Εχουν περάσει σχεδόν δέκα χρόνια από την εποχή που ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και οι σύμβουλοί του ανακοίνωσαν πως διαπραγματεύονται την πώληση του λιμανιού του Αστακού στον τότε εμίρη του Κατάρ και πως προωθούν την κατασκευή μονάδας παραγωγής ενέργειας με φύκια! Αποδείχθηκε πως πράγματι πωλούσαν φύκια για μεταξωτές κορδέλες στον εμίρη Αλ Θάνι.

Μια πρόσφατη, προεκλογική, κοινή υπουργική απόφαση, που εκκρεμούσε από το 2014, προσφέρει ελπίδες στις τράπεζες που ελέγχουν το λιμάνι του Αστακού. Οι Alpha και Πειραιώς προσπαθούν την τελευταία διετία να μεταβιβάσουν την έκταση και τις εταιρείες διαχείρισης του λιμανιού, χωρίς αποτέλεσμα, αν και κατά καιρούς κυκλοφορούν φήμες περί αμερικανών επενδυτών και Ελλήνων εργολάβων. Η ναυτιλιακή ζώνη και η βιομηχανική περιοχή στο Πλατυγιάλι Αιτωλοακαρνανίας ελέγχεται, μέσα από τέσσερες θυγατρικές, από την ΑΠΕ Επενδυτικής Περιουσίας. Βασικός μέτοχος της τελευταίας είναι η Alpha Bank με 71,08% ενώ η Τράπεζα Πειραιώς έχει το 28,92%.

Με την τελευταία κοινή υπουργική απόφαση, του Ιουνίου, διευρύνονται οι χρήσεις που μπορούν να φιλοξενηθούν στη ΝΑΒΙΠΕ Αστακού αλλά ταυτόχρονα επιβάλλονται συγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι. Η βελτίωση της οδικής σύνδεσης του λιμανιού με την Ιόνια Οδό εντάχθηκε στα έργα προτεραιότητας του νέου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών.

Η Αστακός Τέρμιναλ ΑΕ είναι γραμμένη στα βιβλία των τραπεζών με αξία κοντά στα 150 εκατομμύρια. Πρόκειται για την ιδιοκτήτρια της λιμενικής και βιομηχανικής ζώνης μέσω της ΝΑΒΙΠΕ ΑΕ. Οι τράπεζες μέσω της ΑΠΕ Επενδυτικής Περιουσίας ελέγχουν και το 100% της ΑΚΑΡΠΟΡΤ ΑΕ που είναι η εταιρεία διαχείρισης του λιμανιού με έσοδα κοντά στα 3 εκατομμύρια ευρώ το 2018.

Οι τράπεζες απέκτησαν τον έλεγχο της Αστακός Τέρμιναλ και των άλλων εταιρειών που συνδέονται με το λιμάνι του Αστακού το 2008 ώστε να διασωθεί η ΑΕΓΕΚ. Αργότερα αγόρασαν και τα ποσοστά μειοψηφίας στις διάφορες εταιρείες μέσα από την απόκτηση της ΣΥ.ΜΕΤ. ΑΕ.