Σαν να μην έφθαναν όλα τα προηγούμενα, η έκθεση του ΔΝΤ ασχολείται, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, περισσότερο με το παρελθόν, παρά με το παρόν και το μέλλον. Αναλώνεται σε επικρίσεις για πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (13η σύνταξη, παροχές Ζαππείου, αύξηση κατώτατου μισθού κ.λπ.) και εξετάζει σε μικρότερη έκταση τις θετικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών.

Επιπλέον, η ανάλυση βιωσιμότητας χρέους (DSA) που περιλαμβάνει χαρακτηρίζεται από την ελληνική πλευρά διάτρητη. Όπως λένε στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, βασίζεται σε αυθαίρετες απαισιόδοξες παραδοχές, π.χ. για το μελλοντικό ύψος των τόκων, και στην υπερβολικά απαισιόδοξη πρόβλεψη του Ταμείου για μεσομακροπρόθεσμη ανάπτυξη 0,9%. Το ΔΝΤ είναι επίσης σαν να κλείνει τα μάτια μπροστά στη θεαματική υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων σε επίπεδα χαμηλότερα από κάθε πρόβλεψη (τόσο του ίδιου όσο και των ευρωπαϊκών θεσμών). Γι’ αυτό και οι προβλέψεις της ανάλυσης του Ταμείου θα έχουν εντυπωσιακές διαφορές από τις πολύ πιο ευοίωνες προβλέψεις των ευρωπαϊκών θεσμών, οι οποίες θα ενσωματωθούν την προσεχή Τετάρτη στην 4η έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Στο μεταξύ, η πρόωρη αποπληρωμή των 2,7 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ έχει μπει στην τελική ευθεία και θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του μήνα.