search icon

Αυτοκίνητο

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Πόσο διαρκούν οι μπαταρίες τους – Πώς επιβραδύνεται η φθορά

Τα ηλεκτρικά διεισδύουν όλο και περισσότερο στις ζωές μας, αλλά οι απορίες εξακολουθούν να είναι πολλές. Όπως και οι φόβοι για τη διάρκεια ζωής των μπαταριών τους

Ολοένα και μεγαλύτερη είναι η δημοφιλία που γνωρίζουν τα ηλεκτρικά, με αδιάψευστο μάρτυρα τις πωλήσεις τους επί ελληνικού εδάφους.

Το χαμηλό κόστος χρήσης, το θετικό οικολογικό πρόσημο, η αθόρυβη κίνηση και η ακαριαία απελευθέρωση ροπής, αποτελούν μερικά από τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που συνδράμουν αποφασιστικά στη συνεχή επέκταση της οπαδικής τους λίστας.

Η τελευταία θα ήταν, μάλιστα, ακόμα μεγαλύτερη αν είχαν διαλευκανθεί κάποιες απορίες που διαιωνίζονται στο μυαλό όσων διστάζουν να τα εμπιστευθούν. Ένα από αυτά είναι και η διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Πιστεύεται πως με το πέρασμα του χρόνου οι συσσωρευτές χάνουν μέρος της απόδοσής τους (όπως τα smartphones) και κατά συνέπεια θα φτάσει η ώρα που θα καταστούν άχρηστοι.

Πώς, μπορούμε να γνωρίζουμε, λοιπόν, πόσο θα «ζήσει» μια μπαταρία;

Απλά δεν μπορούμε, δεδομένου ότι η διάρκεια ζωής εξαρτάται από μια αλληλουχία παραγόντων.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η σταδιακή μείωση της χωρητικότητάς της είναι αναπόφευκτη. Και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να επιβραδύνουμε την εξασθένιση της αποδοτικότητάς της.

Διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου στο newsauto

Exit mobile version