-Χαίρετε, λοιπόν χθες για επενδύσεις πήγαμε στο Λονδίνο, αλλά καταλήξαμε σε ένα ωραίο… διπλωματικό ματσάκι που φυσικά του βγήκε μια χαρά του Μητσοτάκη, αφού ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Σούνακ, αρνήθηκε να τον συναντήσει με την πρόφαση ότι παρεξηγήθηκε για όσα είπε ο Κ.Μ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα προχθές στο BBC. «Κόβεται η Μόνα Λίζα… στη μέση;», αναρωτήθηκε ο Μητσοτάκης στο βρετανικό κανάλι, μιλώντας για τα κλεμμένα από τον Ελγιν Γλυπτά.

Υστερία Σούνακ

-Στην πραγματικότητα αυτό που συνέβη είναι ότι ο Σούνακ, που έχει εκλογές μέσα στο 2024, έπαθε υστερία όταν έμαθε ότι ο Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον αρχηγό των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, ο οποίος του ρίχνει 20 μονάδες στα γκάλοπ και φυσικά πάει για πρωθυπουργός. Ηταν μάλιστα τέτοια η… κρίση που έπαθε ο Σούνακ, που ακύρωσε το προ εβδομάδων κλεισμένο ραντεβού του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, την ώρα που εκείνος συναντιόταν με τον Στάρμερ, δηλαδή χθες βράδυ, ενώ οι δηλώσεις που τον... πείραξαν στο ΒΒC, έγιναν το πρωί της Κυριακής!

Το θέμα ετέθη…

-Ρώτησα εγώ τώρα την πηγή «ο Μητσοτάκης έθεσε το θέμα των Γλυπτών στον Στάρμερ;». Για να πάρω την απάντηση, «εσύ τι λες; εδώ θα το έθετε στον εν ενεργεία πρωθυπουργό που βέβαια απέρχεται, δεν θα το ‘λεγε στον αρχηγό της αντιπολίτευσης και ερχόμενο πρωθυπουργό;».

Σαμαράς

-Σήμερα θα σας μεταφέρω τα ρεπορτάζ που έκανα σχετικά με την «κινητικότητα» που παρατηρείται εκ δεξιών της ΝΔ, με δεδομένο ότι και στην υπόλοιπη Ευρώπη η κοινή γνώμη έχει μάλλον μια τάση να κοιτάει πιο πολύ προς την ακροδεξιά παρά προς την Αριστερά. Η κάθε μια περίπτωση είναι πάντως διαφορετική, μου είπε η πηγή μου στο Μ.Μ., ας πούμε ο Σαμαράς παγίως θέλει να εκφράζει τη δεξιά πτέρυγα εντός της παράταξης και δεν είναι η πρώτη φορά που έχει δηλώσει τις απόψεις του, αλλά «δεν γίνεται να μη συνομιλεί ο πρωθυπουργός της χώρας με τον Tούρκο πρόεδρο και το ίδιο έχει κάνει κι αυτός όταν ήταν εδώ». Για να συνεχίσει η πηγή: «Ο Μητσοτάκης έχει επιτύχει αυτή την ''τριγωνοποίηση'', να το πω έτσι, πατριωτική Δεξιά με την προάσπιση των καλώς εννοούμενων συμφερόντων της χώρας (Rafale, φρεγάτες, φράχτης Έβρου κ.λπ.) την κεντροδεξιά φιλελεύθερη στρατηγική στην οικονομία με τις επιτυχίες της αναβάθμισης, προσέλκυσης ξένων επενδύσεων κ.λπ. και την πιο φιλελεύθερη κοινωνική κατεύθυνση με τους ΛΟΑΤΚΙ, ΑΜΕΑ, δικαιώματα διαφόρων αδύναμων ομάδων κ.λπ.». Για να καταλήξει, «η εκτίμησή μου είναι ότι ο Σαμαράς κινείται εντός του πλαισίου που είναι γνωστό».

Βορίδης

-Και ο Βορίδης που δεν χάνει ευκαιρία να δηλώνει αντίθετος με την κυβερνητική βούληση να περάσει ο νόμος για τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών, ρώτησα (την πηγή). «Και ο Μάκης παγίως έχει αντίθετες απόψεις μ’ αυτό και γνωστές, αλλά εδώ υπάρχει ένα θέμα, ότι ο Βορίδης είναι υπουργός Επικρατείας του Μητσοτάκη κι όχι ένας απλός βουλευτής» μου απάντησε. Δεν το σχολιάζω, δεν χρειάζεται άλλωστε, απλά σημειώνω ότι στον Μητσοτάκη οι δηλώσεις αυτές δεν άρεσαν καθόλου. Μα καθόλου.

Και ο νόμος;

-Βεβαίως για τον νόμο περί γάμου ομόφυλων ζευγαριών και υιοθεσίας παιδιών (μαζί πάνε, παγκοσμίως) αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει προβληματισμός εντός του Μ.Μ. αλλά και στη ΝΔ. Οι βουλευτές δεν τον θέλουν τον νόμο στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ούτε η παράταξη. Αν κι ο νόμος αυτός περί γάμου και υιοθεσίας ισχύει παντού στην Ευρώπη, πλην Ρωσίας και Ουκρανίας, Ιταλίας και Τσεχίας. Αν εξαιρέσεις λοιπόν την Ιταλία λόγω Πάπα και Βατικανού, στην υπόλοιπη πολιτισμένη Ευρώπη ισχύει. Δεν ξέρω το timing και πιστεύω, από αυτά που ακούω, ότι δεν έχει αποφασίσει ούτε ο ίδιος ο Μητσοτάκης το πότε. Τώρα ή το θέρος που είναι και παχιές οι μύγες για τους νοικοκυραίους, τους παπάδες και τους… δεξιούς ψάλτες του κόμματος.

Ο απρόσεκτος υφυπουργός

-Πληροφορούμαι ότι ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος καταφέρεται ευθέως κατά μιας εκ των τεσσάρων μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών κατά τρόπο ανοίκειο, μην πω εμπαθή, για το αξίωμα που κατέχει. Αυτό δεν έχει περάσει απαρατήρητο από το Μ.Μ.

Η αίθουσα που “ξεχείλιζε” και το σχόλιο για την Εθνική

-«Ξεχείλιζε». Αυτή ήταν η απάντηση θεσμικού παράγοντα της αγοράς στην ερώτηση για το κοινό στο London Conference Center της Cabot Square του Canary Wharf, όπου ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε χθες στο πλαίσιο του Greek Investment Conference που διοργανώνουν το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Morgan Stanley. Εκτός από τους Έλληνες, επικεφαλής και στελέχη των εταιρειών που μετέχουν στο συνέδριο και πολλών άλλων που ήρθαν για το σχετικό... networking, υπήρχαν και πολλοί ξένοι, οι οποίοι και έκαναν αρκετές τεχνοκρατικές και οικονομικής φύσεως ερωτήσεις στον πρωθυπουργό, ο οποίος φυσικά τα γνωρίζει τα θέματα αυτά καλά, σε αντίθεση με άλλους που ζήσαμε στο παρελθόν. Η συνομιλία του Κ. Μητσοτάκη με τον Luigi Rizzo, Vice Chairman of Investment Banking ΕΜΕΑ της Morgan Stanley είχε επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως και η ερώτηση για την άνοδο ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός δέχθηκε και μια προβοκατόρικη πολιτικά ερώτηση, εάν κοιτάξει και τρίτη θητεία. Απάντησε όπως αναμενόταν, πως είναι ακόμη νωρίς και δεν το κοιτάζει καν αφού προέχουν άλλα θέματα, πώς θα διατηρηθεί η ανάπτυξη που είναι σημαντικά υψηλότερη από την υπόλοιπη Ευρωζώνη, τα πραγματικά προβλήματα της καθημερινότητας και οι μεταρρυθμίσεις που έχουν εξαγγελθεί. Σχόλιο έκανε επίσης και για το placement της Εθνικής τράπεζας, εκφράζοντας τη χαρά του για την επιτυχία της ΕΤΕ, παρεμπιπτόντως και ως κάποιος που έχει εργαστεί για την τράπεζα στο παρελθόν, όπως είπε.

Ο "έλεγχος προόδου" του Μητσοτάκη

-Άνθρωπος που βρέθηκε χθες στο event της Morgan Stanley μου μετέφερε την ικανοποίηση ειδικά των ξένων επενδυτών για τα deliverables του Μητσοτάκη, δηλαδή τα όσα έκανε μέσα σε έναν χρόνο από τότε που είχε ξαναβρεθεί στο αντίστοιχο επενδυτικό event στην καρδιά του Λονδίνου. Τα περισσότερα σχόλια εστιάζονταν στην επενδυτική βαθμίδα, αλλά και στη μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης και ο "έλεγχος προόδου" του πρωθυπουργού ήταν θετικός.

Προβοκατόρικες ερωτήσεις

-Ο αντιπρόεδρος της Morgan Stanley που έκανε την κουβέντα με τον Μητσοτάκη, πάντως, στο τέλος της συζήτησης, κάνοντας λίγο πιο προβοκατόρικες ερωτήσεις, ρώτησε τον Μητσοτάκη αν προτιμά τη γαλλική ή την ιταλική κουζίνα. "Δεν θέλω να γίνω αγενής", απάντησε ο Μητσοτάκης, προκαλώντας το γέλιο του κοινού με τη διπλωματική του προσέγγιση. Άλλωστε, ο Μακρόν είναι φίλος και η Μελόνι χρειάζεται φίλους, οπότε γιατί να χαλάσουμε τις καρδιές μας;

Στην έκδοση ομολόγου 80 έως 100 εκατ. προχωρά η IDEAL Holdings

Γράφαμε χθες ότι δεν θα βαρεθούμε καθώς όσο προσεγγίζουμε τις γιορτές η αγορά δεν ησυχάζει, λέγαμε για το ομόλογο της Πειραιώς που βγαίνει σήμερα αλλά και την επόμενη εβδομάδα όπου η σκυτάλη περνά στην Orilina και το ευρωομολόγο της ΤΙΤΑΝ. Και δεν σταματάμε εδώ, καθώς ακούω πως προχωράει γρήγορα και η IDEAL Holdings σε έκδοση ομολόγου και μάλιστα έχει καταθέσει αιτήσεις, ενημερωτικά δελτία κ.λπ. Οι πληροφορίες είναι για retail ομόλογο, ύψους 80 έως 100 εκατ. ευρώ, με τη δημόσια εγγραφή να προγραμματίζεται μέσα στον Δεκέμβριο.

Η ΤΡ. Πειραιώς επιστρέφει 2 δισ. στο Ευρωσύστημα

-Πάμε στα νέα της αγοράς ξεκινώντας από τις τράπεζες όπου περιορίζεται σταθερά η έκταση της χρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος στα πλαίσια της απόφασης που έλαβε η ΕΚΤ για επιστροφή πίσω στο Ευρωσύστημα μέρους της ρευστότητας που αντλήθηκε μέσω του Προγράμματος Στοχευμένων Συναλλαγών Μακροχρόνιας Αναχρηματοδότησης (TLTRO). Στην Τράπεζα Πειραιώς η χρηματοδότηση φτάνει τα 5,5 δισ. και η τράπεζα ετοιμάζεται τον Δεκέμβριο να επιστρέψει τα 2 δισ. από αυτά που λήγουν, ώστε να κλείσει τη φετινή χρήση με 3,5 δισ. Η Τράπεζα Πειραιώς μέσω του TLTRO είχε λάβει χρηματοδότηση 14,5 δισ. ευρώ με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να είχαν αντλήσει συνολικά 50,7 δισ. Όσον αφορά την έκδοση από την Τράπεζα Πειραιώς του senior preferred ομολόγου, ύψους 500 εκατ. και εξαετούς διάρκειας, για το οποίο το βιβλίο ανοίγει (και κλείνει) σήμερα, το ενδιαφέρον είναι το κουπόνι, με μέτρο σύγκρισης την προηγούμενη έκδοση της Πειραιώς που είχε γίνει το καλοκαίρι με επιτόκιο 7,25%.

Τα «νεότερα» για τη «Σφακιανάκης»

-Αυξημένα έσοδα κατέγραψε ο Όμιλος Σφακιανάκη το 2022, ενώ όσον αφορά τις ενδιαφέρουσες εξελίξεις στο μέτωπο των δανείων, στις οικονομικές καταστάσεις αναφέρεται ότι «την 25η Μαΐου 2023 πραγματοποιήθηκε πώληση των δανείων της Alpha Bank στην εταιρεία ειδικού σκοπού με την επωνυμία “Saturn Financial Investor Designated Activity Company”, συνδεδεμένη εταιρεία της Fortress Credit Corp. Επιπρόσθετα, τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο του 2023 πραγματοποιήθηκε πώληση και των δανείων της θυγατρικής εταιρείας Σφακιανάκης Α.Ε.Β.Ε. που κατείχαν η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank/(Do Value), αντίστοιχα, στην ανωτέρω εταιρεία ειδικού σκοπού». Κοντολογίς, τα δάνεια πέρασαν στη Fortress. Η διοίκηση του Ομίλου ενημερώνει ακόμη ότι «τα Κοινοπρακτικά Ομολογιακά Δάνεια του Ομίλου είναι πλήρως εξυπηρετούμενα και η μεταβίβαση των δανείων από τις τράπεζες στη συνδεδεμένη εταιρεία της Fortress Credit Corp. έγινε στο πλαίσιο των υποχρεώσεων των Ελληνικών Τραπεζών για βελτίωση των δεικτών ρευστότητάς τους και σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζουν την καθημερινή λειτουργία του Ομίλου και τα στρατηγικά πλάνα της Διοίκησης για ανάπτυξή του, καθώς αφορά μόνο σε αλλαγή των ομολογιούχων».

Σύνολο υποχρεώσεων 445,14 εκατ. ευρώ

-Τώρα, το σύνολο των υποχρεώσεων του Ομίλου τη χρήση του 2022 ανήλθε σε 445,14 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 312 εκατ. ευρώ αφορούν δάνεια. Παράλληλα, την 31.12.2022 οι υφιστάμενες υποθήκες και προσημειώσεις επί ακινήτων για την εξασφάλιση τραπεζικών δανείων (ομολογιακών) ανέρχονταν σε 339,5 εκατ. ευρώ για την Εταιρεία και σε 349 εκατ. ευρώ για τον Όμιλο. Επιπλέον, έχει συσταθεί κυμαινόμενη ασφάλεια υποκείμενη σε δημοσιότητα (Ν.2844/2000) επί αυτοκινήτων, δίκυκλων μηχανών και φορτηγών της Εταιρείας συνολικής αξίας περίπου 66 εκατ. ευρώ προς εξασφάλιση του ομολογιακού δανείου και έκδοσης εγγυητικών επιστολών. Ακόμη, υφίσταται ενεχυρίαση/εκχώρηση απαιτήσεων της Εταιρείας από συμβάσεις μακροχρόνιας χρηματοδοτικής μίσθωσης αυτοκινήτων ποσού περίπου 46 εκατ. ευρώ. Πάμε τώρα στα αποτελέσματα, όπου ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε πέρυσι στα 423,3 εκατ. ευρώ, έναντι 391,2 εκατ. ευρώ το 2021, τα EBITDA για τον Όμιλο διαμορφώθηκαν σε 60,1 εκατ. ευρώ, έναντι 53,9 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ τα κέρδη μετά φόρων έφτασαν τα 10,24 εκατ. ευρώ, ελαφρά μειωμένα σε σχέση με τα 11,73 εκατ. ευρώ του 2021. Όσον αφορά τα αποτελέσματα εις νέον δείχνουν ζημίες ύψους 76,84 εκατ. ευρώ. Ακόμη, οι απολαβές των στελεχών της διοίκησης εμφανίζονται ελαφρά αυξημένες στα 2,8 εκατ. ευρώ, έναντι 2,68 εκατ. ευρώ το 2021.

Ο ΟΛΘ, η Goldair και το θρίλερ με το λιμάνι του Βόλου

-Στο ΤΑΙΠΕΔ περιμένουν να διαπιστώσουν τι θα συμβεί με την παραχώρηση του Οργανισμού Λιμένα Βόλου (ΟΛΒ), έπειτα από την απόρριψη από την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (πρώην Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών) της προσφυγής που κατέθεσε η Goldair στον διαγωνισμό πώλησης του 67% του λιμανιού. Μετά την αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών τον περασμένο Σεπτέμβριο, το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε την ανακήρυξη του ΟΛΘ Α.Ε. ως προτιμητέου επενδυτή έναντι τιμήματος 51 εκατ. ευρώ, προσφορά που ξεπέρασε κάθε προσδοκία με βάση την αποτίμηση του ΟΛΒ. Η «Goldair Cargo – Goldair Handling», που ανακηρύχθηκε ως επιλαχών προτιμητέος επενδυτής, είχε κατά τα λεγόμενα υποβάλει σημαντικά χαμηλότερη προσφορά (τα μισά) και αποφάσισε να καταθέσει προσφυγή η οποία, όπως αναφέραμε απορρίφθηκε καθώς η αρχή έκρινε ότι είναι αναρμόδια να αποφασίσει επί της προσφυγής. Έτσι τώρα όσοι παρακολουθούν την υπόθεση αναμένουν να διαπιστώσουν εάν εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας η Goldair θα προσφύγει και στο ΣτΕ. Εάν όχι, ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί και εφόσον δεν υπάρξουν άλλα ζητήματα θα περάσει κατά 67% στον ΟΛΘ, συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη και η Terminal Link. Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, το συνολικό τίμημα για την απόκτηση ποσοστού 67% των μετοχών του ΟΛΒ πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ, κάτι που έχει το ενδιαφέρον του, δεδομένου ότι στον ΟΛΘ ακόμη περιμένουν τις επενδύσεις για τον Προβλήτα 6, ενώ και κάποιες άλλες επίσης όπως στο Πόρτο Καρράς και στη Σουρωτή εκκρεμούν.

Ετοιμάζεται το retail bond της Intralot

-Μέσα στον Δεκέμβριο θα κατατεθεί στις αρχές προς έγκριση το πληροφοριακό δελτίο για το retail bond της Intralot που θα εισαχθεί προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η εταιρία δημοσίευσε τα οικονομικά αποτελέσματα 9μηνου που θα περιληφθούν στο πληροφοριακό δελτίο για το εταιρικό ομόλογο που εκτιμάται στο ύψος των 130 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η διοίκηση ανέφερε σε αναλυτές πως οι όροι για το κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 100 εκατ. ευρώ που θα συναφθεί με πέντε ελληνικές τράπεζες έχουν συμφωνηθεί. Με τις δύο αυτές κινήσεις θα αποπληρωθεί το ομολογιακό των 356 εκατ. ευρώ που λήγει τον Σεπτέμβριο του 2024 με κουπόνι 5,25% και ως αποτέλεσμα θα μειωθεί έτι περαιτέρω ο καθαρός δανεισμός, πέριξ των 340 εκατ. ευρώ, οριστικοποιώντας την αλλαγή σελίδας. Η διοίκηση της εταιρείας θα βρίσκεται και σήμερα στο Λονδίνο για το roadshow του Χ.Α. έχοντας ένα καλό turn around story να διαφημίσει και με τη μετοχή στο +68%, συγκριτικά με τη τιμή διάθεσης των μετοχών στην πρόσφατη ΑΜΚ.

Το μεγαλύτερο έργο ψηφιοποίησης - Ποιοι πήραν τη δουλειά

-Χθες, η Κτηματολόγιο Α.Ε., αφού πήρε την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έστειλε τις συμβάσεις στις 4 κοινοπραξίες εταιρειών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών οι οποίες μαζί με την κοινοπραξία Profile - Netcompany Intrasoft (που ξεκίνησε το έργο), θα αναλάβουν -μέσα σε εκπληκτικά σύντομο χρονικό διάστημα- να ψηφιοποιήσουν το ΣΥΝΟΛΟ των αρχείων των Υποθηκοφυλακείων, μέχρι το τέλος του 2025. Το έργο έχει προϋπολογισμό 183 εκατ. ευρώ. Προβλέπει ότι η κάθε κοινοπραξία θα απασχολεί δεκάδες υπαλλήλους για το σάρωμα της χαρτούρας, δύο βάρδιες ημερησίως επί 6 μέρες την εβδομάδα και κινείται με ρυθμούς… Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτό σημαίνει ότι, στο εξής, κάθε μεταβίβαση ακινήτου θα ολοκληρώνεται μέσα σε μια μόνο μέρα και οι δικηγόροι αντί να τρέχουν στα Υποθηκοφυλακεία αναζητώντας στα υπόγεια, χάρτινα συμβόλαια, κληρονομιές και διαθήκες, θα ολοκληρώνουν την έρευνά τους με μερικά κλικ από το γραφείο. Επιπλέον, το Κτηματολόγιο δεν θα χρειάζεται να νοικιάζει τεράστια κτίρια σε κάθε πόλη (π.χ. στο Κέντρο της Αθήνας νοικιάζει ένα πενταώροφο κτίριο) για να αποθηκεύει τα χάρτινα συμβόλαια και φυσικά θα γλιτώσει από τεράστια έξοδα ενοικίων και συντήρησης. Η πρώτη κοινοπραξία πήρε τα 40 εκατ. ευρώ για να ξεκινήσει το έργο και να δημιουργήσει τις σχετικές εφαρμογές και οι υπόλοιπες 4, δηλαδή η «Wind – Iron Mountain», η «Uni Systems – Αρχειοθήκη – Onex», ο ΟΤΕ και η «Vodafone – Cosmos Business Systems – η Geoanalysis – Q&R» θα μοιραστούν τα 143 εκατ. ευρώ για να παραδώσουν εντελώς ψηφιοποιημένο όλο το αρχείο Συμβολαίων, Συμβάσεων και παραστατικών μέσα σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια. Είναι σίγουρα το μεγαλύτερο έργο ψηφιοποίησης στην Ελλάδα σήμερα.

Σε Περιστέρι, Γέρακα και Μεταμόρφωση στρέφονται οι Κινέζοι

-Άλλαξαν γειτονιές. Από την 1η Αυγούστου, η «άδεια διαμονής επενδυτή» για πολίτες τρίτων χωρών (δηλαδή η περιβόητη Golden Visa), αυξήθηκε από τις 250.000 στις 500.000 ευρώ για όσους επιλέγουν να αγοράσουν ακίνητα στο κέντρο και στα καλά προάστια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, στη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Οι μεγάλες κινεζικές εταιρείες που αγόραζαν μαζικά ακίνητα, με σκοπό να τα ανακαινίσουν, να τα μετασκευάσουν και να τα πουλήσουν έτοιμα σε συμπατριώτες τους, άλλαξαν προσανατολισμό. Επιλέγουν πλέον ακίνητα σε περιοχές όπως το Περιστέρι, στον Γέρακα, στη Μεταμόρφωση. Εκεί γίνονται σήμερα οι περισσότερες συναλλαγές κι εκεί εντοπίζονται οι περισσότερες δουλειές σε επισκευές, ανακαινίσεις, συμβολαιογραφικές πράξεις κ.λπ. Το σημαντικό είναι ότι οι μεγάλοι Κινέζοι επενδυτές αγοράζουν μαζικά ακίνητα αλλά έχουν ήδη προηγουμένως εξασφαλίσει τη μεταπώληση σε συμπατριώτες τους. Δεν τους ενδιαφέρουν οι αγορές του μισού εκατομμυρίου αλλά εκείνες των 250.000 ευρώ, για τις οποίες φαίνεται πως υπάρχει εγγυημένη πελατεία από τη μακρινή Ανατολή.

Οι τράπεζες των ΗΠΑ απολύουν τους υπαλλήλους τους

-Γνωστές οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι -μικρές κυρίως- περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι περνούν καλύτερα οι μεγάλες τράπεζες. Το περιοδικό FORBES εκτιμά ότι μέχρι σήμερα οι αμερικανικές τράπεζες έχουν απολύσει περισσότερους από 20.000 εργαζομένους τους και αυτή είναι μόνον η αρχή. Η Barclays των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι επεξεργάζεται σχέδιο αναδιάρθρωσης του λειτουργικού της κόστους -ύψους 1,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων- που θα περιόριζε έως και κατά 2.000 τις θέσεις εργασίας. Η Citigroup έχει ήδη απολύσει 7.000 εργαζόμενους. Η Goldman Sachs απέλυσε 4.000. Η ασφαλιστική εταιρεία Farmers Insurance ανακοίνωσε ότι θα μειώσει κατά 11% το εργατικό της δυναμικό. Η Robinhood έως 7%. Η Charles Schwab έως 6%. Η Wells Fargo κατά 5%. Η Αllly Financial έως 5%. Η Morgan Stanley έως 4% και η Bank of Nova Scotia κατά 3%.

Η χώρα με τα περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στον κόσμο

-Στην αρχή ήταν μόδα των πλουσίων, τώρα αρχίζει και γίνεται καταναλωτική τάση. Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπαίνει στη ζωή όχι μόνο των -οικολογικά ευαίσθητων- Ευρωπαίων και των Αμερικανών, αλλά και στην Κίνα όπου σήμερα κυκλοφορούν 5 φορές περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα απ’ ό,τι στην Αμερική. Στην Κίνα καταγράφονται 11 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα, στις ΗΠΑ μόλις 2,1 εκατ. και στη Γερμανία 1 εκατομμύριο. Στη Βρετανία ο αριθμός των EV έφτασε τις 700.000 και στη Γαλλία τις 620.000. Η νέα τάση έχει κατακτήσει και την Ιαπωνία (200.000 αυτοκίνητα) αλλά και την... πετρελαιοπαραγωγό Νορβηγία στην οποία σήμερα κυκλοφορούν 590.000 ηλεκτρικά οχήματα.