Όταν οι χορευτές μπαλέτου έβαλαν κοστούμια σχεδιασμένα από τη Burberry για μια παράσταση, αποτέλεσαν εφαλτήριο για το σχέδιο του Lloyd Dorfman να διασώσει τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου από την οικονομική κατάρρευση. Η ιδέα ήταν απλή: να πείσει τις μάρκες ειδών πολυτελείας να πληρώσουν για μια συνεργασία με το παλάτι του Covent Garden, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Επόμενο στη λίστα του είναι να βάλει τους σχεδιαστές κοστουμιών στο TikTok ή τον Καρυοθραύστη στο Netflix. «Πρέπει να γίνουμε πιο εμπορικοί σε ό,τι κάνουμε», λέει ο Dorfman, ο επιχειρηματίας που ανέλαβε καθήκοντα προέδρου τον περασμένο Ιούλιο.

Ο Dorfman, ο οποίος έκανε την περιουσία ιδρύοντας την επιχείρηση ανταλλαγής συναλλάγματος Travelex, θέλει να προχωρήσει ακόμη παραπέρα. Οραματίζεται ένα μέλλον όπου η ίδια η πρόσοψη του κτιρίου του 19ου αιώνα θα μπορούσε να βοηθήσει να γεμίσουν τα ταμεία. «Τα Harrods έχουν σκαλωσιές στην πρόσοψη του κτιρίου τους και κάθε μήνα διαφημίσουν μια διαφορετική μάρκα», λέει, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης. Το Royal Ballet ή η Όπερα θα μπορούσαν επίσης να χρηματοδοτηθούν από μάρκες όπως η Tiffany & Co ή η Rolex, εφόσον ενδιαφέρονται.

Οι νέες πηγές εσόδων είναι κρίσιμες για την επιβίωση της Βασιλικής Όπερας, η οποία έχει απομείνει με ετήσιο έλλειμμα 15 εκατομμυρίων λιρών (18 εκατομμυρίων δολαρίων) μετά τις περικοπές χρηματοδότησης και την αύξηση του κόστους. Πρέπει επίσης να δαπανήσει 200 εκατομμύρια λίρες για το ιστορικό κτίριο κατά την επόμενη δεκαετία. Η όπερα δεν είναι η μόνη. Τα πολιτιστικά ιδρύματα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο υποφέρουν από την απότομη μείωση της δημόσιας χρηματοδότησης που ανακοινώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο και δίνουν μάχη για την επιβίωσή τους.

«Καλώς ή κακώς, αυτό έπεσε στη δική μας βάρδια για να το λύσουμε», λέει ο Dorfman, καθισμένος σε μια κόκκινη βελούδινη καρέκλα στο χρυσοποίκιλτο Crush Room της Βασιλικής Όπερας. «Το να μην κάνουμε τίποτα δεν αποτελεί επιλογή».

Το να μεταφέρετε εμπορικά σήματα πάνω από το κτίριο ή να μετατρέψετε τους χορευτές του μπαλέτου του σε αστέρες του TikTok μπορεί να μην είναι καθολικά δημοφιλές. Αλλά ο 71χρονος Dorfman είναι προκλητικός: «Εκτός αν εσείς, κύριε και κυρία σκληροπυρηνικέ/ή ‘Δεν θέλω να αλλάξω τίποτα΄, θέλετε να μας δίνετε άλλα 10 εκατομμύρια λίρες κάθε χρόνο, τι προτείνετε να κάνουμε;».

Για τον Dorfman, η επίλυση του οικονομικού γρίφου είναι προσωπική υπόθεση. Κατά την περιήγησή του στους τεράστιους διαδρόμους σταματά έξω από το μεγάλο μπαρ στον πρώτο όροφο. “Δεν είναι σύμπτωση”, λέει, για το όνομα: The Dorfman Conservatory.

Η ανακαίνιση

Η ανακαίνιση του χώρου το 2018 πιθανότατα κόστισε στον Dorfman αρκετά εκατομμύρια λίρες (αρνείται να διευκρινίσει πόσα), αλλά είναι το είδος της δωρεάς που χρειάζεται η όπερα για να επιβιώσει από την επικείμενη οικονομική κρίση. Δεν είναι μόνη της στον αγώνα.

Η Αγγλική Εθνική Όπερα, μια άλλη εταιρεία όπερας που εδρεύει στο Λονδίνο και εδρεύει στο Coliseum του Λονδίνου, περικόπτει 19 θέσεις εργασίας στην ορχήστρα και θέτει τους υπόλοιπους μουσικούς σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης, λόγω των περικοπών στη χρηματοδότηση. Η ENO ενημερώθηκε ότι θα δικαιούται δημόσιες επιχορηγήσεις μελλοντικά μόνο αν μετακομίσει από το Λονδίνο, στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την εκτροπή πόρων σε άλλα μέρη της χώρας.

Η χρηματοδότηση της Βασιλικής Όπερας από το Συμβούλιο Τεχνών μειώθηκε κατά 9%, που αντιστοιχεί σε 2,2 εκατομμύρια λίρες. Ο Dorfman είναι έξαλλος. “Δεν πρόκειται να πετύχεις αναβάθμιση με το να αποβλακώσεις το Λονδίνο”, λέει.

Τα εισιτήρια

Ο Dorfman ανέλαβε τη θέση του προέδρου από τον τραπεζίτη Simon Robey τον Ιούλιο του περασμένου έτους. Εκείνη την εποχή, το κτίριο… ανέκαμπτε μετά την πανδημία που άφησε τις αίθουσές του άδειες για μήνες. Μήνες αργότερα, μια απεργία στις σιδηροδρομικές μεταφορές κατά τα περασμένα Χριστούγεννα ανάγκασε τη Βασιλική Όπερα να ακυρώσει μια παράσταση του Καρυοθραύστη με κόστος 200.000 λίρες.

«Πρόκειται για μια επιχείρηση που στηρίζεται στην πώληση του 95% των 2.200 θέσεων μόνο για να βγάλει τα έξοδά της. Όταν δεν μπορείς να πουλήσεις ούτε μία θέση, δεν είναι καλή μέρα», λέει. Η όπερα αναγκάστηκε να δανειστεί χρήματα από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και να μειώσει τα έξοδα.

Διαβάστε ακόμη

Έρευνα Bloomberg: Τα επιτόκια της ΕΚΤ πιάνουν «ταβάνι» και… μένουν εκεί μετά το σήμα Πάουελ (γραφήματα)

Χατζηδάκης: Η αξιοποίηση των λιμανιών φέρνει έσοδα, ανάπτυξη, θέσεις εργασίας

Κομισιόν: Μοίρασε πρόστιμα 13,4 εκατ. ευρώ σε έξι φαρμακευτικές εταιρείες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ