Σωρευτικά κατά της διοίκησης του υπερταμείου αθροίζονται καθημερινά τα προβλήματα που φτάνουν σε γενικούς γραμματείς και υπουργούς της κυβέρνησης από ΔΕΚΟ όπως τα ΕΛΤΑ, η ΔΕΗ, οι αστικές συγκοινωνίες, επιχειρήσεις όπως η ΛΑΡΚΟ αλλά και ζητήματα όπως των ακινήτων της ΕΤΑΔ.

Διαμορφώνεται έτσι μια συναντίληψη, λένε πολύ καλά ενημερωμένες πηγές, πως στη διαδρομή των πρώτων ετών της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ),  που ξεκίνησε το 2016 όχι μόνον δεν βελτιώθηκαν οι οικονομικές θέσεις των εταιρειών στις οποίες είναι βασική μέτοχος αλλά οδηγήθηκαν κοντύτερα  στην κατάρρευση.

Συναξιολογούνται έτσι πολιτικές που θα φέρουν άμεσα αποτελέσματα αλλά και αλλαγές στη διοίκηση της ΕΕΣΥΠ προκειμένου να σταθεροποιηθούν αρχικά προβληματικές επιχειρήσεις και, σε δεύτερη φάση, να αναταχτούν είτε για να παραμείνουν υπό τον έλεγχο του δημοσίου είτε για να παραχωρηθούν σε αξιοπρεπείς αξίες σε ιδιώτες. «Η ΔΕΗ μοιάζει με κορυφή του παγόβουνου αν κοιτάξει κανείς προσεκτικότερα κάτω από την επιφάνεια των δημόσιων ευχολογίων όπως  το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΕΣΥΠ», αναφέρουν κύκλοι της αγοράς που βρίσκονται σε επαφή με τις σχετικές διεργασίες.

Αυτό που τελικά πάντως θα βαρύνει στην λήψη των επικειμένων αποφάσεων είναι τα νούμερα. Σύμφωνα με συνήθως πολύ καλά πληροφορημένες πηγές εξετάζεται η σύσταση ομάδα εργασίας που θα καταρτίσει συγκριτικές καταστάσεις για συσσωρευμένες ζημίες, υποχρεώσεις, αξία ενεργητικού και έσοδα το 2015 και το 2018 για τις βασικές εκ των επιχειρήσεων που ελέγχει η ΕΕΣΥΠ προκειμένου να αποτιμήσει την αποτελεσματικότητά της. «Η  άσκηση αυτή θα βοηθήσει και την συζήτηση με τους Ευρωπαίους για τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν σχετικά με το υπερταμείο», εξηγούν οι ίδιες πηγές .