομικό ποσό των 358 δισ. δολαρίων για τον καθαρισμό αλλά και για τα χαμένα χωράφια. Η ζημία με τον σημερινό δείκτη πληθωρισμού φθάνει τα 720 δισ. δολάρια.