Από τις διαπραγματεύσεις με σειρά ιδιοκτητών θα εξαρτηθεί η τύχη του σχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση ώστε να δημιουργηθεί Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας στην έκταση των 640 στρεμμάτων στο πρώην εργοστάσιο Λιπασμάτων της Δραπετσώνας.

Πρόκειται για μία από τις εμβληματικές επενδύσεις που είχε προαναγγείλλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια περιοχή όπου οι κάτοικοι έχουν ακούσει πολλά, αλλά έχουν δει λίγα. Από σχέδια για μετατροπή σε Ναυτιλιακό Κέντρο μέχρι αφελείς ιδέες για ένα ακόμα πάρκο ή πίστα της Formula 1! Αποκορύφωμα ήταν ο ξεχασμένος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που προκήρυξε το 2016 η απερχόμενη Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου για ιδέες αξιοποίησης της έκτασης, χωρίς να τα έχει βρει με τους ιδιοκτήτες…

Για να προχωρήσει η ενιαία ανάπτυξη της έκτασης πρέπει πρώτα να επέλθει συμφωνία με σειρά ιδιοκτητών. Πρώτη είναι η Εθνική Τράπεζα, που ελέγχει τα 254 στρέμματα του πρώην εργοστασίου λιπασμάτων, ενώ ακολουθεί ο πολυεθνικός όμιλος LafargeHolcim που είναι ιδιοκτήτης 117,4 στρεμμάτων, ο όμιλος του Δημ. Μελισσανίδη που απέκτησε τις πρώην αποθήκες καυσίμων της BP Hellas έκτασης 82 στρεμμάτων, ο ΟΛΠ που κατέχει 117 στρέμματα αλλά με ρύθμιση του 2016 παραχωρήθηκε τμήμα στους δήμους, ενώ άλλα 112,65 στρέμματα αποτελούνται από δημοτικές και δημόσιες εκτάσεις, ανάμεσά τους και το παλιό «Γυψάδικο».

Τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκαν, με πρωτοβουλία του δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας θέατρο, γήπεδα και χώρος περιπάτου δίπλα στην θάλασσα, στο τμήμα που ελέγχεται από το δημόσιο (ήδη υπάρχουν κόντρες με την Εθνική Τράπεζα). Στα 15 χρόνια που κυκλοφορούν οι διάφορες ιδέες αξιοποίησης, έχει κατεδαφισθεί σημαντικός σε μέγεθος βιομηχανικός κτιριακός όγκος του πρώην εργοστασίου Λιπασμάτων, ενώ κρίθηκαν διατηρητέα και δεν κατεδαφίστηκαν κτίρια του Υαλουργείου , της Ηλεκτρικής , το συγκρότημα των Σιλό, κλπ. Επιπλέον, επεκτάθηκε η λειτουργία του επιβατικού λιμανιού στην Ακτή Βασιλειάδη και κατασκευάσθηκαν τμήματα του προβλεπόμενου υπερτοπικού οδικού άξονα «Πειραιά – Σχιστού.

Για να δούμε αν αυτή τη φορά τα σχέδια προχωρήσουν. Στην αγορά επισημαίνουν πως τόσο η Εθνική, όσο και η LafargeHolcim καλοβλέπουν μια ουσιαστική πρόταση αξιοποίησης.