Η Gazprom, η ρωσική κρατική ενεργειακή εταιρεία, εκτόξευσε μια τροχιοδεικτική βολή την Τετάρτη προς τις χώρες που η Ρωσία χαρακτηρίζει «μη φιλικές» όταν διέκοψε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία.

Οι δύο χώρες είχαν αρνηθεί την απαίτηση της Ρωσίας να πληρώσουν το φυσικό αέριο σε ρούβλια και όχι σε δολάρια, μια θέση που υποστηρίζεται από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Ως αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας, τα συμβόλαια μελλοντικής παροχής φυσικού αερίου αυξήθηκαν περισσότερο από 20% την Τετάρτη.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο, σύμφωνα με το Reuters, αντιπροσώπευε το 55% των εισαγωγών αερίου της το 2021 και το 40% το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει το ενεργειακό σχέδιο έκτακτης ανάγκης, καλώντας τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά να εξοικονομήσουν ενέργεια και να μειώσουν την χρήση.

Αυστηρότεροι περιορισμοί θα μπορούσαν να επιβληθούν στο μέλλον, με τη βιομηχανία να είναι πρώτη υποψήφια για διακοπές ρεύματος, σύμφωνα με δήλωση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

«Ψάχνουμε συνεχώς τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας και εντείνουμε αυτές τις προσπάθειες εν όψει της τρέχουσας κατάστασης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ομίλου Mercedes-Benz στο Automotive News Europe, σημειώνοντας ότι το φυσικό αέριο παίζει κρίσιμο ρόλο στην αυτοκινητοβιομηχανία, από τις μονάδες παραγωγής θέρμανσης των εργοστασίων έως καθαυτές τις διαδικασίες παραγωγής.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση και είμαστε σε στενή επαφή με τη γερμανική κυβέρνηση. Εάν διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου, αυτό θα επηρεάσει μεγάλα τμήματα της οικονομίας», αναφέρει η Mercedes-Benz στην ίδια ανακοίνωση.

Η BMW είπε ότι οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου μπορούν να αντισταθμιστούν μακροπρόθεσμα μέσω διαφόρων μηχανισμών. «Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την ασταθή κατάσταση και είμαστε σε συννενόηση με τις αρχές», είπε η βαυαρική αυτοκινητοβιομηχανία.

Η Audi είπε ότι ο όμιλος Volkswagen, στον οποίο ανήκει, βρίσκεται σε τακτική επαφή με τις αρχές, τους φορείς εκμετάλλευσης των φυσικού αερίου δικτύων και τους προμηθευτές της για να είναι σε θέση να αξιολογήσει τις περαιτέρω εξελίξεις σε πρώιμο στάδιο και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα. «Προς το παρόν, η προμήθεια φυσικού αερίου για τα εργοστάσια της Volkswagen AG και των εμπορικών σημάτων του στη Γερμανία είναι ασφαλής», δήλωσε η Audi.

«Η Volkswagen προμηθεύεται φυσικό αέριο από το γερμανικό διασυνδεδεμένο δίκτυο, το οποίο μπορεί να καλύψει την τρέχουσα γερμανική ζήτηση. Συνεπώς η προμήθεια φυσικού αερίου στα εργοστάσια και στους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τα λεβητοστάσια είναι εγγυημένη μέχρι νεωτέρας. Εναπόκειται στους προμηθευτές να αποφασίσουν από ποιες πηγές προμηθεύονται το φυσικό τους αέριο», πρόσθεσε η Audi σε δήλωση.

Η Robert Bosch ανέφερε ότι καλύπτει το 20% των ενεργειακών της αναγκών με φυσικό αέριο, επομένως δεν χρειάζεται πολύ μεγάλες ποσότητες, αλλά ορισμένοι από τους προμηθευτές της έχουν σαφώς μεγαλύτερη εξάρτηση, ειδικά αυτοί που κατασκευάζουν ημιαγωγούς.

«Προς το παρόν έχουμε επαρκή προμήθεια τις εγκαταστάσεις παραγωγής και λειτουργίας μας», είπε ένας εκπρόσωπος. «Αυτό οφείλεται στη μακροπρόθεσμη στρατηγική μας για τις προμήθειες και στο υψηλό επίπεδο ενεργειακής απόδοσης που έχει ήδη επιτύχει ο όμιλος Bosch με το να γίνει κλιματικά ουδέτερος παγκοσμίως ήδη το 2020».

Ο μεγαλύτερος προμηθευτής της αυτοκινητοβιομηχανίας παγκοσμίως ισχυρίζεται ότι παρακολουθεί την αγορά για πηγές ενέργειας όπως το φυσικό αέριο και η ηλεκτρική ενέργεια και εξετάζει ποιες προφυλάξεις πρέπει να λάβει στην Ευρώπη για τον επόμενο χειμώνα.

«Αυτό περιλαμβάνει επίσης την προετοιμασία για διάφορα σενάρια και τη λήψη προφυλάξεων για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να προμηθεύουμε τους πελάτες μας σε περίπτωση εφαρμογής “δελτίου” στην παροχή αερίου ή να ελαχιστοποιήσουμε τυχόν πιθανές επιπτώσεις», ανέφερε η εταιρεία. «Αυτό μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας εναλλακτικές πηγές ενέργειας, για παράδειγμα χρησιμοποιώντας πετρέλαιο αντί για φυσικό αέριο για θέρμανση, και σε ορισμένες περιπτώσεις και για κάποιες θερμικές διεργασίες».

Η ZF Friedrichshafen είπε ότι προσπαθεί πάντα να προβλέψει πιθανές εξελίξεις για να προετοιμαστεί γι’ αυτές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλά δεν επιθυμεί σχολιάσει «κερδοσκοπικά πολιτικά ζητήματα».

Η Continental σημείωσε ότι η αξιόπιστη παροχή ενέργειας είναι απαραίτητη βάση για σταθερές οικονομικές συνθήκες. «Παρακολουθούμε στενά την τρέχουσα κατάσταση και αξιολογούμε συνεχώς όλες τις επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας», είπε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας.

Διαβάστε ακόμη:

Κυβερνοασφάλεια: Ελληνικά deals και επενδύσεις με φόντο τα δισ. της παγκόσμιας αγοράς

ΔΕΔΔΗΕ: Διαγωνισμός μαμούθ €109,7 εκατ. για την ψηφιοποίηση του αρχείου του

Ποια είναι τα ορόσημα πληρωμών στην Gazprom για ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κοπελούζο, Μυτιληναίο και ΔΕΗ