-Χαίρετε, λοιπόν σήμερα θα «μεταδώσω» μια... χαρμόσυνη είδηση για τους υπουργούς που αγωνιούν για τη γνωστή υπόθεση του ανασχηματισμού, αφού σημειώσω ότι εθιμικά πλέον όταν αυτός προαναγγέλλεται δεν τον κάνει ποτέ ο Μητσοτάκης. Αλλά και γενικά ο Κ.Μ. ούτε τους πάει, ούτε... του πάνε τα πολλά πολλά πήγαινε - έλα υπουργών. Πάντως, άγιες ημέρες που έρχονται δεν θα έχουμε λαχτάρες και οι μνηστήρες υπουργικών θώκων πρέπει να αναμένουν, ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι η κυβέρνηση ρολάρει με κάποιες δυσκολίες (ειδικά σε ένα υπουργείο), υπάρχουν κάποια θέματα αλλά όχι ικανά για να προκαλέσουν ανασχηματισμό, ενώ δεν έχει κλείσει εξάμηνο η κυβέρνηση. Και μάλιστα την ώρα που ο Κασσελάκης πίνει σφηνάκια στις Σπέτσες, ενώ από το μαγαζί του... φεύγουν και τα έπιπλα. «Τι ασχολείσαι με την πολιτική, εσύ είσαι σαν φωτομοντέλο» του είπε μια κυρία προχθές στην Ντάπια που βγήκε βόλτα, αλλά εγώ είδα μια φωτογραφία του στην οποία ο Στέφανος με το πολύ στενό, λευκό, μακρυμάνικο μακό μπλουζάκι που φόραγε «διέγραφε» το στέρνο και την κοιλίτσα. Προσοχή, προσοχή, γιατί έτσι αρχίζεις και μετά...

Το δείπνο Τσίπρα στο Lorraine

-Στο πολιτικό ρεπορτάζ η περίοδος εσωκομματικών αναταραχών ήταν πάντα συνυφασμένη με λογιών λογιών δείπνα. Στον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα, μπορεί να μη γίνονται τέτοιες μαζώξεις, αλλά τα γεύματα είναι gourmet. Εκτός από τον πρόεδρο Stefanos, που τις προάλλες βρέθηκε για dinner στο Salumaio της Κηφισιάς και ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μια παρόμοια επιλογή. Άνθρωπος της στήλης εντόπισε τον πρώην πρωθυπουργό μετά της συζύγου του Μπέττυς Μπαζιάνα στο κομψό γαλλικό εστιατόριο Brasserie Lorraine του Γιώργου Μελισσάρη και του Γιάννη Μωράκη στο Κολωνάκι. Έφαγαν με φιλικό τους ζευγάρι και ο πρώην πρωθυπουργός τίμησε το πραγματικά εξαιρετικό σατομπριάν του καταστήματος, ενώ το ροζέ Miraval έρεε. Τώρα, αν τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ συζητήθηκαν δεν το γνωρίζω.

Ελπιδοφόρος

-Βλέπω τις τελευταίες ημέρες μια κινητικότητα από την κυβέρνηση να «κοντύνει» τον Αμερικής Ελπιδοφόρο, προσωπικά δεν έχω άποψη για τα παπαδίστικα γιατί δεν τους θεωρώ και τίποτα μεγάλες προσωπικότητες, αφού τη μεγαλύτερη προσπάθεια στη ζωή τους φαίνεται να την κάνουν στα νταραβέρια για θέσεις, χρήμα και εξουσία παρά στην υπηρεσία του Θεού. Τώρα όμως επειδή οι πηγές πέφτουν πάνω μου στην πληροφόρηση, σας ενημερώνω ότι το κόντεμα του Ελπιδοφόρου δεν θα είναι εύκολη δουλειά, γιατί στην Αθήνα έχει καλές άκρες σε ρασοφόρους (κάτι Γαβρίλους κ.λπ.) δυνατές σχέσεις με media, αλλά και με επιχειρηματίες. Ωραίο ματσάκι, δυνατό και με οικονομικό ενδιαφέρον, θα σας κρατώ ενήμερους.

Σαμαράς

-Ο Σαμαράς μού είναι πάντα συμπαθής και αυτό γιατί στα πραγματικά δύσκολα ήταν πάντοτε παρών, αλλά αυτό που είπε ότι «δεν είναι καλή ιδέα η επίσκεψη Ερντογάν» στην Αθήνα δεν το καταλαβαίνω με όρους πολιτικής, ίσως ο πρόεδρος έχει τίποτα παράπονα και σε αυτά καλό είναι να μην μπλέξεις με… Καλαμάτα. Αλλά ο Έλληνας Πρωθυπουργός πάντα πρέπει να συναντάται με τον Τούρκο Πρόεδρο, εκτός κι αν είμαστε σε περίοδο που οι δυο χώρες είναι στα κόκκινα και τώρα δεν είμαστε. Αλλωστε και ο ίδιος έβλεπε επί πρωθυπουργίας του τον Ερντογάν και πολύ καλά έκανε. Τώρα, για τον γάμο για τα ομόφυλα ζεύγη, εντάξει, ας μην πάει να το ψηφίσει, δεν τρέχει και κάτι.

Η Τρ.Πειραιώς βγαίνει στις αγορές για ομόλογο 500 εκατ.

-Και περνάμε τη σκυτάλη στα νέα της αγοράς, η οποία όσο προσεγγίζουμε τις γιορτές δεν ησυχάζει -έχοντας βοήθεια από τα υψηλά επίπεδα ρευστότητας- και σε αυτό το μοτίβο φαίνεται πως θα προχωρήσουμε μέχρι και τις 15 Δεκεμβρίου. Ολα τα βλέμματα σήμερα είναι στον Πρωθυπουργό και τι θα πει στους επενδυτές στο Λονδίνο, αλλά όσοι είμαστε στην Αθήνα έχουμε κι εμείς τα δικά μας νέα, καθώς αυτήν την εβδομάδα είναι η σειρά της τράπεζας Πειραιώς, η οποία σήμερα, αύριο, κάτι τέτοιο, "πατάει το κουμπί" στο πλαίσιο των MREL, για την έκδοση senior ομολόγου. Η έκδοση θα είναι της τάξης των 500 εκατ. Γενικά αυτή είναι γεμάτη εβδομάδα, καθώς σήμερα επίσης μιλάει στο Ευρωκοινοβούλιο η Κ. Λαγκάρντ και οι αγορές αναμένουν τι θα πει για τον πληθωρισμό, ενώ την Πέμπτη η Fed ανακοινώνει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Επιπλέον την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου, η FITCH, κατά πάσα πιθανότητα θα μας δώσει την επενδυτική βαθμίδα, το πιο σημαντικό όμως θα είναι το «positive outlook» για την ελληνική οικονομία η οποία ξεχωρίζει σαν τη μύγα μεσ’ το γάλα, με υπερδιπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Στα καθ’ ημάς, την επόμενη εβδομάδα στην αγορά είναι η σειρά της Orilina και του ευρωομολόγου της ΤΙΤΑΝ κι έπεται εξίσου ενδιαφέρουσα συνέχεια, οπότε το βέβαιο είναι ότι δεν θα βαρεθούμε.

Μεταξύ μας... στο Λονδίνο

-Για το Λονδίνο, όπως λέγαμε και παραπάνω, η παρουσία του Πρωθυπουργού για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δίνει τον τόνο στο Greek Investment Conference του Χρηματιστηρίου και της Morgan Stanley. Ο αριθμός των εισηγμένων που συμμετέχουν είναι 37 ενώ υπάρχει και η παρουσία μιας μη εισηγμένης εταιρείας, της PeopleCert, του Βύρωνα Νικολαΐδη, που δραστηριοποιείται σε 200 χώρες και φιλοδοξεί να γίνει η «επόμενη Amazon στον χώρο της εκπαίδευσης και της πιστοποίησης γνώσεων». Ο Γ. Κοντόπουλος του Χρηματιστηρίου καλό θα είναι να το ξανασκεφτεί λίγο και να επιτρέψει του χρόνου την παρουσία δημοσιογράφων ώστε οι αποκλεισμοί να μην είναι η πάγια τακτική του. Αλλωστε τα panel που είναι δημόσιες συζητήσεις θα παρακολουθούσαν οι δημοσιογράφοι κι όχι τις one-to-one συναντήσεις των εταιρειών με τους θεσμικούς. Αν πάλι δεν θέλουν δημοσιογράφους στα πόδια τους, επειδή οι εποχές άλλαξαν, ας σκεφτούν και τη δυνατότητα live streaming για τις ομιλίες και τις δημόσιες συζητήσεις, δεν κοστίζει και πολλά αυτό, αρκεί να υπάρχει διάθεση. Αλλωστε με την ανοικτή για τα media κάλυψη του Conference θα βούλωνε το στόμα σε όσους υποστηρίζουν ότι με εξαίρεση τον Πρωθυπουργό ή τους άλλους κυβερνητικούς που δίνουν στίγμα στους ξένους επενδυτές και συνεπώς προστιθέμενη αξία στην εκδήλωση, το Conference κατά τα λοιπά είναι κυρίως μια εκδήλωση δημοσίων σχέσεων. Μια άποψη που δεν την προσπερνάς και αβασάνιστα, καθώς οι βασικές εταιρίες του ΧΑ είναι συνεχώς και μονίμως σε επαφές με ξένους μετόχους και ανοικτές σε όλα τα αιτήματα υφιστάμενων και δυνητικών μετόχων.

Dinner με Πατέλη στο Mayfair

-Επιστρέφω λοιπόν στο πλούσιο πρόγραμμα του πρωθυπουργικού ταξιδιού στο Λονδίνο που είναι η ουσία, και προσθέτω ότι κουβέντα για την ταμπακέρα των επενδύσεων θα γίνει σε ένα private dinner που προγραμματίζεται για σήμερα το απόγευμα, στο εστιατόριο 34 Mayfair. Σε αυτό το κλειστό δείπνο, κεντρικός καλεσμένος είναι ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ενώ το διοργανώνουν ο Μασιμιλιάνο Ρουτζιέρι, επικεφαλής του Investment Banking της Morgan Stanley, ο Κωνσταντίνος Κωστόπουλος που είναι αρμόδιος για το ίδιο κομμάτι στη Morgan Stanley σε Ελλάδα και Κύπρο και ο CEO του Χρηματιστηρίου Γιάννης Κοντόπουλος.

Με ΑΕΠ στα €215 δισ. η Ελλάδα στο Λονδίνο

-Μια μικρή «έκπληξη» λέγεται ότι επιφυλάσσει η κυβέρνηση στη διεθνή επενδυτική κοινότητα αλλά και στους Έλληνες που «κάτι περιμένουν» για τα Χριστούγεννα. Στις 6 Δεκεμβρίου θα ανακοινωθεί επισήμως ότι αναβαθμίζεται η πρόβλεψη για την πορεία του ΑΕΠ φέτος, από το +2,4% στο +2,7%. Το ελληνικό ΑΕΠ φλερτάρει με τα 215 δισ. ευρώ, προσεγγίζει δηλαδή τα προ κρίσης επίπεδα (220 δισ. ευρώ).

Το νέο deal της HIG με την Blackstone στη Θεσσαλονίκη

-To deal είχε γίνει προ πανδημίας, το 2019 στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής που είχε τότε η Blackstone για την ένταξη στο χαρτοφυλάκιό της μιας σειράς logistics centers διεθνώς, σε Ασία- Ειρηνικό, αλλά και Ευρώπη σε Γερμανία, Ελβετία, Ολλανδία και στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη, στη Σίνδο. Ο λόγος για το μεγάλο κέντρο τoυ διεθνούς κολοσσού μεταφορών και logistics, της Kuehne Nagel στην περιοχή της Σίνδου που είχε αποκτηθεί τότε από κεφάλαια της Blackstone, με δεδομένες και τις μεγάλες προοπτικές του κλάδου, όπως επιβεβαιώθηκε… τρανά με την πανδημία. Πρόκειται για κάποιες χιλιάδες τ.μ. σε 61 στρέμματα -αν θυμάται καλά η στήλη- το οποίο τώρα κατά τις πληροφορίες φαίνεται ότι οδεύει προς νέο ιδιοκτήτη με ένα τίμημα, όπως ακούγεται, πάνω από τα 12 εκατ. ευρώ. Αγοραστής, όπως επίσης ακούγεται εντόνως, θα είναι κεφάλαια που συνδέονται με την HIG, η οποία, ως γνωστόν, έχει μεγαλεπήβολα πλάνα για τον χώρο των logistics στη χώρα μας, σηματοδοτώντας ένα ακόμη deal για τον όμιλο. Οι επιτελείς του ομίλου μάλιστα έχουν αναφέρει ότι ο συνολικός τζίρος των εταιρειών κάτω από την ομπρέλα του ομίλου στην Ελλάδα στους δύο βασικούς κλάδους δραστηριοποίησης -ξενοδοχεία και logistics- αντιστοιχεί στα πέριξ των 450 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 70 εκατ. ευρώ αφορούν τη φιλοξενία και τα 350 εκατ. ευρώ τα logistics, με κορυφαία τη σχεδιαζόμενη στρατηγική επένδυση στον Ασπρόπυργο ύψους 250 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του πρότυπου κέντρου διεθνών μεταφορών και αποθήκευσης (μέσω τρένου, πλοίου, φορτηγών- trimodal) στο ακίνητο της Ελληνικής Χαλυβουργίας. Οπως όλα δείχνουν, ακολουθεί κατά πόδας και η Θεσσαλονίκη.

Προσοχή, απατεώνες

-Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έβγαλε νέα προειδοποίηση για τηλεφωνικές κλήσεις ή και mails που στέλνουν απατεώνες οι οποίοι εμφανίζονται σαν στελέχη της Επιτροπής ή και υπαρκτών επενδυτικών εταιριών, ισχυρίζονται ότι βρέθηκαν χρηματικά ποσά σε «παγωμένους» λογαριασμούς τους και ζητούν να κατατεθούν χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς ώστε να πληρωθεί "φόρος" προκειμένου να τους επιστραφούν τα χρήματά τους. Οι απατεώνες, για να είναι πειστικοί, στέλνουν και δήθεν έγγραφα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με αιτιολογία «Φορολογία κεφαλαιαγοράς», έγγραφα πλαστογραφημένα με ανησυχητική... επιμέλεια καθώς φέρουν εθνόσημα, στοιχεία της Επιτροπής κ.ά., δήθεν τυποποιημένες φόρμες για την είσπραξη του "φόρου".

Οι τράπεζες για την Avramar: "Φιλί ζωής" και πωλητήριο

-Πάμε τώρα στο σήριαλ (είπαμε, θα έχει πολλά επεισόδια) της Avramar. Οι συζητήσεις των τραπεζών με την πλευρά της Amerra Capital, που μαζί με τους Άραβες της Mubadala ελέγχουν τον άλλοτε ηγέτη της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας, δεν είχαν κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα. Ο Craig Tashjian, Managing Partner και CIO της Amerra ήρθε στην Αθήνα και συζήτησε με τους τραπεζίτες οι οποίοι ξεκαθάρισαν πως αναζητούν αγοραστή για την Avramar. Ο ίδιος εμφανίστηκε να ζητά χρόνο προκειμένου η Amerra να αναζητήσει και αυτή υποψήφιο επενδυτή ή αγοραστή για τα δάνεια. Οι τράπεζες δέχτηκαν, δεν έχουν άλλωστε να χάσουν και κάτι, αφού μέχρι στιγμής σε όποιες πόρτες χτύπησαν, ζητείται δραματικό κούρεμα και σπάσιμο του ομίλου σε κομμάτια, κάτι που δεν είναι προτεραιότητα για τους δανειστές της Avramar. Έτσι, επί του παρόντος, το τενεκεδάκι πάει παρακάτω παρότι ο χρόνος δεν περισσεύει για την εταιρεία που βαρύνεται με δάνεια 350 εκατ. ευρώ και έχει «μουτζουρώσει» ξανά τα NPLs των τραπεζών. Επί του παρόντος η εταιρεία λαμβάνει την ενδιάμεση χρηματοδότηση 20 εκατ. ευρώ καθώς -παρότι υπήρξαν κάποιες τις αντιρρήσεις- οι εμπλεκόμενες πλευρές οδεύουν σε συμφωνία για το term sheet. Παράλληλα, υπάρχει MoU με τους απώτερους μετόχους, προκειμένου να συναινέσουν σε πώληση της Avramar. Βέβαια ο χρόνος περνάει και τα 20 εκατ. ευρώ της ενδιάμεσης χρηματοδότησης μπορεί να εξανεμιστούν γρήγορα, αφού η Avramar φαίνεται να συνεχίζει να μοιράζει χρήματα σε συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Η Δομική Κρήτης και οι μπίζνες στις υπόγειες στοές

-Ότι δεν το βάζει κάτω ο Δημήτρης Κούτρας το έχει αποδείξει και όταν έφυγε από την Ελλάκτωρ και όταν αποχώρησε από την Intrakat. Πόσο μάλλον σήμερα που δίπλα του στις νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες στη Δομική Κρήτης βρίσκεται και η νέα γενιά, ο εγγονός του Κωνσταντίνος, γιος της μεγάλης θυγατέρας του και σύντομα ακολουθεί και ο δεύτερος. Για αυτό και ο βετεράνος των κατασκευών έχει πέσει με τα μούτρα στην ανάληψη νέων έργων για τη Δομικής Κρήτης (έχει αποκτήσει το 30%), με στόχο η μικρή κατασκευαστική εταιρεία που περιοριζόταν στα έργα της Κρήτης, να επεκταθεί σε όλη τη χώρα. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα η εταιρεία έχει αναδειχτεί μειοδότης σε δύο εργολαβίες στην περιοχή της Λακωνίας. Η μία αφορά έργο οδικής ασφάλειας ύψους 40 εκατ. ευρώ και το άλλο το φράγμα της Κελεφίνας προϋπολογιζόμενης δαπάνης 25 εκατ. ευρώ. Στις 5 Δεκεμβρίου, αν δεν δοθεί κάποια παράταση, η Δομική Κρήτης σε σύμπραξη με την ΕΚΤΕΡ, την ΕΡΕΤΒΟ και την ΤΕΝΑ θα υποβάλλουν προσφορά και για το μεγάλο οδικό έργο Ιωάννινα-Κακαβιά ύψους 234 εκατ. ευρώ με δικαίωμα προαίρεσης επιπλέον 76 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα έργο οδοποιίας που προ μηνών, οι 4 μικρές τεχνικές εταιρείες είχαν προσβάλλει στην Ενιαία Αρχή Ανεξάρτητων Συμβάσεων και ακύρωσαν με την αιτιολογία ότι από τη διαγωνιστική διαδικασία αποκλείονταν οι μικρότερες τεχνικές εταιρείες. Ο διαγωνισμός επαναπροκηρύχθηκε και οι διαγωνιζόμενοι καλούνται τώρα να υποβάλλουν τις προσφορές τους.

Ο Δ. Κούτρας και τα σχέδια για τα μεταλλεία χρωμίτη

-Εκτός όμως από την κατασκευή και τη Δομική Κρήτης, ο Δημήτρης Κούτρας σχεδιάζει και κάτι ακόμη μεγαλύτερο. Είναι μια επένδυση που υλοποιεί σχεδόν αθόρυβα η οικογενειακή εταιρεία «Ελληνικά Μεταλλεία ΑΕ» (ΕΛΛΗΜΕΤ) ύψους 100 εκατ. ευρώ με σκοπό τη δημιουργία μονάδας εμπλουτισμού χρωμίτη στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Τα μεταλλεία, για όσους δεν γνωρίζουν, είναι η δεύτερη μεγάλη αγάπη του μεταλλειολόγου Κούτρα, την οποία ξεκίνησε με τον χρυσό στη Χαλκιδική και συνεχίζει πλέον στην ευρύτερη περιοχή Κοζάνης-Γρεβενών. Το μεταλλείο που παράγει χρωμίτη, που έχει ανάλογες χρήσεις με το νικέλιο, βρίσκεται στην περιοχή του βόρειου Βούρινου και εξήγαγε μέχρι πριν από έναν χρόνο μετάλλευμα στην Κίνα. Πλέον ο στόχος του κ. Κούτρα, ο οποίος έχει ωριμάσει το έργο και έχει πάρει και περιβαλλοντικούς όρους, είναι να το εντάξει στα έργα της Δίκαιης Μετάβασης που επιδοτούν έως και 70% τις επενδύσεις για τον μετασχηματισμό των λιγνιτικών περιοχών. Σχετικό αίτημα έχει ήδη υποβληθεί. Το μετάλλευμα που θα παράγεται θα είναι πρώτη ύλη για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα, ένα πρότζεκτ που αν υλοποιηθεί θα έχει σημαντικά οφέλη τόσο για τον επενδυτή όσο και για την κοινωνία της πόλης.

Στη ΔΕΗ, πρώτη προτεραιότητα τα συστήματα πληρωμών

-Ακούγονται και γράφονται πολλά τις τελευταίες μέρες για τις επόμενες κινήσεις της ΔΕΗ στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο. Αξιόπιστες πληροφορίες από την κορυφή της διοικητικής πυραμίδας αναφέρουν ότι σήμερα που μιλάμε, πρώτη προτεραιότητα είναι η άμεση, ομαλή, λειτουργική απορρόφηση της Ρουμανίας και του Κωτσόβολου (με το πολλαπλά χρήσιμο data base του πελατολογίου του), με ταυτόχρονη αναβάθμιση των συστημάτων πληρωμών. Γι’ αυτό -πληροφορίες αναφέρουν- έχουν ξεκινήσει σχετικές συζητήσεις με την Qualco. Στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, προς το παρόν, μόνο το στήσιμο οπτικών ινών, στα νέα δίκτυα που δημιουργούνται, φαίνεται να απασχολεί τη διοίκηση της ΔΕΗ.

Την Πέμπτη το rebalancing του MSCI Standard Global

-Έχουν απομείνει 23 συνεδριάσεις μέχρι το τέλος της χρηματιστηριακής χρονιάς. Μετά τις 15 Δεκεμβρίου, όλοι θα ασχολούνται με τα bonus και τις διακοπές, επομένως η συναλλακτική δραστηριότητα θα περιοριστεί. Την Πέμπτη θα γίνει ένα ακόμη rebalancing του δείκτη MSCI Standard Global που ενδεχομένως να φέρει κάποιες ρευστοποιήσεις, οι οποίες μάλλον θα απορροφηθούν από ενδιαφερόμενους αγοραστές. Οι φόβοι για το περιβόητο overhang των τραπεζικών μετοχών εξαλείφθηκαν στην πράξη με όλα όσα συνέβησαν στην Εθνική και την Alpha. Η χρηματιστηριακή αγορά θα ήθελε πρώτα να κατοχυρωθούν οι 1.250 μονάδες για να τεθεί ο στόχος των 1.300 μονάδων και να ξεκινήσει η νέα χρονιά με αισιοδοξία, κόντρα στο κλίμα των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών…

Βράβευση για το Μουσείο στην Τήνο

-Οι Φίλοι της Τήνου βράβευσαν τη Σοφία Στάικου για το αποτύπωμά της στο νησί, καθώς κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στο ΠΙΟΠ άφησε το αποτύπωμά της, με τη δημιουργία του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας. Το Μουσείο, στον Πύργο της Τήνου, αποτελεί μοναδικό παράδειγμα παρουσίασης της τεχνολογίας του μαρμάρου, υλικού που κατέχει ιδιαίτερη θέση στην αρχιτεκτονική και την τέχνη της χώρας μας. Στην ίδια εκδήλωση βραβεύτηκαν επίσης για το έργο τους ο πατέρας Μάρκος Φώσκολος και οι Αλέκος Φλωράκης, Κώστας Δανούσης και Θέμης Ροδαμίτης.

Οι μικρές τράπεζες της Αμερικής

-Οι μικρές περιφερειακές αμερικανικές τράπεζες επιβίωσαν της κρίσης που ξεκίνησε με τη Silicon Valley Bank, αλλά δεν έχουν τελειώσει με τα προβλήματά τους. Καταγράφουν εκροή καταθέσεων της τάξης των 3,3 δισ. δολαρίων μέσα σε μια εβδομάδα, γεγονός που ανάγκασε την Κεντρική Τράπεζα FED να αυξήσει τη «χρηματοδοτική διευκόλυνσή» τους στο ρεκόρ των 114 δισ. δολαρίων. Την εποχή που οι Αμερικανοί αποταμιευτές μπορούν εύκολα να βρουν αποδόσεις της τάξης του 5% στα αμοιβαία κεφάλαια money market (καταγράφουν εισροές άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων από τότε που η Fed άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια), δεν έχουν λόγο να κρατούν τις καταθέσεις τους στις μικρές περιφερειακές τράπεζες. Επιπλέον, αυτές οι τράπεζες έχουν ακόμη το πρόβλημα με το Real Estate των εμπορικών ακινήτων (έχουν χορηγήσει το 70% των δανείων στο commercial real estate) που δεν δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Το Πρόγραμμα «Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης» της FED λήγει στις 11 Μαρτίου 2024, σε λιγότερο από 4 μήνες, χωρίς η διοίκηση της Fed να έχει διευκρινίσει ποιο είναι το σχέδιό της για μετά.

Φεύγουν από Καλιφόρνια και Νέα Υόρκη για να ζήσουν στο Τέξας και τη Φλόριντα

-Η ζωή στην Καλιφόρνια και τη Νέα Υόρκη για πολλούς (και φορολογικούς) λόγους έχει γίνει ανυπόφορη για τους Αμερικανούς. Όσοι μπορούν να εργάζονται εξ αποστάσεως προτιμούν την πιο χαλαρή, περισσότερο φιλελεύθερη και φορολογικά λογικότερη ζωή στο Τέξας αλλά και στη Φλόριντα. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι μετά την πανδημία καταγράφεται μια μαζική μετανάστευση από την Καλιφόρνια στη Φλόριντα. Η Καλιφόρνια έχει χάσει 350.000 κατοίκους, η Φλόριντα έχει κερδίσει 450.000. Το Τέξας έχει επίσης αυξήσει τον πληθυσμό του κατά 340.000 κατοίκους από την πανδημία. Με τη διεύρυνση της εξ αποστάσεως εργασίας, η Νέα Υόρκη έχει χάσει πάνω από 300.000 κατοίκους. Οι remote workers αναζητούν Πολιτείες με καλύτερο τρόπο ζωής και λιγότερους φόρους. Η τάση αυτή φυσικά πολλαπλασιάζει την κρίση των εμπορικών ακινήτων στις μεγαλουπόλεις.